Obavijesti

Lifestyle

Komentari 63

Četvrtina Hrvata jede meso svaki dan. Vole teletinu i janjetinu, ali im je preskupa

Četvrtina Hrvata jede meso svaki dan. Vole teletinu i janjetinu, ali im je preskupa

Kod kategorije mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda građani najčešće konzumiraju slaninu, a dvostruko manji udio pripao je kobasicama koje jede 19 posto Hrvata

VIDEO

Svaki četvrti Hrvat, ili 25 posto njih, svakodnevno jede meso. Ipak, više je onih koji meso konzumiraju nekoliko puta tjedno (64 posto), pokazalo je istraživanje koje su tijekom ožujka 2024. proveli magazin Ja TRGOVAC i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku. 

POGLEDAJTE VIDEO: Na što obratiti pažnju kod kupovine mesa?

Pokretanje videa...

meso 00:51

U oba slučaja riječ je o porastu udjela u odnosu na istraživanje provedeno prije dvije godine za otprilike 5 posto. Istodobno, manji je udio onih koji rjeđe konzumiraju meso pa tako ove godine imamo 6 posto ispitanika koji ga jedu nekoliko puta mjesečno, dok 2 posto ispitanika kaže da meso jede rijetko. Da uopće ne jede meso ističe svega 3 posto ispitanih građana. 

storyeditor/2024-04-19/rostilj__6_.jpg

Piletina je uvjerljivo najpopularnija vrsta mesa koju najčešće konzumira 53 posto građana (2 posto manje nego 2022. godine). Na drugom je mjestu svinjetina, s 36 posto udjela uz 4 posto rasta, dok su ostale vrste mesa značajno manje popularne. Tako se za teletinu najčešće odlučuje 7 posto građana, puretinu bira 3 posto, a janjetinu svega 1 posto konzumenata mesa u Hrvatskoj.

Kad je riječ o tome koju vrstu mesa najviše vole, rezultati se bitno razlikuju u odnosu na ono što se najčešće konzumira. Naime, iako su piletina s 38 posto (pad od 1 posto u odnosu na 2022.) te svinjetina s 26 posto (rast od 5 posto) na vrhu poretka omiljenih vrsta mesa, njihovi udjeli su značajno manji u odnosu na to koliko se konzumiraju. Da teletinu s 18 posto i janjetinu s 12 posto kombinirano preferira gotovo trećina građana (30 posto), a najčešće konzumira svega 8 psoto njih, govori u prilog tome da si skuplje vrste mesa značajan broj građana ne može priuštiti. 

10 znakova da jedete previše mesa - mogli bi se iznenaditi
10 znakova da jedete previše mesa - mogli bi se iznenaditi

Kod kategorije mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda građani najčešće konzumiraju slaninu te ih je ove godine 6 posto više, odnosno ukupno 39 posto. Dvostruko manji udio pripao je kobasicama koje najčešće jede 19 posto građana (za 1 posto manje nego prije dvije godine). Slijedi šunka sa 17 posto udjela u oba istraživanja, dok su u 2024. godini manju popularnost imali pršut s 8, parizer sa 6, kulen s 4 i vratina s 2 posto udjela.

hrana

Kad je riječ o preferencijama u ovom segmentu, najviše je onih koji vole slaninu (29 posto), no odmah slijedi pršut (29 posto ispitanika).  Kulen ima 15 posto udjela, a šunka je na 13posto. Slijede kobasice s 8 posto, dok su vratina i parizer ostvarili po 2 posto preferencija. I ovdje možemo na primjeru pršuta i kulena vidjeti da ih najčešće kupuje 12 posto građana, a preferira višestruko veći udio od 43 posto.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se

Krožat i čentrin uz benevreke su dijelovi kostima za Eurosong - znate li što nosi Baby Lasagna?
ŽESTOKA ČIPKA

Krožat i čentrin uz benevreke su dijelovi kostima za Eurosong - znate li što nosi Baby Lasagna?

Baby Lasagna nosi modernu tradiciju - njegova je kostimografkinja iskombinirala etno elemente iz cijele Hrvatske: 'Na njemu se odmah vidi odakle je došao'
Dnevni horoskop za četvrtak 9. svibnja: Biku zavođenje ide od ruke, Lava čeka zanimljiva kava
ZVIJEZDE OTKRIVAJU

Dnevni horoskop za četvrtak 9. svibnja: Biku zavođenje ide od ruke, Lava čeka zanimljiva kava

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 9. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje