Nakon što doručkuju, ljudi bolje rješavaju matematičke i logičke zadatke, bolja im je koordinacija između oka i mozga, a to najviše utječe na one u dobi od 25 do 34
Doručak stimulira psihofizičke sposobnosti i umanjuje stres
Nakon doručka smo pametniji, tvrde znanstvenici kandskog Inovacijskog centra Sussex, koji su otkrili da ljudi koji doručkuju nakon buđenja su 89 posto manje podložni stresu u neugodnim situacijama. Također, nakon doručka ljudi oko sedam posto brže riješavaju razne mentalne dileme, prenosi Daily Mail.
Dobrovoljci u studiji su rješavali testove dva dana, od kojih su jedan dan doručkovali prije testa, a drugi nisu. Ukupno su imalo za 61 posto bolje rezultate u testu engleskog jezika i aritmetike nakon doručka. Koordinacija između oka i mozga također se poboljšala nakon jutarnjeg obroka, pa je broj pogrešaka koji su dobrovoljci napravili pao za 75 posto. Mnogi sudionici studije imali su velike probleme s koncentracijom zato jer nisu jeli. Oni u dobi od 25 do 34 godine su imali najgore rezultate na testovima bez doručka, izvijestili su znanstvenici.
Ne doručkuju jer "ne stignu"...
Prema kanadskoj nacionalnoj statistici, oko 48 posto ljudi redovito preskače doručak barem jednom u radnom tjednu. Unatoč tome što je preskakanje doručka nezdravo, 28 posto odraslih kaže da bi radije ostali dulje u krevetu nego odvajali vrijeme za doručak, dok je 26 posto njih prezaposleno oko svoje obitelji da bi doručkovali. Petina ljudi priznaje da su previše neorganizirani da bi stigli doručkovati.
Raspoloženje ljudi koji ne doručkuju najčešće je letargično, neproduktivno i mrzovoljno, a preskakanje najvažnijeg obroka u danu ima posljedice i na fizičko zdravlje, jer usporava rad metabolizma.