Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

7 odličnih recepata: Kroketi od krumpira i slanine, bakina riža na mlijeku, vegetarijanski čili...

7 odličnih recepata: Kroketi od krumpira i slanine, bakina riža na mlijeku, vegetarijanski čili...

Donosimo vam recepte i za fine juhe, svinjske medaljone omotane slaninom koji se tope u ustima te slasnu tortu od cikle i crne čokolade. Slijedite upute i skuhajte ukućanima nešto novo

Ukoliko vam je ponestalo ideja što skuhati, iskušajte neki od ovih recepata. Tu su ideje za juhe, glavna jela i fine deserte. Također, neki od recepata su pogodni za ljude koji ne jedu meso ili se nakon blagdanske gozbe žele malo odmoriti od njega.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

juha 00:15

Domaća goveđa juha

Broj osoba: 4

Priprema: 120 minuta

Sastojci: 1 kg govedine s kostima (ramstek, leđa) ili koljenica, 3 srednje mrkve, 1 rajčica, 2 režnja češnjaka, stabljike peršina i celera, zeleni dio poriluka, korijen celera, korijen korabice, luk, list kelja, list kupusa, 4-5 zrna papra, sol

Oprano meso stavite u mlaku vodu i čim voda zakipi dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće te nekoliko zrna papra i luk, koji ste prethodno popekli u tavici.

Nakon toga dodajte list kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopite. Kad juha ponovno zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte oko dva sata. Meso izvadite, juhu procijedite pa u nju ukuhajte domaće rezance. 

Ideja za finu večeru: Zapečena cvjetača s njokima i sirom
Ideja za finu večeru: Zapečena cvjetača s njokima i sirom

Sočna i meka torta od čokolade i cikle

Broj osoba: 6

Priprema: 60 minuta

Sastojci: 175 g maslaca, 200 g tamne čokolade, 250 g kuhane cikle, 3 jaja, 150 g svijetlog smeđeg šećera, 175 g oštrog brašna, žličica praška za pecivo, 30 g kakao praha, tučeno slatko vrhnje

Dok se pećnica zagrijava na 180 stupnjeva, maslacem premažite kalup torte promjera 23 cm i na dno stavite papir za pečenje. Maslac i čokoladu rastopite zajedno i pustite da se malo ohladi. Skuhanu ciklu usitnite na kockice pa zatim zblendajte u blenderu do pirea. U blender potom dodajte jaja i šećer pa sve zajedno još kratko zblendajte.

U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa dodajte pire od cikle i zatim rastopljenu čokoladu s maslacom. Smjesu ulijte u kalup i pecite 45 minuta pa tijesto provjerite čačkalicom. Nakon pečenja pričekajte da se torta ohladi prvo u kalupu, a zatim je izvadite i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.

Bakina riža na mlijeku

Broj osoba: 2

Priprema: 15 minuta

Sastojci: 100 g riže, 750 ml mlijeka, 4 žlice šećera, prstohvat soli, voda

Kuhajte rižu u vodi tri minute, a zatim je ocijedite. U mlijeko dodajte prstohvat soli, stavite na vatru i pričekajte da zavrije, a onda dodajte rižu. Kuhajte na slaboj vatri dok riža ne upije mlijeko i nemojte miješati. U vruću rižu dodajte šećer i oprezno promiješajte vilicom kako bi zrna ostala cijela.

Vegetarijanski čili s batatom i grahom

Broj osoba: 4

Priprema: 60 minuta

Sastojci: 2 konzerve crnoga graha, 2 srednja batata narezana na kockice, 1 žlica maslinova ulja, 1 luk, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 2 jalapeño papričice bez sjemenki, 3 češnja češnjaka, 3 žličice chili praha, 2 žličice kumina u prahu, 2 žličice sušenog bosiljka, 1 žličice sušenog mažurana, 1 žličica mljevene crvene paprike, 3 suha lista lovora, 1 žlica soli, ½ žlice papra, 6 šalica povrtnog temeljca, 1 konzerva sjeckanih rajčica, 1 mala boca piva (0,33l), ½ šalice bulgura ili ječma

Za početak prodinstajte luk u velikoj posudi na maslinovu ulju te dodajte batat, crvenu i zelenu papriku i jalapeño papričice, te uz povremeno miješanje pirjajte još pet minuta pa dodajte češnjak. Dodajte chili u prahu, kumin, bosiljak, mažuran, mljevenu crvenu papriku, listove lovora, sol i papar te dinstajte dalje, uz miješanje.

Veganska sarma koja okusom ne zaostaje za onom klasičnom
Veganska sarma koja okusom ne zaostaje za onom klasičnom

Dodajte temeljac, rajčicu, pivo i bulgur (ili ječam), promiješajte i pustite da lagano ključa. Smanjite vatru i pustite da se kuha nepokriveno, uz povremeno miješanje, oko 40 minuta. Izvadite i bacite listove lovora, dodajte grah, promiješajte i kuhajte 15 minuta, odnosno dok se grah dobro na zagrije i sljubi s ostatkom povrća.

Jelo možete ukrasiti vrhnjem i dodati sok limete. Možete ga jesti žlicom ili njime napuniti tortilje.

Kroketi od pire krumpira, sira i slanine

Broj osoba: 2

Priprema: 40 minuta

Sastojci: 3 kriške slanine - pečene i narezane, 2 jaja, 500 g pire krumpira, 50 g naribanog sira po želji (cheddar, gouda...), 2 žlice narezanog vlasca, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 120 g krušnih mrvica, ulje za prženje, sol, papar

U velikoj zdjeli pomiješajte pire krumpir s kuhanom slaninom, naribanim sirom, vlascem i češnjakom u prahu. Začinite solju i paprom. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Stavite jaja i krušne mrvice u zasebne plitke zdjele. Izradite kuglice od smjese pire krumpira.

Zarolajte ih u rukama, zatim umočite prvo u jaje, a zatim u mrvice. Zagrijte ulje u tavici. Kuglice pržite u serijama dok ne postanu zlaćane sa svih strana, od dvije do tri minute. Ocijedite ih na tanjuru obloženim papirnatim ručnikom i odmah posolite. Poslužite tople, uz umake po izboru.

Svinjski medaljoni omotani slaninom

Broj osoba: 4

Priprema: 30 minuta

Sastojci: za marinadu: 1 žlica meda, 2 žlica soja umaka, 1 dl bijelog vina, Začini po želji; meso: 450 g lungića, 4 kriške slanine, sol, papar, 2 žlice ulja po želji

Pripremite marinadu od meda, sojina umaka i vina. Dodajte začine po želji. Od filea narežite medaljone.

Ostavite ih da stoje u marinadi najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Izvadite ih, omotajte slaninom i učvrstite čačkalicama. Zagrijte tavu i ispecite medaljone sa svih strana, dok ne dobiju lijepu boju. Prije posluživanja izvadite čačkalice.

Prisiljeno zelje s lećom odmorit će probavu od blagdanskih jela
Prisiljeno zelje s lećom odmorit će probavu od blagdanskih jela

Juha od poriluka i cvjetače

Broj osoba: 4

Priprema: 35 minuta

Sastojci: 2 poriluka, pastrnjak, 1 cvjetača, 2 krumpira, 4 žlice maslaca, 5 češanja češnjaka, 4 dl pilećeg temeljca, malo timijana i vlasca, muškatni oraščić, sol, papar

Pirjajte usitnjen češnjak na maslacu pa dodajte na kolutiće narezane poriluk i pastrnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša, desetak minuta pa ubacite narezanu cvjetaču, kockice krumpira i pileći temeljac.

Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Dodajte timijan, muškatni oraščić, sol i papar pa izblendajte dok ne dobije kremastu teksturu. Pospite je vlascem prije posluživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Trebate u šoping? Evo kako rade dućani u nedjelju i ponedjeljak
DETALJAN POPIS

Trebate u šoping? Evo kako rade dućani u nedjelju i ponedjeljak

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču