Oni koji su u skladu s potrebama svog tijela žive bolje i kvalitetnije, a oni koji jedu intuitivno imaju više koristi od hrane, više u njoj uživaju i jedu bez osjećaj krivnje i srama zbog hrane, kažu dijetetičari
Antidijeta: Jede se sve što se ne smije i živi bez opterećenja
Nakon konstantnog bombardiranja s uputama 'Koja je dijeta najefikasnija', 'Kako se najbrže mršavi' i 'Što treba jesti da izgubimo višak kilograma', znanstvenici, nutricionisti i dijetetičari shvatili su kako nešto ne valja s tim pristupom - pogotovo jer mnoga istraživanja pokazuju da oko 95 posto onih koji drže dijetu ne uspijevaju doseći svoj cilj, a čak se dvije trećine onih što i uspiju smršaviti vrati na težinu s kojom su započeli dijetu ili se još više udebljaju.
Dijetetičarka Elyse Resch koja je prije 25 godina s kolegicom Evelyn Tribole napisala knjigu 'Intuitive Eating' (Intuitivno jedenje) kaže kako iz tog 'začaranog kruga mršavljenja i ponovnog debljanja' i praćenja raznih provjerenih i ne provjerenih dijeta i planova prehrane, izaći možemo jedino - ako počnemo vjerovati svome tijelu. I ako budemo napokon slobodni da u hrani i uživamo.
- Zato, savjetuju nutricionistkinje, zaboravite na riječ 'dijeta' - intuitivno jedenje nas uči da slušamo tijelo.
- Intuitivno, dijete zna kad mu je dovoljno hrane pa zatvori usta, a i mi bismo se trebali više voditi za tim što nam tijelo poručuje i kako se osjećamo - kaže Evelyn Tribole, a to je ukratko i ideja koja stoji iza koncepta 'Intuitivne prehrane' i koja sada doživljava renesansu.
Zašto baš sada?
Studije pokazuju da ljudi koji su u skladu s potrebama svog tijela žive bolje i kvalitetnije, a oni koji jedu intuitivno imaju više koristi od hrane, više u njoj uživaju i jedu redovito bez restrikcija, preskakanje obroka, kroničnih dijeta i osjećaj krivnje i srama zbog hrane - kaže Tribole, a na pitanje kako se možemo početi hraniti 'pametnije' ili intuitivno, ona kaže: 'Jednostavno, sljedeći nekoliko načela intuitivne prehrane.
Otkrijte faktor zadovoljstva
Ako hrana koju jedete ne čini da osjećate zadovoljstvo, nešto radite krivo, a mnogi sebi čak i uskraćuju hranu koja ih čini sretnima.
- Zadovoljstvo je ono što na kraju dobijete ako slušate sebe i ako jedete kad ste stvarno gladni, umjesto kad vam 'dijeta kaže'- objašnjava Tribole i naglašava da kontroliranje tjelesne težine nije dio intuitivne prehrane.
Odbacite (toksičnu) kulturu prehrane
To je ključni princip intuitivne prehrane - odbacivanje 'toksične' kulture prehrane koja kaže da, da bi vas se prihvaćalo i poštivalo, morate ovako ili ionako izgledati.
- Nećete vidjeti manju brojku na vagi dok se ne prestanete opterećivati kako drugima izgledate - rekle su za CNN Resch i Tribole i nastavljaju - jer, što ako vam je u DNA 'programirana' veća kilaža ili krupnija građa? Okrutno je reći ljudima da se trebaju 'smanjiti' da bi se uskladili sa drugima ili sa uvriježenim pojmom ljepote.
Tribole kaže i da je opasnost od dijeta i u tome što one djeluju samo u kratkom roku, a znanost je dokazala da se u roku od dvije do pet godina sva težina vraća kao bumerang.
- Dijete također mogu dovesti do opasnog ponašanja vezanog uz prehranu, kao što je npr. namjerno povraćanje, prejedanje ili zloporaba laksativa - rekla je, a istraživanja pokazuju da su gotovo svi poremećaji prehrane u stalnome porastu:
Pomirite se s hranom
Jednom kad je na nekoj hrani znak zabrane, kaže Resch, samo ćete je željeti još više.
- Mozak prepoznaje kad je organizam u opasnosti i kad gladuje, pa šalje kemikalije koje vas tjeraju da se 'emocionalno prejedate - rekla je Resch, a za borbu protiv toga predlaže da počnete jesti sve namirnice koje ste odbacili ili ograničili, te da ih etiketirate po tome koliko su strašne.
- Izaberite prvo neku 'najmanje zastrašujuću' namirnicu i nekoliko sati nakon obroka u miru pojedite koliko god vam se sviđa, da završi njena moć nad vama - kaže Resch i dodaje da 'sve namirnice u emocionalnom smislu trebaju biti iste', tj. da vaša reakcija na svu hranu mora biti ista - bez osjećaja krivnje što ju jedete.
Uvažavajte glad
Glad nije neprijatelj, kažu Resch i Tribole, ona je signal tijela da mu je potrebna energija za opstanak, a ključno je ne čekati da pregladnite prije nego uzmete jesti.
- Jedite čim ste u onoj prvobitnoj fazi gladi, kad ne možete razmišljati normalno i morate što prije u organizam unijeti hranu- savjetuje Resch.
- Znakovi gladi mogu se razlikovati od osobe do osobe. Neki bi mogli kad su gladni postati pospani i letargični; drugi će dobiti glavobolju; ali ako naučite prepoznati svoje jedinstvene znakove, možete ponovno stupiti u kontakt s potrebama svog tijela - dodaju Resch i Tribole.
Uvažavajte i sitost
Filozofija intuitivne prehrane preporučuje da jedemo bez ikakvih ometanja, uključujući televizor, pametne telefone i drugu elektroniku. Nutricionistice savjetuju da jedete sjedeći, te da 'usred obroka napravite stanku i zapitate se kako se osjećate i jeste li siti - a možete, kažu, jesti i i uz propitkivanje sebe koje one zovu 'pitanja 3 zalogaja':
- Nakon prvog zalogaja razmislite kako se osjećate prema hrani - ugodno, neugodno ili neutralno. U sredini obroka napravite stanku i učinite isto, te razmislite jeste li već siti. Prilikom posljednjeg zalogaja ponovo procijenite je li vam hrana dobra loša ili neutralna.
Zaustavite nezdravo razmišljanje
U nekom trenutku na putu intuitivnog jedenja, 'policija za hranu' u vašem mozgu počet će vas kriviti, kažu Tribole i Resch, jer živimo u kulturi koja nam govori što je dobro, a što nije dobro jesti? I
- Moramo biti svjesni što je točno mišljenje koje smo usvojili i kako ono što čujemo izobličava i naše mišljenje o prehrani - kažu autorice i savjetuju da pokušamo izbaciti nezdrava razmišljanja - a ako vas nešto u vezi prehrane muči, obratite se educiranom nutricionistu ili savjetniku.
Suočite se s emocijama bez hrane
Hrana ne liječi ni ne 'popravlja' loše osjećaje, kaže Tribole i savjetuje:
- Pokušajte popričati o onom što vas muči s prijateljima i obitelji, prošetajte prirodom, meditirajte, čitajte,... Razgovor o zdravlju i može stvarno utjecati na njegovo poboljšanje;emocionalno i fizički.
Poštujte svoje tijelo
Mnogi ljudi izbjegavaju određene namirnice i kažu da je to za njihovu dobrobit, ali zapravo im je namjera samo promijeniti tijelo, kaže Resch i savjetuje da se odbaci negativno mišljenje o tijelu - ako ste to doživjeli - jer tijela dolaze u svim oblicima i veličinama.
- Radim kao dijetetičarka 38 godina i puno je krupnijih ljudi koji su apsolutno usklađeni sa svojim tijelima i sa prehranom - kaže Resch i zaključuje:
- Većina je nas rođena sa svom potrebnom unutarnjom mudrosti o prehrani. Samo treba slušati sebe.
POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...