Celer je ljekovita biljka intenzivnog mirisa i izvrsnog okusa. U kuhinji svake bake, celer se može naći kao začin u juhi ili u nekoj salati. Evo zašto biste ga trebali češće jesti
Celer je izuzetno zdravo povrće: Evo zašto ga trebate jesti češće
Preporučuje se kupovati celer sa što dužom stabljikom pošto je to najzdraviji dio biljke. Celer je bogat raznim zdravim tvarima za koje niste niti znali. Evo zašto biste trebali uvesti celer u svakodnevnu prehranu:
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
1. Izvor antioksidansa
Uz vitamin C u jednoj stabljici celera ima i karotena i 12 vrsta antioksidativnih hranjivih tvari. Celer je izvrstan izvor fitonutrijenata koje pomažu s probavom. Antioksidi štite stanice, krvne žile i organe od oksidativnog stresa.
2. Umanjuje upale
Celer i celerovo sjeme ima 25 protuupalnih spojeva koje pomažu u zaštiti od upala u tijelu.
3. Pomaže u probavi
Posebno pomaže želucu. Pokazalo se da polisaharidi u celeru smanjuju pojavu čireva na želucu, poboljšavaju sluznicu želuca i reguliraju izlučivanje kiseline.
4. Bogat je vitaminima i mineralima
U celeru se mogu naći vitamini poput A, K i C uz minerale poput kalija i folata. U sebi ima malo natrija i ima nizak glikemijski indeks, što znači da ima spor i stabilan učinak na šećer u krvi.
5. Ima alkalizirajuće djelovanje
Minerali poput magnezija, željeza i natrija su neophodni za bitne tjelesne funkcije. Zbog tih minerala celer ima neutralizirajući učinak na kiselu hranu.
Jednostavni recept za salatu od celera s hrenom i korijenom celera
Sastojci: 1 korijen celera, 10 stabljika celera (tanko narezane), 1/2 šalica lišća celera, 1 ljutika (tanko narezana), 1 žličica korice limuna, 1 žličica hrena, 1/2 šalica maslinovog ulja, 3 žličice soka od limuna, 1 šalica peršina, sol i svježe mljeveni crni papar
Postupak: Korijen celera ogulite i prepolovite, te jednu polovicu narežite na tanke ploške. Drugu polovicu narežite na štapiće. Pomiješajte korijen celera sa stabljikom celera, ljutikom, koricom limuna i hrenom. Začinite solju i paprom, zatim promiješajte. Ostavite da stoji oko 10 minuta. U međuvremenu umutite ulje i limunov sok. Posolite i popaprite. Prelijte preko povrća, a zatim na vrh stavite lišće celera i peršin, pomiješajte za bolji okus, piše Heatlhline.