Premazani maslinovim uljem ili namazom od ukusnog sira te nadjeveni maslinama, delikatesama poput pršuta i finim sirom, crostini su idealan uvod u blagdane
Crostini - hrskave šnite kruha idealne su za blagdanski party
Jednostavni, elegantni i ukusni crostini izvrstan su uvod u svaku gozbu. Uz bruschette crostini potječu iz srednjeg vijeka kada su se jela posluživala iz zajedničke zdjele, a kriška kruha servirala umjesto tanjura. Tipično talijansko predjelo priprema se od malih komada prepečenoga kruha premazanog baznim preljevom od maslinova ulja i usitnjenog češnjaka te se obogaćuje maslinama, inćunima i sirom.
Umjesto maslinova ulja hrskavi kruh može se premazivati umacima od sira, ribe, mesa i povrća te ukrasiti delikatesama i listovima začinskog bilja poput bosiljka, peršina ili origana. Kao inspiracija može poslužiti i omiljeni nadjev za pizzu - možete dodati pržene gljive, topljive ili pljesnive sireve, pa i domaći kulen i kobasice. Tako aranžirani u pećnici ili tosteru peku se pet-deset minuta. Obično se prave od tosta ili baguettea, no sjajan okus pružit će bijeli kruh koji je u zatvorenoj posudi odstajao dva-tri dana.
Crostini s kozjim sirom i rajčicama
SASTOJCI: 1/2 kg mekoga kozjeg sira, 2 sušene rajčice, 1/4 šalice vlasca, 2 žlice maslinova ulja, 16 kriški Baguettea
Nasjeckajte sušene rajčice i vlasac pa pomiješajte u zdjeli sa sirom i uljem. Izmiksajte dok ne dobijete glatku i kompaktnu smjesu. Premažite kruh maslinovim uljem s obje strane. Stavite u zagrijani toster i tostirajte do zlatnosmeđe boje. Smjesu namažite na crostine, stavite u lim i u zagrijanoj pećnici pecite dvije minute na 180°C.
Hrskave kriške s orasima i jabukama
SASTOJCI: 2 šalice oraha, 3/4 šalice meda, 3/4 šalice sušene jabuke, 2 žlice narančine kore, žlica narančina soka, žlica začinskog bilja, žličica korijandra, žličica limunova soka, sol, papar, 400 g krem-sira, Baguette narezan na kriške
Dobro izmiješajte omekšani krem-sir, jabuke i ostale sastojke. Na kraju dodajte orahe pa još jedanput dobro izmiješajte. Smjesom premažite kriške kruha. Stavite crostine u zagrijanu pećnicu i pecite dvije minute na 180°C. Ukrasite s malo začinskog bilja te pospite naribanom narančinom korom.
Vrući kruščići s pršutom i bosiljkom
SASTOJCI: 10 kriški Baguettea, maslinovo ulje, 5 kriški pršuta, 10 listova bosiljka, mljeveni papar
Zagrijte tavu. Premažite kruh maslinovim uljem. Nauljeni dio okrenite prema dolje i pržite na tavi oko tri minute. Složite crostine na tanjur za posluživanje. Zamotajte pršut, položite na kruh i ukrasite bosiljkom. Pospite maslinovim uljem i paprom.
Crostini s brusnicama
SASTOJCI: Baguette, marmelada od naranče, sir Brie, šalica suhih brusnica, šalica nasjeckanih pistacija
Prethodno zagrijte pećnicu na 200°C. Namažite svaku krišku žlicom marmelade. Zatim dodajte komad sira. Kruh složite na lim i pecite četiri-pet minuta ili dok se sir ne otopi. Pospite brusnicama i sjeckanim pistacijama. Poslužite toplo.
Čokokriške s korom naranče
SASTOJCI: 150 g čokolade, žličica narančine kore, žličica maslinova ulja, 12 kriški Baguettea, gruba morska sol za posipanje
Na laganoj vatri rastopite čokoladu, narančinu koru i maslinovo ulje. Namažite čokoladnu smjesu na kruh i pospite ga grubom morskom solju. Ukrasite dugim, tankim trakama narančine kore i poslužite toplo.