Koktel majstori mijenjaju lica tradicionalnih pića, igraju se s oblicima leda te osmišljavaju nove recepte dodavajući domaće likere, čips od voća i svježe začinsko bilje
Craft kokteli - revolucija okusa od pupoljaka i domaćih likera
Kad sam se prije nekoliko godina ‘zarazio virusom’ craft koktela, znao sam da je to priča koju želim razvijati i materija kojom se želim baviti, otkriva Vedran Gulin, organizator Tjedna koktela (Cocktail Week Zagreb).
- Željeli smo pokazati kakva se čarolija može kreirati s nekoliko sastojaka u dobro rashlađenoj čaši - dodaje Vedran, koji je okupio barmene iz devet barova diljem Hrvatske kako bi predstavili autorska djela.
- Posljednjih godina u Hrvatskoj, a posebice u Zagrebu, počela se događati prava koktel revolucija koja mijenja percepciju ovih pića kod domaće publike - rekao nam je Vedran, koji je zbog nove strasti napustio dugogodišnju karijeru u marketingu te se upustio u avanturu vođenja bara Bistro 75 u Zagrebu.
Dodaci poput likera koji se dobiva kuhanjem jednakih omjera kole, šećera i votke s ružinim pupoljcima mogu se napraviti kod kuće. Vedran u svojem baru izrađuje sirup od lješnjaka, koji dobiva kuhanjem jednakih omjera vode, šećera i mljevenih lješnjaka, a na kraju im, za bogatiju aromu, dodaje nekoliko kapi ružine vodice.
Inovacija
Barmeni izrađuju vlastite sastojke, poput domaćih likera, pirea i infuzija. Klasičnim koktelima, poput mojita, gimleta, daiquirya i sličnih, barmeni dodaju svoje posebne sastojke kako bi dobili novo piće, a igraju se i dekoracijom.
Za vegane
U Bistrou 75 može se kušati i veganska verziju popularnog koktela whiskey sour, u kojoj umjesto snijega od bjelanjaka koriste salamuru od slanutka kako bi se dobio isti efekt guste i pjenaste teksture.
Contesa Nera Ivana Mandarića iz Joe's bara u Arcotelu
Sastojci: 25 ml Brokers Gina, 25 ml Carpano antica vermoutha, 1o ml Camparia, liker od Coca-cole i ružinih pupoljaka
Priprema: Kuhajte jednake omjere votke, Coca-Cole i šećera s 20 ružinih pupoljaka oko pola sata. Ivan je koktel radio tehnikom throwinga, u kojoj se sastojci miješaju tako da se ulijevaju iz jednog shakera u drugi u tankome mlazu s velike visine, no vi svoj možete jednostavno promiješati u čaši. Koktel ukrasite komadom sušene naranče i sušenim ružinim pupoljcima.
Chasing the Marmelade Jana Martinovića iz Noor bara
Sastojci: 37,5 ml Chase Marmelade Votke, 10 ml šećernog sirupa, 2 štrcaja yuzu octa (u spreju), 1 štrcaj yuzu bittera, 50 ml prosecca
Priprema: Promućkajte u shakeru sve sastojke osim prosecca i ulijte u čašu. Dodajte 50 ml što sušeg prosecca i ukrasite koricom grejpa.
Bling bling Saše Lovrenščaka iz Ka’lavanda bara na Hvaru
Sastojci: 5 cl Ketel one votke, 2 cl yuzu purea, 2 cl Disaronnoa, 5 cl tonica
Priprema: Sastojke pomiješajte u shakeru i ulijte ih u copa čašu ispunjenu ledom. Koktel ukrasite čipsom od jabuke i grančicom ružmarina.
Ready, aim, fire punč Marina Karinje iz Bokeria Galleria Loungea
Sastojci: šećerno ulje, 250 ml limunova soka, 0,7 l jakog alkoholnog pića, 1 l slabog sastojka (čaj), veliki blok leda
Priprema: Šećerno ulje napravite tako da naribanu koru 6 limuna pomiješate s 250 g šećera i ostavite da stoji 8 sati. Možete koristiti bilo koje jako alkoholno piće, a Marino je koristio 0,35 l Plantation ruma i 0,35 l Metaxa Brandyja. Kao slabi sastojak koristio je čaj, a vi možete staviti i prosecco, pivo, vodu ili neko drugo slabo piće. Sastojke pomješajte u velikoj zdjeli u koju ste stavili veliki blok leda. Za ovo je piće led najbolje napraviti dan ranije u kalupu za kuglof. Koktel u čaši ukrasite ribanim muškatnim oraščićem.