Rješavanje prijetnji opskrbe vodom u europskim planinama ključno je za proizvođače vrhunske hrane i pića, od španjolske šunke do škotskog viskija
Borba s prijetnjama opskrbom vode u europskim planinama je ključna za poljoprivrednike
Marian Navas na samom je kraju velikog europskog izazova: osigurati da se mali poljoprivrednici mogu nositi s utjecajem klimatskih promjena. Za Navas, Španjolku koja proizvodi cijenjenu iberijsku šunku, i druge tradicionalne poljoprivredne proizvođače u europskim planinskim regijama, izazov se svodi na vodu. Mogu li računati da će je biti dovoljno, jer globalno zatopljenje izaziva sve češće suše?
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Visoki ulozi
Odgovor na ovo pitanje može odrediti hoće li planinska područja, koja pokrivaju više od trećine europske kopnene površine, i dalje moći pridonositi gospodarskom, društvenom i kulturnom životu EU-a. U slučaju Navas i brojnih drugih, upitna je i obiteljska tradicija.
- Svinjogojstvo je posao od kojeg desetljećima žive mnoge obitelji, uključujući i moju. Svaki posao ima svoje izazove, a za one koji su izravno povezani s prirodom, klimatske promjene su dodatni - rekla je.
Prijetnja zalihama vode koja je potrebna poljoprivrednim gospodarstvima u planinskim područjima od Španjolske do Škotske u samom je središtu projekta MOVING, kojega financira EU. Četverogodišnja inicijativa, koja traje do kolovoza 2024., procjenjuje ranjivosti planinske poljoprivrede i mapira čitave opskrbne lance radi uvida u nove politike i davanja dugoročnih odgovora.
- Nakon dvije godine vrlo je jasno da su jedna od najvažnijih prijetnji klimatske promjene. Više temperature i više suše znače manje snijega i manje vode. Ljudi su zabrinuti - kaže prof. Mar Delgado, koordinatorica projekta MOVING sa Sveučilišta u Cordobi u Španjolskoj.
No, ljudi kao što je Navas također se čine odlučni uhvatiti se u koštac s izazovima koje projekt MOVING nastoji riješiti.
Na radaru projekta također je proizvodnja hrane uključujući sireve kao što su portugalski Serra da Estrela, talijanski Caciocavallo iz regije Alto Molise i švicarski Tête de Moine; janjetina iz francuskog područja Val de Drôme te austrijskih i srpskih Alpa; rogač u prahu s grčkog otoka Krete, koji se upotrebljava u kruhu; kestenovo brašno s francuskog otoka Korzike i iz sjeverne Italije; te pića kao što su vina Alto Douro iz Portugala i škotski viski od slada.
Osiguravanje opstanka takvih aktivnosti odgovorilo bi na sve veće zahtjeve potrošača za manje intenzivnom poljoprivredom i ojačalo bi europsko gospodarsko, društveno i kulturno bogatstvo.
Za razliku od tvorničkog uzgoja, ova vrsta drevne planinske poljoprivrede više poštuje prirodu te je čak i prihvaća. Doista, takvi proizvođači čine sastavni dio europskog krajolika.
Svinje koje se hrane žirevima
Iberijska šunka, ili Jamón ibérico, najbolji je primjer gospodarskih i ekoloških problema koji su u igri. Posebna proizvodna svojstva daju šunki prepoznatljivu orašastost, slatkoću i mekoću, oznaku zaštićene izvornosti (PDO) i vrhunsku cijenu.
Španjolska ima četiri zaštićene oznake izvornosti za ibersku šunku, koja dolazi iz južnih i zapadnih područja zemlje. Sustav oznake kvalitete za izvornost, PDO, uključuje propise koji jamče podrijetlo mesa, metode proizvodnje i posebne karakteristike.
Projekt MOVING pokriva najmanji PDO, Los Pedroches, čija se šunka proizvodi od crnih svinja koje se hrane žirevima, kukcima i travom na pašnjacima u planinskom lancu Sierra Morena u južnoj Španjolskoj.
Kombinacija prehrane i neograničenog kretanja dovodi do velike količine masnoće u mesu. Dugi proces sušenja zatim omogućuje razvoj kvaliteta koje šunku čine delikatesom.
Ipak, prema Juanu Luisu Ortizu, glavnom tajniku Los Pedroches PDO, potrebe za vodom za uzgoj žira i rasplodne svinje sve više opterećuju sektor, posebice tradicionalne proizvođače.
-Voda je sada jedno od velikih ograničenja naših pašnjaka, posebno za proizvodnju žira. Osim toga, svinje piju oko 10 litara vode dnevno. Glavni izazov je prikupljanje vode i njezino skladištenje te, drugo, optimizacija njezine upotrebe kako bi se otklonili gubici - rekao je Ortiz.
Neki uzgajivači svinja u Španjolskoj postavljaju nadstrešnice iznad bara iz kojih životinje piju kako bi spriječili isparavanje, što je, prema Delgadu, sve raširenija tehnika u europskoj planinskoj poljoprivredi.
- Male bare prekrivene plastikom, kako bi se izbjegao gubitak vode, također postaju uobičajene na drugim mjestima - kaže on.
Strategija vinogradarskog tla
Za Lucu Pedrona, agronoma koji vodi vinariju koja proizvodi pjenušava vina Ferrari u sjevernoj talijanskoj regiji Trento, nestašica vode sve je veća briga jer je sušno ljeto 2003. otežalo proizvodnju grožđa.
Upozorenje je, kaže, poraslo 2022. kada je vrlo sušna godina u kombinaciji s neuobičajeno visokim temperaturama utjecala na količinu i kvalitetu grožđa.
- Ono što smo ubrali imalo je nizak udio šećera i slabu kiselost, upravo ono što trebamo izbjegavati kako bismo dobili vino dobre kvalitete. Ono što nas danas zabrinjava jesu smanjene količine oborina i snijega uz istovremeno duga razdoblja visokih temperatura - rekao je Pedron.
Rekao je da je jedan od odgovora proizvođača vina povećanje organske tvari u tlu kako bi ono postalo plodnije i, kao rezultat toga, moglo pohraniti više vode.
Pokrivanje tla, produbljivanje prodora korijena i korištenje lakših strojeva gdje god je to moguće dio su cjelokupnog odgovora, prema Pedronu.
-To je strategija koja se sastoji od nekoliko radnji, a sve imaju za cilj bolju plodnost tla i razvijeniji korijenski sustav - rekao je.
Planinski lanci
Projekt MOVING procijenio je proizvodne sustave i slabe točke u svakoj od 23 regije obuhvaćene projektom. Preostalo je još 15 mjeseci, a planira se isporučiti plan politika potrebnih za poboljšanje otpornosti i održivosti europskih planinskih područja.
Da se zadržimo na primjeru iberijske šunke, ova će praksa značiti procjenu koraka koji započinju uzgojem svinja i nastavljaju se kroz preradu, marketing, distribuciju i potrošnju u, recimo, specijaliziranoj trgovini delikatesa u Berlinu, Parizu ili New Yorku.
- Potrebni su nam potrošači spremni platiti visoku cijenu ovog proizvoda kako bi briga o pašnjacima, svinjama i planinskim područjima postala održiva. Ako želite da ti teritoriji ostanu živi, potrebni su vam ljudi koji tamo rade - kaže Delgado.
Španjolska ima otprilike 4000 gospodarstava koje uzgajaju iberijske svinje, koje broje manje od 400.000, što je samo djelić ukupne populacije svinja u zemlji koja broji oko 34 milijuna. Poslovanje iberskom šunkom orijentirano je na inozemna tržišta. Prošlogodišnji izvoz iznosio je više od 500 milijuna eura, prema španjolskoj trgovačkoj agenciji ICEX. Otprilike tri četvrtine ovih isporuka bilo je u druge europske zemlje, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i Portugal, dok su najveći inozemni potrošači bili SAD, Meksiko i Kina.
Ponos proizvođača
Planinska područja pružaju obilje javnih dobara, uključujući vodu, čist zrak i krajolik, što bi moglo opravdati državnu pomoć za planinsku poljoprivredu, smatra Delgado.
Unatoč tome, kaže da je druga temeljna prednost ovih područja lokalna i kvalificirana radna snaga predana zaštiti zemlje koja želi pokazati da ova vrsta poljoprivrede može sve više utjecati na potražnju potrošača.
- Oni žele posao, prihod i sredstva za život - kaže Delgado.
Navas je dokaz toga, izražavanjem odlučnosti da napreduje u uzgoju svinja u manjem opsegu uz pomoć raznih mogućih praktičnih poboljšanja. To uključuje sustave za prikupljanje i skladištenje vode kako bi se iskoristile oborine tijekom cijele godine i obuka poljoprivrednih radnika kako bi se osiguralo pravilno obrezivanje šumaraka i uvjeti tla za rast drveća.
Rekla je da je, osim krajnjih rezultata koji će iz njega proizaći, projekt MOVING već bio koristan jer je okupio razne profesionalce iz cijele Europe koji su obogatili njezino razmišljanje o putu prema naprijed.
- Ovaj projekt ima vrlo pozitivan utjecaj na moju perspektivu budućnosti u ovom sektoru - kaže Navas. Istraživanja u ovom članku financira EU. Ovaj je članak izvorno objavljen u časopisu Horizon, časopisu za istraživanje i inovacije EU-a.