Iskusna kuharica Jadranka pripremila je harambašiće na stari hrvatski način. Ovi zamotuljci odlični su kao zamjena za popularnu sarmu, no pripremaju se bez riže
Božićna kuhinja: Harambašići na tradicionalni hrvatski način
Sastojci za 2 osobe:
- po potrebi maslinovog ulja
- 50 g crvenog luka
- 100 g slanine
- 250 g mljevene svinjetine
- po želji papra
- po želji soli
- po želji muškatnog oraščića
- 250 g kiselog zelja
- po potrebi tople vode
Priprema
Na lagano zagrijanom maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i na sitno narezanu slaninu. Kada se slanina "zastakli" dodajte papar, sol, mljeveni muškatni oraščić i mljevenu svinjetinu.
Sve zajedno promiješajte i vrlo kratko prodinstajte. Pustite da se smjesa malo ohladi i u međuvremenu u duboki lonac ulijte maslinovo ulje, na dno položite listove kiselog zelja i komade slanine.
Na rašireni list kiselog zelja žlicom položite smjesu od mljevenog mesa i formirajte roladicu (sarmicu) i stavite u lonac. Postupak ponovite dok ne potrošite materijal.
Sarmice u loncu zalijte maslinovim uljem i toplom vodom (sarmice moraju biti prekrivene vodom) te ih na srednjoj vatri kuhajte otprilike 2 sata.
Sarmice poslužite sa uštipcima od pira ili sa kukuruznim kruhom.
Dobar tek!
Recept je pripremljen u suradnji sa siteom Kuhari.com čije recepte redovito objavljujemo. Već sutra potražite novi božićni recept na našim stranicama, a ostale video recepte možete pogledati u našem specijalu.