Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

5 recepata za deserte od šljiva: Cheesecake, hrskava pita, fini tart, knedle i sladoled

5 recepata za deserte od šljiva: Cheesecake, hrskava pita, fini tart, knedle i sladoled

Knedle sa šljivama su jedna od omiljenih poslastica u našim krajevima. Osim njih, probajte napraviti tart, cheesecake, talijanski sladoled ili pitu sa šljivama i uživajte u ovim slatkim plodovima

Knedle sa šljivama

Sastojci 

  • 10 svježih šljiva
  • 500 g krumpira
  • 200 g oštrog brašna 
  • 200 g maslaca 
  • 2 jaja
  • krušne mrvice
  • šećer 
Plum dumplings

Priprema:

Zakuhajte lagano posoljenu vodu i stavite krumpir kuhati. Kad se skuha ocijedite ga i zgnječite, dodajte maslac, dobro promiješajte i ostavite sa strane da se ohladi. Šljive operite i odstranite im koštice. Prstom ih iznutra namažite šećerom.

U ohlađeni pire dodajte 2 jaja i izmiješajte. Postepeno umješavajte brašno, a kad se smjesa malo stvrdne prebacite je na pobrašnjenu površinu. Mijesite i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko tijesto.

U veliki lonac stavite vodu da proključa, a u međuvremenu razvaljajte tijesto na otprilike 1 cm debljine i izrežite na kockice. U svaku kockicu dodajte šljivu i oblikujte knedlu.

Kuhajte knedle u kipućoj vodi 10 do 15 minuta, ovisno o veličini knedle. Izvadite ih iz lonca, uvaljajte u krušne mrvice i lagano popržite na vrućem maslacu.

Duško Jaramaz/Pixell

Cheesecake sa šljivama

Za koru

  • 11 integralnih krekera (150 grama)
  • 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
  • Prstohvat soli
  • 5 jušnih žlica nesoljenog maslaca, otopljenog

Za punjenje

  • 650 grama krem ​​sira, sobne temperature
  • 1 šalica šećera
  • 4 velika jaja
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • 1 jušna žlica sitno naribane korice limuna
  • 2 čajna žličice ekstrakta vanilije

Za šljive

  • 3/4 šalice soka od naranče
  • 1/2 šalice pekmeza od crvenog ribiza
  • 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 3 kriške svježeg đumbira debljine 2,5 cm
  • 6 velikih zrelih šljiva, prepolovljenih, bez koštica, narezanih na kriške debljine 1 cm

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175° C. Lagano maslacem namažite okrugli protvan za tortu promjera 20 cm. U mikseru pomiješajte graham krekere, smeđi šećer, cimet i sol. Miksajte ​​dok se ne stvore fine mrvice. Umiješajte otopljeni maslac. Prebacite u pripremljeni protvan.

Mješavinu mrvica rasprostranite po dnu protvana (ne sa strane). Koru pecite dok ne stegne i dobije zlatnu boju, oko 10-ak minuta, ovisno o jačini pećnice Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se ohladi dok pripremate punjenje. Smanjite temperaturu pećnice na 150°C.

U velikoj zdjeli električnim mikserom istucite krem ​​sir dok ne postane gladak. Dodajte šećer. Umutite jaja samo dok se ne sjedine. Umiješajte kiselo vrhnje, koricu limuna i vaniliju.

Punjenje ulijte u protvan s korom. Stavite u pećnicu i pecite dok se stranice kolača od sira lagano ne napuhnu i ne stisne središte, otprilike 1 sat i 15 minuta. Isključite pećnicu. Ostavite kolač u pećnici s blago otvorenim vratima 30 minuta.

Prava jesenska delicija: Slasna zapečena bundeva sa sirevima
Prava jesenska delicija: Slasna zapečena bundeva sa sirevima

Prebacite kolač na rešetku. Malim nožem prođite uz rub protvana i odvojite od njega kolač. Kolač potpuno ohladite u posudi na rešetki, oko 3 sata (kolač može malo napuknuti dok se hladi). Pokrijte i ostavite tortu u hladnjaku preko noći.

POGLEDAJTE VIDEO Top 5 najboljih namirnica protiv alergija:

Pokretanje videa...

01:07

Umutite sok od naranče, pekmez, smeđi šećer i đumbir u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dok se pekmez ne otopi. Dodajte šljive. Miješajte dok smjesa ne zavrije. Smanjite vatru na srednji plamen. Poklopite i lagano kuhajte dok šljive ne omekšaju, ali i dalje zadrže oblik, oko 3 minute. 

Žlicom s prorezima premjestite šljive na veliki tanjur i ohladite. Prokuhajte ostatak tekućine dok se ne zgusne do konzistencije sirupa, oko 7 minuta. Pokrijte odvojeno i stavite u hladnjak.

Otpustite stranice protvana od torte od sira. Na vrh kolača od sira rasporedite šljive u koncentrične krugove, potpuno prekrivajući vrh kolača. Prelijete sirupom šljive. Kolač narežite na kriške i poslužite.

Pita sa šljivama

Sastojci

  • 2 nepečene kore za pite
  • 2 kg šljiva
  • 1⁄2 šalice šećera
  • 2 jušne žlice brašna
  • 1 čajne žličica cimeta
  • 1 jušna žlica maslaca

Priprema

Zagrijte pećnicu na 230°C. Jednu koru za pitu stavite u okrugli protvan za pečenje kolača promjera 20 cm. Šljive operite, ali ih nemojte oguliti. Prerežite ih na pola i uklonite koštice, pa na četvrtine. Šljive rasporedite na koru za pitu. Pomiješajte suhe sastojke, pa pospite po šljivama. Pokapajte s otopljenim maslacem. 

Desert koji osvaja: Tartlet sa svježim smokvama i narančom
Desert koji osvaja: Tartlet sa svježim smokvama i narančom

Stavite gornju koru preko šljiva, odrežite škarama rubove kore par centimetara šire od promjera protvana te krajeve ugurajte uz unutarnji rub okruglog protvana. Izrežite oko 6 proreza na vrh pite dužine 2 do 3 cm.

Pecite na 230°C stupnjeva 12 minuta, a onda smanjite prečnicu na 160°C stupnjeva i pecite još 25 minuta. Ohladite, narežite pitu i poslužite ju.

Talijanski sladoled od šljiva

Sastojci:

  • 1 kilogram šljiva, bez koštica i grubo nasjeckane
  • 3/4 šalice šećera
  • 1/3 šalice vode
  • 1/ mahune vanilije, razrezane po dužini
  • 1 šalica punomasnog vrhnja
  • 1/2 čajne žličice svježeg soka od limuna

Priprema: 

Šljive, šećer, vodu i mahunu vanilije stavite u lonac na srednje jaku vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok šljive ne omekšaju, 5 do 8 minuta. Maknite tavu s vatre i ostavite šljive da se ohlade na sobnu temperaturu. Mahunu vanilije izvadite i bacite ili isperite i spremite za drugu upotrebu.

Smjesu od šljiva, vrhnja i limunovog soka izmiksajte u blenderu dok ne postane gotovo glatka. Ohladite.

Ohlađenu smjesu stavite u posudu za aparat za pravljenje sladoleda ili u plastičnu kutiju od 1 litre i zamrznite dok se ne učvrsti, ali da se još uvijek može sladoled vaditi, najmanje 4 sata.

Tart sa šljivama

Sastojci:

  • 1 smrznuto lisnato tijesto (500 grama) odmrznuto prema uputama na pakiranju
  • 1 kilogram šljiva, bez koštica, narezanih na četvrtine
  • 1/4 šalice šećera
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica meda
  • sitna sol 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C stupnjeva. Izrežite tijesto na šest kvadrata od 10 cm, stavite na lim obložen papirom za pečenje i izbodite vilicom. Na listove tijesta šljive, ostavljajući centimetar uz rub prazno. Pospite šećerom i začinite s malo mljevenog papra.

Desert za 5: Čokoladni kolač bez brašna i šećera će vas oduševiti
Desert za 5: Čokoladni kolač bez brašna i šećera će vas oduševiti

Rubove tarta podignite i lagano presavijte prema sredini tarta. Tartove pecite dok se rubovi tijesta ne napuhnu i dobiju zlatnu boju, 25-30 minuta. Prelijte medom i pospite s malo soli neposredno prije posluživanja.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU KEREKESH SHOWA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 43
Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 2. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?
SVECI I VJERA U ZAGROBNI ŽIVOT

Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?

Naši preci su velikim slavljem obilježavali blagdan Svih svetih, zbog čega je dobio naziv 'Mali Božić'. Uoči blagdana se postilo, na dan je bila gozba, a na groblje se išlo u sumrak