5 ljekovitih biljaka za posaditi doma - smiruju mnoge tegobe | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

5 ljekovitih biljaka za posaditi doma - smiruju mnoge tegobe

5 ljekovitih biljaka za posaditi doma - smiruju mnoge tegobe

Mnogo se ljekovite biljke koriste u farmaceutskoj djelatnosti, a neke su prisutne i u kulinarstvu, kako za dodavanje arome tako i za miris. Evo koje možete bez problema uzgojiti kod kuće

VIDEO

Određene biljke već stoljećima se koriste za liječenje i očuvanje zdravlja. Dobro je znati da neke od njih možete uzgojiti i kod kuće, u vrtu ili u tegli na balkonu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sergej je pokrenuo SPAs projekt za oporavak bolesnih biljaka: ‘Tu su i po par mjeseci' 00:48

Kamilica

Najčešće se koristi za liječenje probavnih smetnji, ali je ujedno i blagi sedativ, što znači da smiruje napetost i pomaže kod problema sa spavanjem.

Ublažava grčeve, dobra je za bolove u želucu, bolne mjesečnice te žučne i crijevne kolike kod dojenčadi.

Eterično ulje kamilice ima protuupalni učinak na sluznice pa tako inhaliranje kamilicom smiruje upalu sinusa i astmu.

Psihički stres 'slama srce' - bez nerviranja dok traju utakmice!
Psihički stres 'slama srce' - bez nerviranja dok traju utakmice!

Ima protuupalna, anti-spazmodična, antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Domaći čaj ublažit će razdražljivost, pomoći pri spavanju i ublažavanju bolova u želucu.

Kamilica može rasti na svim vrstama tla, a potrebna joj je umjerena klima i srednje temperature.

Matičnjak

Poput mnogih mirisnih biljaka ima smirujući učinak te uspješno djeluje na živčani sustav.

Dobar je za probavne smetnje koje su povezane s anksioznošću i nervozom, a za iritabilna crijeva i slične probavne probleme kombinira se s gavezom, kamilicom i paprenom metvicom.

Simptom ozbiljne bolesti: Imate li ovakvo zadebljanje na vratu?
Simptom ozbiljne bolesti: Imate li ovakvo zadebljanje na vratu?

Za gastritis i blagu depresiju kombinira se s gospinom travom i drugim biljem. Pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka jer potiče cirkulaciju istovremeno smirujući napetost. Za pripremu čaja koriste se cvijet i lišće.

Matičnjak raste u planinskim područjima, a najbolje uspijeva na rahlom, suhom tlu, ali je biljka dovoljno otporna pa se može uzgajati gotovo svugdje.

Timijan

Timijan (Thymus vulgaris) se već stoljećima diljem Europe koristi kao začin za kuhanje, ali njegovi aromatični listovi su i izuzetno ljekoviti.

Mnogi smatraju da su timijan i majčina dušica u potpunosti iste biljke. No, iako su obje iz roda Thymus, timijan je jedna biljaka – Thymus vulgaris, a majčina dušica druga – Thymus serpyllum.

Doktori svašta vide: Muškarcu izraslo zeleno krzno na jeziku!
Doktori svašta vide: Muškarcu izraslo zeleno krzno na jeziku!

Vidljiva razlika između timijana i majčine dušica jest to što timijan raste uspravno, a majčina dušica ide po tlu. Glavni aktivni sastojak timol je esencijalno ulje snažnih antiseptičkih svojstava koje pomaže ublažiti kašalj, grlobolju te je dobar kod liječenja prehlade i gripe.

Timijan jača imunitet te ima antimikrobno i adstrigentno djelovanje koje pomaže u borbi protiv infekcija, uključujući one usne šupljine. Možete koristiti otopinu timijana za grgljanje, piti ga kao čaj ili se može zdrobiti i koristiti kao oblog za pomoć kod rana.

storyeditor/2023-06-09/dreamstime_l_230686333.jpg

Kadulja

Kadulja (Salvia officinalis) je još jedna biljka često korištena u aromatičnim jelima, a izduženi sivo-zeleni list kadulje izuzetno je jednostavan za uzgoj.

To je ljekovita biljka koja liječi infekcije svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, a slična je timijanu jer djeluje antiseptično. Kadulja je od velike koristi u liječenju grlobolje i bolesti gornjih dišnih puteva.

Također, studije pokazuju kako kadulja može biti korisna u poboljšanju raspoloženja i pamćenja odraslih, kao i pružanju osjećaja smirenosti.

Kadulja je biljka dobra za liječenje i ublažavanje vrućice te noćnog znojenja, pošto djeluje na regulaciju tjelesne temperature.

Paprena metvica

Menta olakšava želučane tegobe uključujući nadutost, mučninu, jutarnju mučninu i proljev. Aktivni sastojak mentol hladi kožu i djeluje poput aktualnog analgetika.

Kod osoba koje pate od probavnih smetnji, uključujući sindrom iritabilnog crijeva, čaj od listova mente može pomoći ublažiti nadutost, bol i nelagodu. Listovi će spriječiti mučninu i povraćanje te potaknuti osjećaj smirenosti.

Postoji više vrsta mente, no najčešće se uzgaja i koristi paprena metvica. Može rasti u tegli, a najbolje raste rahlim zemljištima, blago kiselim i neutralnima. Odgovaraju joj sunčane pozicije, ali odlično uspijeva i u polusjeni te je otporna na hladnoću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Blizanci će dobiti novac, a Ribe u braku uživati u putovanju s partnerom
od 30. 6. do 6.7.

Veliki tjedni horoskop: Blizanci će dobiti novac, a Ribe u braku uživati u putovanju s partnerom

Vagama su na pomolu novi projekti ili promjene koje će zahtijevati prekovremeni rad, selidbu u novi radni prostor, pa i brzopotezno, dodatno obrazovanje

U ovom kvizu većina neće imati sve točno - Možete li vi uspjeti?
25 IZAZOVNIH PITANJA

U ovom kvizu većina neće imati sve točno - Možete li vi uspjeti?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 30. lipnja: Bik će upoznati nekog zanimljivog, a Lav treba odmor
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za nedjelju 30. lipnja: Bik će upoznati nekog zanimljivog, a Lav treba odmor

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 30. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje