Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

8 jednostavnih recepata za jela od mesa koja se rade u pećnici

8 jednostavnih recepata za jela od mesa koja se rade u pećnici

Ovi obroci odlični su za sve one koje nisu vješti u kuhinji i vole brza jela s kojima nema previše komplikacija. Bilo da volite mljeveno meso, piletinu ili svinjetinu, sigurno ćete pronaći nešto za sebe

1. Zapečena tjestenina s mesom

Sastojci: 

  • 400 g mljevenog mesa
  • luk
  • češanj češnjaka
  • žlica koncentrata rajčice
  • 250 g tjestenine
  • 600 ml vrele vode
  • 12 žlica umaka od rajčice
  • 50 ml vrhnja
  • 100 g ribanog sira
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar
  • origano 

Priprema: 

Nasjeckani luk i češnjak propržite na ulju sa žlicom koncentrata rajčice. Dodajte meso, sol, papar i origano. Kad se meso popržilo, ubacite tjesteninu i umak od rajčice te prelijte vrelom vodom. Kuhajte da tjestenina omekša pa na kraju dodajte vrhnje. Smjesu od mesa i tjestenine prebacite u vatrostalnu posudu, pospite ribanim sirom i ubacite u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pecite 10-ak minuta ili dok se sir ne rastopi. Poslužite sa zelenom ili kojom drugom sezonskom salatom.

Fantastični recepti od janjetine trogirskog kuhara: Ovo je osam slijedova za prste polizati...
Fantastični recepti od janjetine trogirskog kuhara: Ovo je osam slijedova za prste polizati...

2. Pastirska pita s mljevenim mesom i pireom

Sastojci:

  • 500 g mljevene janjetine ili junetine
  • šalica juhe ili goveđeg temeljca
  • 1∕2 luka
  • 2 mrkve
  • 1∕2 šalice graška
  • žlica maslaca
  • 1⁄2 žlice brašna
  • sol
  • papar
  • žlica sitno sjeckanog peršina
  • 600 g krumpira
  • 3 žlice mlijeka
  • 20 g maslaca

Priprema:

Krumpire ogulite i narežite na manje kocke. Stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 20 minuta. U međuvremenu očistite luk i mrkvu, nasjeckajte i kratko prepržite na ulju. Dodajte grašak, promiješajte te ubacite i mljevenu janjetinu. Začinite solju, paprom i sjeckanim peršinom.

Pirjajte dok meso i povrće ne omekša. Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac te sve dobro zgnječite pasiralicom za pire. Dublju zdjelu za pečenje premažite maslacem te posložite smjesu od pirjanog mesa i povrća. Prekrijte je pasiranim krumpirom, koji nanesite pomoću slastičarske vrećice s većim otvorom u hrpice.

Zapecite u pećnici na 220°C, dok se pire krumpir ne zarumeni i zapeče.

Muffini koji se tope u ustima: Recepti za uvijek ukusan desert
Muffini koji se tope u ustima: Recepti za uvijek ukusan desert

3. Domaće lazanje s mesom i gljivama

Sastojci:

Tijesto:

  • 350 g brašna,
  • 4 jaja,
  • žlica ulja,
  • sol;

nadjev:

  • 100 g maslaca,
  • mrkva,
  • luk,
  • celer,
  • žlica sjeckanog peršina,
  • 450 g mljevenog telećeg mesa,
  • 60 g šunke,
  • 50 g sušenih gljiva,
  • sol, papar, muškatni oraščić,
  • 2 dl bijelog vina,
  • žlica brašna,
  • 6 rajčica,
  • 2 dl pasirane rajčice,
  • 120 g parmezana

Priprema:

Od brašna, jaja, ulja i soli zamijesite tijesto pa pokrijte ga vlažnom krpom. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i peršin. Rajčice blanširajte, ogulite i nasjeckajte. Zagrijte 50 g maslaca i popržite povrće.

Dodajte usitnjeno meso, šunku i gljive. Dodajte začine, vino i kuhajte dok alkohol ne ispari. Umiješajte brašno, veći dio sjeckanih rajčica, 2-3 žlice pasirane rajčice i pirjajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite neka se nadjev hladi.

Odležalo tijesto podijelite na dva dijela, svaki dio rastanjite u list debljine tupe strane noža i narežite na pravokutnike veličine keramičkih posuda za pečenje. Kuhajte ih 8 minuta u zavreloj posoljenoj vodi, ocijedite i stavite na čistu, vlažnu krpu.

Premažite manje posude za pečenje maslacem te slažite redove tijesta i nadjeva. Prelijte preostalom pasiranom i sjeckanim rajčicama, pospite parmezanom i rasporedite komadiće preostalog maslaca. Pecite lazanje oko 25 minuta na 200°C.

Znate li koja je razlika između sladoleda i gelata? Značajno se razlikuju u sastavu i pripremi
Znate li koja je razlika između sladoleda i gelata? Značajno se razlikuju u sastavu i pripremi

4. Tjestenina s piletinom i povrćem

Sastojci:

  • 200 g pečene piletine
  • 200 g brokule
  • šalica cherry rajčica
  • 300 g tjestenine
  • 20 g naribanog sira
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 g naribane gaude

Priprema:

Meso izrežite na kockice. Cvjetiće brokule kratko prokuhajte i ocijedite, a tjesteninu skuhajte al dente. Sve dobro pomiješajte i stavite u namašćenu posudu za pečenje. Dodajte prepolovljene cherry rajčice, zalijte vrhnjem za kuhanje i pospite sirom. Zapecite na 200 °C dok se sir ne otopi. 

5. Janjetina s mladim krumpirom

Sastojci: 

  • 1 kg janjetine
  • 750 g krumpira
  • 4 rajčice
  • luk u ploškama
  • 60 ml maslinova ulja
  • sol, papar
  • listovi svježeg ružmarina
  • žličica origana

Priprema: 

U vatrostalnu posudu stavite janjetinu, krumpir, rajčice i luk. Poprskajte uljem te začinite s malo soli i papra. Pospite ružmarinom i origanom. Poklopite i kuhajte u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva oko sat vremena. Često podlijevajte s malo vode. Poslužite vruće.

6. Svinjski vrat s povrćem i aromatičnim začinima

Sastojci:

  • 1 i 1/2 kg svinjskog vrata
  • žlica crvenog papra
  • žlica zelenog papra
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • žlica gorušice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • žlica zrna kima
  • timijan
  • limunova korica
  • 2 žlice soli
  • 2 mrkve
  • 500 g krumpira
  • majčina dušica
Fotolia

Priprema:

U mužaru zgnječite zeleni papar, kim i gorušicu. Dodajte sjeckani timijan, ribanu koricu limuna, mljeveni papar i sol. Začinskom mješavinom začinite komad mesa, premažite maslinovim uljem, omotajte ga kuharskim koncem i zapecite na zagrijanom ulju sa svih strana.

Stavite ga u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite poklopljeno oko jedan sat. Za to vrijeme u blago posoljenoj vodi kuhajte 15 minuta oguljene ploške krumpira i mrkvu. Ocijedite i dodajte u zdjelu s mesom, začinite majčinom dušicom i crvenim paprom, te pecite otklopljeno na 200°C još 30 minuta.

7. Teletina s povrćem i njokima

Sastojci: (za 6 osoba)

  • 1,5 kg svježeg telećeg vrata
  • 6-8 mrkvi
  • pola kile krumpira
  • začin povrtna mješavina
  • 1,5 do 2 dl ulja za pečenje

Priprema:

Teleći vrat operite, natrljajte s povrtnom mješavinom i položite u protvan i prelijte s 1.5 do 2 dl ulja i stavite peći u pećnicu na temperaturu od 180 Celzijusa oko 80-90 minuta. 

Nakon 15 minuta pečenja, teletina se podlije sa 1 dl vode. Krumpir i mrkvu očistimo i izrežemo na komade prikladne za termičku obradu pečenjem, dobro posolimo, prelijemo uljem i pustimo da odstoji pola sata prije termičke obrade

Nakon 30 minuta pečenja, teletinu okrenemo i dodamo krumpir i mrkvu. Nakon idućih 30 minuta pečenja, okrenemo krumpir i mrkvu, po potrebi i meso. Zadnjih 15 minuta pečenja podižemo temperaturu pećnice na 200 Celzijusa.

Teletinu iz pećnice poslužite narezanu, uz domaće njoke, krumpir, mrkvu i salatu po izboru.

Što trebate uzeti u obzir pri kupnji pećnice
Što trebate uzeti u obzir pri kupnji pećnice

8. Malo drugačija musaka

Sastojci:

  • 700 g krumpira
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 crni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica povrtne mješavine začina
  • 500 g feta sira (ili domaći sir)
  • 300 ml vode
  • 300 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Luk sitno isjeckajte i dinstajte ga na malo ulja. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju. Zatim dodajte sitno isjeckan češnjak, ulijte vodu i vrhnje za kuhanje te ostavite da prokuha, ubacite krumpir narezan na kockice, ostaviti opet da prokuha pa onda dodajte usitnjeni sir i začinite.

Smjesu zatim ulijte u protvan i pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Ostavite oko 10-15 min da odstoji pa servirajte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1