Umake i preljeve za salatu uvijek treba ručno miješati. Zbog blendera će maslinovo ulje postati gorko, tvrdi autor knjige The Food Lab: Better Home Cooking Through Science
Da budu sočna, jaja za kajganu sole se 15 minuta prije pečenja
Za savršeno kuhano jaje koje se lagano ljušti treba ga staviti kuhati u kipuću, a ne hladnu vodu. Ako ih se lagano zagrijava, proteini iz jaja zalijepe se za unutrašnjost ljuske, teže se ljušte i ne izgledaju lijepo, savjetuje J. Kenji López-Alt, autor knjige “The Food Lab: Better Home Cooking Through Science”.
- Želite li tvrdo kuhano jaje, kuhajte ga 11 minuta, a želite li meko, kuhajte ga šest minuta. Jaje gulite s donje, šire strane jer se tamo nalazi zračni džep. Uvijek koristite svježa jaja jer, osim što su opasna, stara jaja imaju previše vodeni bjelanjak i čvršći žumanjak koji će ostati bolje centriran prilikom kuhanja pa će i jaje ljepše izgledati kada ga prerežete i poslužite. Kod jela koja se sastoje od tučenih bjelanjaka vrlo je važno koristiti svježa jaja, jer starenjem postaju lužnata, a PH jajeta utječe na to kako će se ono pjeniti i koliko će ta pjena biti čvrsta - savjetuje autor.
Kaže kako jednadžba savršenog okusa glasi da je okus jednak masnoći pa savjetuje mesnom jelu dodati dodatnu goveđu, janjeću ili svinjsku mast.
- Prerežite komad govedine na tri dijela i svakom dijelu dodajte 30 grama masnoće. Svaki dio zasebno sameljite i oblikujte burgere. Tek potom ih dobro začinite solju i paprom, samo s vanjske strane. Nemojte umiješati začine u burgere jer će postati gnjecavi - kaže Kenji.
Da bi meso dobilo lijepu, tamnu boju kod pečenja, nasoljeni burger ostavlja se nepokriven u hladnjaku preko noći. Tako će se vanjski dio posušiti, a kod pečenja dobiti lijepu, smeđu boju. Također, kad se burgeri peku, treba ih često okretati, a ne samo jednom, kao što se često savjetuje.
- Kako biste bili potpuno sigurni da je meso savršeno spremljeno, pomoći vam može jedino termometar. ‘Rare’ odrezak savršen je na 50°C, srednje pečen mora doseći temperaturu od 60°C, a dobro pečeni odrezak savršen je na temperaturi od 70°C - pojašnjava Kenji.
Kako bi izbjegli da piletina bude suha, žilava i poput kartona, treba je bez kostiju staviti u plastičnu vrećicu i istući, savjetuje autor te dodaje da se piletina posoli i ostavi u hladnjaku nekoliko sati kako bi zadržala sočnost.
- Slično je i s jajima. Kad spremate kajganu, posolite je 15 minuta unaprijed kako bi jaja ostala sočna. Solite li ih kad su gotova, postat će vodena i ne baš čvrsta - kaže.
Povrće će zadržati jarke boje ako ih se blanšira u velikim posudama punima vode, dok će krumpir kuhan u vodi s malo octa bolje zadržati svoj oblik, navodi autor kao savjet za savršeno kuhano povrće.
- Kod izrade umaka i dresinga za salatu nemojte koristiti blender jer će zbog njega maslinovo ulje postati gorko. Dodavanje senfa i majoneze u umak spriječit će razdvajanje ulja od ostatka - kaže autor.
VIDI OVO: 10 najčudnijih burgera na svijetu.