U kontinentalnoj Hrvatskoj omiljen doručak su bili žganci ili kruh s masti, a u Dalmaciji inćuni. U Egiptu se jeo kruh, luk i pivo, a u Francuskoj palačinke
RAZLIČITE NAVIKE
Doručak kroz povijest: Jela se kruh i mast, palenta i inćuni
- Prve bilješke o doručku sežu iz razdoblja neolitika, prema kojima su ljudi doručkovali žitarice
- U Staroj Grčkoj tradicionalno se za doručak jelo kruh, masline, vino i smokve
- U Starom Egiptu snaga se prikupljala doručkom koji se sastojao od kruha, luka i piva
- U Rimskom carstvu dan je započinjao obrokom od maslina, kruha, sira i mesa, dok su vojnici jeli kašu
- U Francuskoj su se od 12. st. tradicionalno pripremale palačinke za doručak
- U Velikoj Britaniji se tradicionalan doručak sastoji od slanine, jaja, kobasica i čaja
- U Nizozemskoj se od 18. st. doručkuju vafli sa slatkim sirupom
- U SAD-u je voćni sok nezaobilazan sastojak doručka
- U kontinentalnoj Hrvatskoj se doručak najčešće sastojao od palente, kavovine te kukuruznog kruha s mašću
- U Dalmaciji je omiljen doručak bio obrok inćuna, maslina i kruha
- U Istri se tradicionalno jela fritaja sa šparogama ili tartufima
Više zanimljivosti o doručku potražite u brošuri. Brošuru preuzmi ovdje.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku