Martini je piće za ozbiljne igrače koji dobro podnose alkohol, a rogač mu daje umirujuću notu i čini ga umjereno suhim aperitivom, kaže hrvatski koktel-veteran.
Dalmatinske arome: Koktel s rogačem fantastičan je aperitiv
Mnoge su barske mješavine izumljene u Barmenskoj akademiji osnovanoj pri Hrvatskoj udruzi barmena sa sjedištem u Dubrovniku, a njihove inovacije imali smo prilike kušati u Makarskoj.
Za 25. godišnjicu osnutka predstavili su koktele s autohtonim biljem i tradicijskim pićima juga Dalmacije: Ljuta naranča, Crvena ruža i Nespola. Bio je tu i Martini Corruba – martini s rogačem, varijanta svjetski poznatog pića s aromom drevne biljke Mediterana.
- Martini je piće za ozbiljne igrače koji dobro podnose alkohol, ali je i sinonim za dobar aperitiv. Radi se o barskoj mješavini koja traži iskusno nepce, priprema se u mnoštvu varijanti, a naša verzija s rogačem je jedna od umjerenijih. Naime, blagi okus te biljke daje umirujuću notu ovom koktelu i čini ga umjereno suhim aperitivom. Martini je nezaobilazan na barskim kartama svijeta, a naša varijanta ima i tu poveznicu s našom poviješću – istaknuo je Frano Stjepović, predsjednik HUB-a.
Prve koktele Stjepović je smiksao 1968. godine u noćnom baru dubrovačkog hotela Excelsior. Veteran nam je otkrio recept za Martini s rogačem, koji se inače koristi za mnoga slatka i slana jela, kao dodatak salatama i tjesteninama, u napicima, pa i kao zamjena za kavu. U Dalmaciji je posebice omiljen kao sastojak likera. Za njegov Martini Corubbu potrebno je vješto smiksati 4 cl džina, 1 cl suhog martinija, 1 cl likera od rogača i 1 kap soka limete. Za dekoraciju je dovoljna kriška limete ili limuna.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...