Knedle sa šljivama su jedna od omiljenih poslastica u našim krajevima. Osim njih, probajte napraviti tart, cheesecake, talijanski sladoled ili pitu sa šljivama i uživajte u ovim slatkim plodovima
5 recepata za deserte od šljiva: Cheesecake, hrskava pita, fini tart, knedle i sladoled
Knedle sa šljivama
Sastojci
- 10 svježih šljiva
- 500 g krumpira
- 200 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 2 jaja
- krušne mrvice
- šećer
Priprema:
Zakuhajte lagano posoljenu vodu i stavite krumpir kuhati. Kad se skuha ocijedite ga i zgnječite, dodajte maslac, dobro promiješajte i ostavite sa strane da se ohladi. Šljive operite i odstranite im koštice. Prstom ih iznutra namažite šećerom.
U ohlađeni pire dodajte 2 jaja i izmiješajte. Postepeno umješavajte brašno, a kad se smjesa malo stvrdne prebacite je na pobrašnjenu površinu. Mijesite i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko tijesto.
U veliki lonac stavite vodu da proključa, a u međuvremenu razvaljajte tijesto na otprilike 1 cm debljine i izrežite na kockice. U svaku kockicu dodajte šljivu i oblikujte knedlu.
Kuhajte knedle u kipućoj vodi 10 do 15 minuta, ovisno o veličini knedle. Izvadite ih iz lonca, uvaljajte u krušne mrvice i lagano popržite na vrućem maslacu.
Cheesecake sa šljivama
Za koru
- 11 integralnih krekera (150 grama)
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
- Prstohvat soli
- 5 jušnih žlica nesoljenog maslaca, otopljenog
Za punjenje
- 650 grama krem ​​sira, sobne temperature
- 1 šalica šećera
- 4 velika jaja
- 1 šalica kiselog vrhnja
- 1 jušna žlica sitno naribane korice limuna
- 2 čajna žličice ekstrakta vanilije
Za šljive
- 3/4 šalice soka od naranče
- 1/2 šalice pekmeza od crvenog ribiza
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 3 kriške svježeg đumbira debljine 2,5 cm
- 6 velikih zrelih šljiva, prepolovljenih, bez koštica, narezanih na kriške debljine 1 cm
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175° C. Lagano maslacem namažite okrugli protvan za tortu promjera 20 cm. U mikseru pomiješajte graham krekere, smeđi šećer, cimet i sol. Miksajte ​​dok se ne stvore fine mrvice. Umiješajte otopljeni maslac. Prebacite u pripremljeni protvan.
Mješavinu mrvica rasprostranite po dnu protvana (ne sa strane). Koru pecite dok ne stegne i dobije zlatnu boju, oko 10-ak minuta, ovisno o jačini pećnice Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se ohladi dok pripremate punjenje. Smanjite temperaturu pećnice na 150°C.
U velikoj zdjeli električnim mikserom istucite krem ​​sir dok ne postane gladak. Dodajte šećer. Umutite jaja samo dok se ne sjedine. Umiješajte kiselo vrhnje, koricu limuna i vaniliju.
Punjenje ulijte u protvan s korom. Stavite u pećnicu i pecite dok se stranice kolača od sira lagano ne napuhnu i ne stisne središte, otprilike 1 sat i 15 minuta. Isključite pećnicu. Ostavite kolač u pećnici s blago otvorenim vratima 30 minuta.
Prebacite kolač na rešetku. Malim nožem prođite uz rub protvana i odvojite od njega kolač. Kolač potpuno ohladite u posudi na rešetki, oko 3 sata (kolač može malo napuknuti dok se hladi). Pokrijte i ostavite tortu u hladnjaku preko noći.
POGLEDAJTE VIDEO Top 5 najboljih namirnica protiv alergija:
Pokretanje videa...
Umutite sok od naranče, pekmez, smeđi šećer i đumbir u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dok se pekmez ne otopi. Dodajte šljive. Miješajte dok smjesa ne zavrije. Smanjite vatru na srednji plamen. Poklopite i lagano kuhajte dok šljive ne omekšaju, ali i dalje zadrže oblik, oko 3 minute.
Žlicom s prorezima premjestite šljive na veliki tanjur i ohladite. Prokuhajte ostatak tekućine dok se ne zgusne do konzistencije sirupa, oko 7 minuta. Pokrijte odvojeno i stavite u hladnjak.
Otpustite stranice protvana od torte od sira. Na vrh kolača od sira rasporedite šljive u koncentrične krugove, potpuno prekrivajući vrh kolača. Prelijete sirupom šljive. Kolač narežite na kriške i poslužite.
Pita sa šljivama
Sastojci
- 2 nepečene kore za pite
- 2 kg šljiva
- 1⁄2 šalice šećera
- 2 jušne žlice brašna
- 1 čajne žličica cimeta
- 1 jušna žlica maslaca
Priprema
Zagrijte pećnicu na 230°C. Jednu koru za pitu stavite u okrugli protvan za pečenje kolača promjera 20 cm. Šljive operite, ali ih nemojte oguliti. Prerežite ih na pola i uklonite koštice, pa na četvrtine. Šljive rasporedite na koru za pitu. Pomiješajte suhe sastojke, pa pospite po šljivama. Pokapajte s otopljenim maslacem.
Stavite gornju koru preko šljiva, odrežite škarama rubove kore par centimetara šire od promjera protvana te krajeve ugurajte uz unutarnji rub okruglog protvana. Izrežite oko 6 proreza na vrh pite dužine 2 do 3 cm.
Pecite na 230°C stupnjeva 12 minuta, a onda smanjite prečnicu na 160°C stupnjeva i pecite još 25 minuta. Ohladite, narežite pitu i poslužite ju.
Talijanski sladoled od šljiva
Sastojci:
- 1 kilogram šljiva, bez koštica i grubo nasjeckane
- 3/4 šalice šećera
- 1/3 šalice vode
- 1/ mahune vanilije, razrezane po dužini
- 1 šalica punomasnog vrhnja
- 1/2 čajne žličice svježeg soka od limuna
Priprema:
Šljive, šećer, vodu i mahunu vanilije stavite u lonac na srednje jaku vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok šljive ne omekšaju, 5 do 8 minuta. Maknite tavu s vatre i ostavite šljive da se ohlade na sobnu temperaturu. Mahunu vanilije izvadite i bacite ili isperite i spremite za drugu upotrebu.
Smjesu od šljiva, vrhnja i limunovog soka izmiksajte u blenderu dok ne postane gotovo glatka. Ohladite.
Ohlađenu smjesu stavite u posudu za aparat za pravljenje sladoleda ili u plastičnu kutiju od 1 litre i zamrznite dok se ne učvrsti, ali da se još uvijek može sladoled vaditi, najmanje 4 sata.
Tart sa šljivama
Sastojci:
- 1 smrznuto lisnato tijesto (500 grama) odmrznuto prema uputama na pakiranju
- 1 kilogram šljiva, bez koštica, narezanih na četvrtine
- 1/4 šalice šećera
- svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica meda
- sitna sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C stupnjeva. Izrežite tijesto na šest kvadrata od 10 cm, stavite na lim obložen papirom za pečenje i izbodite vilicom. Na listove tijesta šljive, ostavljajući centimetar uz rub prazno. Pospite šećerom i začinite s malo mljevenog papra.
Rubove tarta podignite i lagano presavijte prema sredini tarta. Tartove pecite dok se rubovi tijesta ne napuhnu i dobiju zlatnu boju, 25-30 minuta. Prelijte medom i pospite s malo soli neposredno prije posluživanja.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU KEREKESH SHOWA: