![9 razloga zašto biste ovo ljeto trebali jesti što više marelica](https://img.24sata.hr/IMBy2PXfPRXdmOslqgeuEgxbA64=/414x267/smart/media/images/2019-24/marelice.jpg)
Marelice su prepune hranjivih tvari, a za organizam čine mnogo toga: pomažu u očuvanju zdrave probave i zdravlja očiju, sprječavaju rizik od srčanih oboljenja, a koži pomažu da ostane lijepa i mladolika
Lifestyle
Komentari 3Marelice su prepune hranjivih tvari, a za organizam čine mnogo toga: pomažu u očuvanju zdrave probave i zdravlja očiju, sprječavaju rizik od srčanih oboljenja, a koži pomažu da ostane lijepa i mladolika
Osim što su odličnog okusa, marelice su prepune vitaminima i mineralima koji pomažu u pravilnom funkcioniranju organizma. Ovo su razlozi zašto bismo ovo voće trebali uvrstiti u našu svakodnevnu prehranu:
Marelice su izrazito hranjiva namirnica, a dvije svježe marelice sadrže svega 34 kalorije, 8 grama ugljikohidrata, jedan gram proteina, 0, 27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana.
Također, marelice su bogat izvor beta-karotena i luteina, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je konzumirati cijele i neoguljene, jer im se u baš u kori nalazi veliki broj vlakana i nutrijenata.
Osim beta-karotena, marelice su odličan izvor vitamina A, C i E. Između ostalog, sadrže flavonoide, spojeve koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja te dokazano neutraliziraju slobodne radikale i štite od kroničnih oboljenja.
Vitamini A i E koje nalazimo u marelicama važni su za očuvanje zdravlja očiju, a sastojci poput beta-karotena, zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.
Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, marelice su odlične za kožu: naime, upravo ti sastojci štite kožu od štetnih vanjskih utjecaja i UV zraka koje izazivaju trajna oštećenja. Osim toga, vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opeklina izazvanih sunčevim zrakama.
Marelice su bogat izvor vlakana pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Jedna šalica marelica sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje razine šećera u krvi, kao i zdrave razine kolesterola.
Marelice su bogate kalijem, mineralom koji je odgovoran za reguliranje mišićnih kontrakcija i tekućine u tijelu, a njegovim adekvatnim unosom možemo spriječiti neugodan osjećaj nadutosti.
Marelice su bogate vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca. Kako većina ljudi u svoj organizam ne unosi dovoljno vode, konzumacija ovog voća pomaže u ostvarivanju preporučenog dnevnog unosa vode, piše portal Healthline.
Neka istraživanja pokazuju da marelice mogu pomoći u zaštiti jetre od oksidativnog stresa. U dvije studije na životinjama, štakori koji su dobivali alkohol i marelice imali su niže razine jetrenih enzima i markera upale nego štakori koji su dobili alkohol, ali ne i marelice.
Ovo istraživanje kaže da marelice mogu spriječiti oštećenje jetre zbog njihovog prirodno visokog udjela antioksidanata. Međutim, da se istraži korist za ljude potrebno je više istraživanja.
Možete ih dodati u svoju prehranu na različite načine, kao marmeladu od marelica, svježe za užinu, narezane u jogurtu ili salati. Možete ih jesti iz konzerve, pirjati s mesom, dodavati u deserte kao što su pite i kolači. Budući da su slatke i opore, mogu se koristiti kao zamjena za breskve ili šljive u većini recepata, piše portal Healthline.
NAJGORI PAROVI HOROSKOPA: Ribe i Lavovi ne idu skupa
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+