Sve recepte snima i objavljuje Mario, unuk Đurđe Cvrtile čije je recepte objedinio u jednu knjigu pod nazivom Babičini recepti. Knjigu je objavio 2022. godine, a bakice je krenuo snimati na ljeto 2023.
Bakice iz Zagorja: 'Snimamo za TikTok recepte stare 100 godina'
Ljubica Radovečki, Brankica Horvat, Marija Bračević i Božica Lacković i dijele jednu strast, a to je ljubav prema kuhanju tradicionalnih recepata od kojih su neki stari i preko 100 godina. Njihovi recepti su snimljeni i mogu se vidjeti na društvenim mrežama kao što su YouTube, TikTok i Instagram pod imenom Babice produkcija, a čine jedan serijal koji se zove Babičini recepti. Nastao je prema istoimenoj kuharici bake Đurđe Cvrtile, a sve je pokrenuo njen unuk Mario Krog iz Gornje Pačetine.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Ja obožavam kuhati, a još više jesti hranu koju mi spremi moja baka Đurđa - rekao nam je Mario koji je zbog kuharice svoje bake napravio jedan cijeli video-serijal kuhanja s bakicama s područja Krapinsko-zagorske županije. Navedene bakice su samo neke koje su se snimale za ovaj serijal, a Mario ih je pronašao preko manifestacije Babičini kolači koja se u Krapini održava već 15 godina. Kontaktirao ih je i krenuo s njima snimati njihove tradicionalne recepte koji imaju neku priču i koji su zanimljivi.
- Svaki recept se snima na drugoj lokaciji, a pišem i scenarij. Sve radim sam i snimam s mobitelom, neke kadrove i s dronom - objasnio nam je Mario koji je prije 10 godina radio za televiziju pa ima iskustva u snimanju i montiranju.
Pošto toliko voli bakinu kuhinju, sve njezine recepte objedinio u jednu knjigu koju je izdao 2022. godine, dok je serijal krenuo snimati u kolovozu 2023. godine.
- Nitko nije znao za kuharicu pa mi je na pamet pala ideja da bi druge bake iz Zagorja mogle prezentirati svoje recepte i tako kroz njih provući kuharicu - kaže nam. Kuharica je podijeljena na mjesece i godišnja doba te na predjelo, glavno jelo i desert.
Za ovaj serijal zainteresirale su se i lokalne televizije koje su ih odlučile emitirati, a epizode se puštaju i na radiju.
- Dalje je u planu je da se s vremenom uključe i Varaždinska, Međimurska te Koprivničko-križevačka županija. Želja mi je posjetiti sve bakice iz tih područja i tamo napraviti tu istu stvar, s njihovim gradovima, običajima i receptima - zaključio je.
Od svih bakica iz Zagorja koje su sudjelovale u snimanju recepata, a ima ih 13, uspjeli smo okupiti njih četiri koje su nam predstavile svoje recepte koje vrlo rado pripremaju, a koje su naučile u mladosti.
Brankica radi klipiće u spomen svojoj baki
Brankica Horvat (70) dolazi iz Krapinskih toplica, a predstavila nam je preko 100 godina star recept od svoje bake Milke Mlinar, po mužu Leljak. Radi se o klipićima s jabučnim octom i domaćim pekmezom od šljiva. Naime, njena baka je rođena 1883. godine, a radila je u dvorcu Trakošćanu kao sluškinja. Prošle godine se slavilo 140 godina od njezina rođenja i zato je u njezinu čast odlučila pripremiti ovaj recept za serijal Babičini recepti.
- Moja baka je u dvorcu naučila pripremati razne slastice, a sve je prenijela mojoj mami koja je onda naučila mene. Ovaj recept se prije nije radio baš svaki dan već je više bio za svečane prilike i blagdane - rekla je Brankica.
- Jako sam zadovoljna što je ovako mlad čovjek prepoznao što vrijedi u našoj zagorskoj tradiciji i da se to sada može vidjeti svugdje - dodaje.
KLIPIČI Z JABUČNIM OCTEM
Sastojci: 30 dkg glatkog brašna, 25 dkg maslaca, 4 žlice jabučnog octa, vode po potrebi, malo soli, pekmez od šljiva za punjenje i šećer u prahu za valjanje
Vrijeme pripreme ovog recepta je pet sati.
Priprema: Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto i ostavite na hladnom mjestu da odstoji najmanje tri sata. Razvaljajte tijesto na debljinu od pola centimetra i narežite na kvadratiće te filajte pekmezom. Zarolajte klipiče i pecite na temperaturi od 200 stupnjeva oko 30 minuta. Još tople uvaljajte u šećer u prahu.
Za Božicu je jabučna pita "kraljica kolača"
Iz Oroslavja dolazi Božica Lacković (65) koja jako voli pripremati jabučnu pitu - jednostavan recept za sve prigode koji je naučila pripremati od svoje mame. Ona ga naziva i kraljicom kolača, a jako joj je drag jer ju podsjeća na djetinjstvo, uvijek u njoj budi emocije i podsjeća ju na topli dom.
- U planu mi je napraviti svoju tradicionalnu zagorske kuharice iz mjesta Andraševec, da se sačuvaju ti stari recepti i da negdje ostanu zapisani - kaže nam.
JABUČNA PITA
Sastojci:
Tijesto: 0,5 kg oštrog brašna, 20 dkg maslaca, 25 dkg šećera, 2 jaja, 1 prašak za pecivo
Fila: 1,5 kg jabuka, malo cimeta i malo šećera
Vrijeme pripreme ovog recepta je jedan sat.
Priprema: Od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo rukama dobro zamijesite tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da odmara. Jabuke ogulite i naribajte. Začinite šećerom i cimetom. Tijesto razvaljajte i položite u namašćeni lim za pečenje. Položite filu od jabuka, pa na nju razvaljano drugo tijesto. Peći na 180 °C oko 30 minuta.
Recept za koruzni kruh star je preko 100 godina
Ukusan 'koruzni kruh' u spomen svojoj mami često radi Ljubica Radovečki (60) iz Kozjaka, a recept je isto star preko 100 godina. Radi se u krušnoj peći od bijelog kukuruza, a kaže kako ga je njezina mama uvijek radila bar jednom tjedno.
- Cijele selo je mirisalo kad ga je ona spremala - naglasila je i dodala kako je to u današnje vrijeme poslastica jer malo tko sadi bijeli kukuruzi.
Za pripremu tri komada ovog kruha vrijeme pripreme je oko tri do četiri sata.
KORUZNI KRUH
Sastojci: 3 kg kukuruznog brašna, 1 kg pšeničnog glatkog brašna, 1 kg raženog brašna, 3 žlice soli, 2 l kipuće vode
Za kvasac: 2 kocke svježeg kvasca, 1 žlica šećera, 2 dcl mlake vode i 5 žlica raženog brašna
Premaz: 2 dcl vode i 3 žlice raženog brašna
Priprema: Tri vrste brašna politi sa oko 2 litre kipuće vode. Ostaviti da se ohladi. Umutiti kvasac i ostaviti 15 minuta da se digne. Umijesiti tijesto s kvascem i ostaviti dizati 20 minuta. Kruh oblikujte u kalupu i premažite premazom od vode i brašna i peći u vrućoj pećnici. Prvo se kruh peče u krušnoj peći na 220°C stupnjeva 30 minuta, zatim 200°C stupnjeva 60 minuta.
Buhtlini Mariju sjećaju na mladost
Marija Bračević (70) iz Petrovskog buhtline voli pripremati jer je podsjećaju na mladost. Naime, našla ih je na stolu kada je prvi put ušla u kuću svog muža sa 19 godina, a taj recept je pripremala muževa majka dugi niz godina i nju je istom naučila.
BUHTLINI
Vrijeme pripreme ovog kolača je 120 minuta.
Sastojci: 0,5 kg glatkog brašna, 1 kocka svježeg kvasca, 2 dcl toplog mlijeka, malo šećera, malo soli, 1 žlica maslaca, 5 žlica šećera, 1 vanilin šećer, 2 jaja, malo pekmeza od marelica, 1 žumanjak za premaz i malo masti za premazivanje
Priprema: U brašno razdrobite svježi kvasac, dodajte malo mlakog mlijeka i malo šećera i ostavite da se digne oko 15-20 minuta. Zatim posolite oko kvasca i umijesite glatko tijesto polagano dodajući mlijeko i ostatak brašna, te šećer, maslac, jaja i vanilin šećer. Tijesto ostavite da se diže na toplom mjestu. Tijesto razvaljajte te da prerežite na trakice zatim na manje kocke. Punite pekmezom po želji. Rukama zatvarate tijesto na vrhu da dobijete loptice koje preokrenute stavljate na namašćeni lim za pečenje jednu do druge. Na kraju ih premažite sa malo žumanjka. Pecite na 180°C oko 30-40 minuta, s time da pred kraj možete smanjiti temperaturu na 160°C.