Dugotrajnim sušenjem i fermentacijom u češnjaku se povećava udio ljekovitih tvari - stoga on postaje još učinkovitiji u borbi protiv prehlade, artritisa te bolesti srca i krvnih žila. Koristan je i kao pomoć pri mršavljenju
Crni češnjak okusom podsjeća na čokoladu i mnogo je zdraviji
Iako nije toliko poznat poput bijelog, crni češnjak postaje sve popularniji među vrhunskim kuharima, ali i fitoterapeutima. riječ je o zdravoj prerađenoj namirnici koja se dobiva tako da se češnjak fermentira mjesec dana, uz strogo kontroliranu toplinu i vlagu.
Tijekom tog postupka povećavaju se razine prirodnog spoja s–alil cisteina, koji pomaže u snižavanju kolesterola i smanjivanju rizika od srčanih bolesti.
Također, bijeli češnjak na svojim antimikrobnim, antibiotičkim i protugljivičnim djelovanjima može zahvaliti aktivnom sastojku alicinu, a kod crnog češnjaka s-alil cistein pomaže tijelu da bolje iskoristi alicin, zbog čega je i zaštita od infekcija snažnija. Američko istraživanje tako je pokazalo da ekstrakt crnog češnjaka skraćuje trajanje prehlade za 61 posto.
Pomaže i pri mršavljenju jer olakšava preradu glukoze, zbog čega smanjuje žudnju za slatkom hranom. Crni češnjak sadrži i dvostruko više antioksidansa od običnog češnjaka.
Antioksidansi štite stanice od bolesti i smatra se da usporavaju proces starenja. Budući da je crni češnjak toliko moćan, povećane razine antioksidansa pružaju zaštitu od štete izazvane slobodnim radikalima, što ga čini savršenom hranom za borbu protiv kroničnih bolesti.
Slobodni radikali oštećuju stanice, što može dovesti do bolesti srca, Alzheimerove bolesti, problema s cirkulacijom, reumatoidnog artritisa i drugih kroničnih bolesti.
No najbolje je to što ga se može pojesti mnogo više od običnog jer nema neugodan miris, koji se često izlučuje kroz kožu nakon jedenja češnjaka. Zbog toga je osobito preporučljiv oboljelima od kandide, koji bi češnjak trebali jesti u što većim količinama.
Najveći nedostatak crnog češnjaka jest to da ga je prilično teško nabaviti - najčešće se naručuje na internetu, iako ga se posljednjih godina može pronaći i na sajmovima domaćih proizvoda.
Moguće ga je napraviti kod kuće, ali za to je potrebno nešto spretnosti i eksperimentiranja, kao i prikladne opreme. da bi se obični češnjak pretvorio u crni, treba ga mjesec dana držati na temperaturama od 60-65 stupnjeva, uz odgovarajući postotak vlage.
Mnogi se odvažuju spremiti ga tako da crni češnjak pripremaju u kuhalu za rižu ili u keramičkim posudama za sporo kuhanje uz dodatak malo tekućine - vode ili čak piva. Dobiveni češnjak trebao bi biti crn i pomalo gumaste teksture.
Crni češnjak u Koreji se tradicionalno spravlja u glinenim posudama koje se ostavljaju na ljetnom suncu, a sastavni je dio mnogih recepata. U Americi ga proizvode u tvornicama i prodaju kao hranu te kao dodatak prehrani.
Proces fermentacije koji se koristi za dobivanje crnog češnjaka također umanjuje neugodan miris i oštar okus - neki kuhari koriste ga čak i za pripremu sladoleda, koji okusom podsjeća na onaj od čokolade.