Uz prozirnu, tamnu ili šarenu glazuru slasni keksi su još bolji, ali postaju i idealan dar ili ukras za drvce. Poslužite ih uz razne čajeve, kavu ili domaću rakiju od oraha
Blagdani će biti slađi uz slasne kolačiće, paprenjake i kekse
Kolačiće i kekse možete napraviti i prije blagdanske navale gostiju, spremiti u ukrasne kutije te poslužiti uz čaj, kavu ili dobru rakiju od domaćih trava, oraha i komorača, ali i darovati prijateljima ili njima ukrasiti drvce. Kako biste zaokružili izgled, ali i okus, ukrasite ih glazurama, koje se biraju ovisno o tijestu. Za tamnu čokoladnu ocaklinu najprije izlomite čokoladu i, miješajući je, otopite na pari. Prokuhajte slatko vrhnje pa dodajte čokoladi. Maknite s vatre i nastavite miješati da dobijete ujednačenu masu. Za bijelu glazuru postupak je isti, samo dodajte bijelu čokoladu. Ako želite limunsku glazuru, za svježiji okus šećer u prahu i limunov sok miješajte električnom miješalicom najvećom brzinom.
Za preljeve druge boje dodajte nekoliko kapi ekstrakta maline, ruma, jagode ili drugih prehrambenih boja. Postupak je isti i za glazuru od bjelanjka.
Šećerni kolačići
SASTOJCI: šalica maslaca, 1/2 šalice šećera, jaje, žlica ekstrakta vanilije, 3 šalice brašna za kolače, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli; glazura: kristal šećer, srebrne kuglice
Zagrijte pećnicu na 180°C. Istucite maslac i šećer pa dodajte jaje i vaniliju. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa zamijesite. Zamotajte tijesto u foliju i držite u hladnjaku sat vremena. Razvaljajte ga pa oblikujte u kolačiće rezalicom za tijesto, umotajte u foliju i držite u hladnjaku do pečenja. Pecite kolačiće dok lagano ne porumene (10-12 min). Kad se ohlade, pripremite glazuru. Uz šećer upotrijebite i slatkiše za dekoriranje kolačića.
Paprenjaci u mašini
SASTOJCI: 200 g oštrog brašna, 100 g mljevenih keksa, 180 g maslaca, 80 g šećera, 150 g mljevenih oraha, žumanjak, 2 žličice gorkoga kakaa, 2 žlice meda, začini (vanilija, papar, muškatni oraščić, cimet, klinčići u prahu, malo soli), šalica ruma, kora limuna i naranče; ukrašavanje: bjelanjak, 150 g šećera u prahu, limunov sok
Orahe zalijte rumom i pustite da odstoje. Pomiješajte brašno, kekse, šećer, kakao, začine, koru limuna i naranče. Ugrijte med i dodajte orasima. Pomiješajte smjese, dodajte maslac i umijesite prhko tijesto. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak sat vremena. Razvucite tijesto na cm debljine i oblikujte kekse. Pecite na 15-20 min na 180-190°C. Napravite snijeg, dodajte šećer i limunov sok, stavite u vrećicu i crtajte.