Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Blagdani će biti slađi uz slasne kolačiće, paprenjake i kekse

Blagdani će biti slađi uz slasne kolačiće, paprenjake i kekse
1

Uz prozirnu, tamnu ili šarenu glazuru slasni keksi su još bolji, ali postaju i idealan dar ili ukras za drvce. Poslužite ih uz razne čajeve, kavu ili domaću rakiju od oraha

Kolačiće i kekse možete napraviti i prije blagdanske navale gostiju, spremiti u ukrasne kutije te poslužiti uz čaj, kavu ili dobru rakiju od domaćih trava, oraha i komorača, ali i darovati prijateljima ili njima ukrasiti drvce. Kako biste zaokružili izgled, ali i okus, ukrasite ih glazurama, koje se biraju ovisno o tijestu. Za tamnu čokoladnu ocaklinu najprije izlomite čokoladu i, miješajući je, otopite na pari. Prokuhajte slatko vrhnje pa dodajte čokoladi. Maknite s vatre i nastavite miješati da dobijete ujednačenu masu. Za bijelu glazuru postupak je isti, samo dodajte bijelu čokoladu. Ako želite limunsku glazuru, za svježiji okus šećer u prahu i limunov sok miješajte električnom miješalicom najvećom brzinom. 

Za preljeve druge boje dodajte nekoliko kapi ekstrakta maline, ruma, jagode ili drugih prehrambenih boja. Postupak je isti i za glazuru od bjelanjka.

Šećerni kolačići

SASTOJCI: šalica maslaca, 1/2 šalice šećera, jaje, žlica ekstrakta vanilije, 3 šalice brašna za kolače, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli; glazura: kristal šećer, srebrne kuglice 

Zagrijte pećnicu na 180°C. Istucite maslac i šećer pa dodajte jaje i vaniliju. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa zamijesite.  Zamotajte tijesto u foliju i držite u hladnjaku sat vremena. Razvaljajte ga pa oblikujte u kolačiće rezalicom za tijesto, umotajte u foliju i držite u hladnjaku do pečenja. Pecite kolačiće dok lagano ne porumene (10-12 min). Kad se ohlade, pripremite glazuru. Uz šećer upotrijebite i slatkiše za dekoriranje kolačića. 

Paprenjaci u mašini

SASTOJCI: 200 g oštrog brašna, 100 g mljevenih keksa, 180 g maslaca, 80 g šećera, 150 g mljevenih oraha, žumanjak, 2 žličice gorkoga kakaa, 2 žlice meda, začini (vanilija, papar, muškatni oraščić, cimet, klinčići u prahu, malo soli), šalica ruma, kora limuna i naranče; ukrašavanje: bjelanjak, 150 g šećera u prahu, limunov sok

Orahe zalijte rumom i pustite da odstoje. Pomiješajte brašno, kekse, šećer, kakao, začine, koru limuna i naranče. Ugrijte med i dodajte orasima. Pomiješajte smjese, dodajte maslac i umijesite prhko tijesto. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak sat vremena. Razvucite tijesto na cm debljine i oblikujte kekse. Pecite na 15-20 min na 180-190°C. Napravite snijeg, dodajte šećer i limunov sok, stavite u vrećicu i crtajte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...