Zahvaljujući udjelu otpornog škroba ugljikohidrati nam daju dugotrajan osjećaj sitosti jer se sporije probavljaju, a sadrže i esencijalne aminokiseline važne za zdravlje
Banane, smeđa riža, krumpir i palenta saveznici su vitkosti
Ugljikohidrate se često nepravedno optužuje za stvaranje masnih naslaga i otvaranje apetita, no ako ih pametno biramo oni nam mogu pomoći u mršavljenju, Najbolji sastojak zdravih ugljikohidrata je otporni škrob. On nam pomaže da jedemo manje, potrošimo više kalorija, osjećamo više energije i stabiliziramo razine šećera u krvi, pokazuju istraživanja. Kako je otporni škrob namirnica koja se sporo probavlja jer odolijeva probavnim enzimima, idealan je za stvaranje duljeg osjećaja sitosti, piše Fox News.
Banane za sitost
To je tropsko voće jedan od najboljih izvora otpornog škroba, s time da zrele sadrže oko 4,7 grama, a one zelenije 12,5 grama otpornog škroba.
Jedna banana sadrži oko tri grama vlakna, zahvaljujući čemu nam one daju osjećaj sitosti. Banane sadrže i kemijski spoj triptofan koju mozak pretvara u serotonin, a koji popravlja raspoloženje.
Uz zob unesemo manje kalorija
Doručkujete li zobenu kašu, tijekom dana ćete pojesti manje nego inače, pokazuje talijanska studija. Odlična ideja i zdrava varijanta unosa zobi u organizam je zamjena pšeničnog brašna u kruhu i tjestenini onim zobenim.
Tko redovito jede grah teži manje
Gotovo polovica škroba koja se nalazi u grahu otporni je škrob, a osim toga grahorice sadrže oko 15 g vlakana po šalici, zbog čega osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti.
Ljudi koji redovito jedu grah u prosjeku teže manje i imaju uži struk od onih koji to ne čine, pokazala je kanadska studija na 1500 ljudi.
Uz krumpir nema gladi
Osim otpornog škroba i vlakana, krumpiri su bogat prirodan izvor proteaze, prirodnog spoja koji potiče osjećaj sitosti i obuzdava apetit.
Veliki pečeni krumpir sadrži oko 300 kalorija, a najbolja je opcija krumpir peći u kori kako bi zadržao većinu zdravih sastojaka.
Šaka zdravlja u tanjuru palente
Kukuruzna krupica bogata je otpornim škrobom, ali i proteinima te sadrži vrlo malo kalorija. Vegetarijancima se preporučuje palenta sa sirevima i mliječnim proizvodima ili s umacima od soje jer time unose potrebne esencijalne i neesencijalne aminokiseline.
Integralni kruh uvijek je bolji
Kruh napravljen od raži, integralnog brašna ili sa sjemenkama ne samo da je zdravija opcija od kruha napravljenog s čistim pšeničnim brašnom, već i stvara dugotrajan osjećaj sitosti. Jedna je švedska studija pokazala kako ljudi koji jedu integralni kruh za doručak oko sat vremena kasnije osjećaju glad od onih koji jedu kruh od pšeničnog brašna.
Smeđa riža za stabilne razine šećera u krvi
Iako se kuha sporije od bijele riže, smeđa zadržava više zdravih sastojaka te se i sporije probavlja. Ljudi koji redovito jedu smeđu rižu imaju manje oscilacije u razini glukoze u krvi tijekom dana, zbog čega je ona idealan odabir za dijabetičare.