Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Doručak kroz povijest: Jela se kruh i mast, palenta i inćuni

Doručak kroz povijest: Jela se kruh i mast, palenta i inćuni
1

U kontinentalnoj Hrvatskoj omiljen doručak su bili žganci ili kruh s masti, a u Dalmaciji inćuni. U Egiptu se jeo kruh, luk i pivo, a u Francuskoj palačinke


  • Prve bilješke o doručku sežu iz razdoblja neolitika, prema kojima su ljudi doručkovali žitarice 
  • U Staroj Grčkoj tradicionalno se za doručak jelo kruh, masline, vino i smokve
  • U Starom Egiptu snaga se prikupljala doručkom koji se sastojao od kruha, luka i piva
  • U Rimskom carstvu dan je započinjao obrokom od maslina, kruha, sira i mesa, dok su vojnici jeli kašu
  • U Francuskoj su se od 12. st. tradicionalno pripremale palačinke za doručak
  • U Velikoj Britaniji se tradicionalan doručak sastoji od slanine, jaja, kobasica i čaja
  • U Nizozemskoj se od 18. st. doručkuju vafli sa slatkim sirupom
  • U SAD-u je voćni sok nezaobilazan sastojak doručka
  • U kontinentalnoj Hrvatskoj se doručak najčešće sastojao od palente, kavovine te kukuruznog kruha s mašću
  • U Dalmaciji je omiljen doručak bio obrok inćuna, maslina i kruha
  • U Istri se tradicionalno jela fritaja sa šparogama ili tartufima

Više zanimljivosti o doručku potražite u brošuri. Brošuru preuzmi ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 35
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara za blagdane pogledajte u našem detaljnom vodiču. Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti