Biljka sitnih mesnatih listova koja ovih dana samoniklo raste na vrtnom tlu, primjerice ispod rajčica odličan je dodatak salatama. Prepoznati je možete po sitnim, mesnatim listovima
Misle da je korov pa ga čupaju, a on je iznimno ljekovita biljka
Tušt (Portulaca oleracea), koji je još poznat i pod nazivima tušanj i portulak, bogat je omega-3 masnim kiselinama, spojevima koji se uglavnom nalaze u ribljim uljima. Omega-3 kiseline jačaju imunološki i kardiovaskularni sustav. Tušt ima i protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju te sprečava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama.
Bogat je i antioksidansima koji štite od uzročnika raka i štetnog djelovanja slobodnih radikala, a usporava i starenje. Tušanj može pomoći i u reguliranju razine kolesterola u krvi. Budući da opušta glatke mišiće, djeluje na smanjivanje krvnog tlaka. Sluzi ove biljke smiruju infekcije i upale u crijevima te infekcije mokraćnog trakta. Preporučljiv je i protiv žgaravice, gastritisa, ali i zatvora. Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima.
U kuhinji se rabe mladi sočni listovi i izdanci visine tri do pet cm. Ubrane izdanke potom treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled. Pogodan je i za kiseljenje. Tušt ne bi trebalo rabiti u prevelikim količinama jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege.
Uzgoj
Tušt raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma. Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Otporan je na visoke i niske temperature te sušu, a uspijeva i na vrlo lošem zemljištu. Veoma brzo raste i već nakon tri do četiri tjedna se može brati. Što ga više berete, to se više razraste.
Čaj od tušta
Žličicu tušta stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Pijte tri šalice na dan.
Oblog od tušta
Stavite 100 g svježeg tušta u 100 ml hladne vode , pustite da provrije pa ga ostavite da odstoji 15 do 30 minuta. Kod grčeva u mišićima natopite tkaninu pripravkom od tušta i nanesite na oboljelo mjesto jedanput ili dvaput na dan.