Doktori svašta vide: Muškarcu izraslo zeleno krzno na jeziku! | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Doktori svašta vide: Muškarcu izraslo zeleno krzno na jeziku!

Doktori svašta vide: Muškarcu izraslo zeleno krzno na jeziku!

Muškarac je razvio stanje poznato kao dlakavi jezik, koje se može manifestirati u različitim bojama ovisno o komadićima hrane, bakterijama i mrtvim stanicama kože

VIDEO

Čovjeku je izniklo zeleno 'krzno' na jeziku. Naime, 64-godišnji muškarac otišao je na liječnički pregled nakon što su mu na jeziku počele izbijati zelene 'dlačice'. Na koncu se ispostavilo da je dlakavost bizarnog izgleda uzrokovana prilično uobičajenim i bezopasnim stanjem poznatim kao dlakavi jezik.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:40

Pacijentov jezik je pozelenio otprilike dva tjedna prije nego što je posjetio kliniku, nedugo nakon što je dovršio kuru antibiotika za infekciju desni. Kad se prvo pojavila diskoloracija, liječnici su posumnjali na oralnu vrstu gljivične infekcije, i propisali antifungalni tretman, ali to nije učinilo ništa da smanji izrasline nalik na mahovinu, piše Science.


Nakon detaljnijeg pregleda, liječnici su primijetili da su čovjekove filiformne papile - sićušne izbočine u obliku stošca koje prekrivaju površinu jezika i daju mu grubu teksturu - duže nego što bi se očekivalo na zdravom jeziku. Liječnici nisu vidjeli nikakve druge znakove ozljede ili bolesti, a pacijent nije prijavio nikakvu bol ili promjenu osjeta okusa.

- Dijagnoza je dlakavi jezik - napisali su liječnici u izvješću o slučaju objavljenom 6. srpnja 2023. u časopisu New England Journal of Medicine. Dlakavi jezik ili lingua villosa benigno je stanje koje uzrokuje izrastanje dlačica različitih boja na vrhu jezika, dodali su.

Usamljenost utječe na zdravlje: Društvo i povezanost su važni poput hrane i pića, njegujte ih
Usamljenost utječe na zdravlje: Društvo i povezanost su važni poput hrane i pića, njegujte ih

Ove izrasline su filiformne papile koje se ne ljušte kao inače kad dođu u dodir s grubim predmetima, kao što su četkica za zube, strugalo za jezik ili čvrsta, teksturirana hrana. Tipično, papile narastu do 1 milimetar prije nego što otpadnu 'kao sloj kože koji se odlijepi' u procesu poznatom kao deskvamacija, javlja klinika Cleveland.

Kada se ne 'šišaju' redovito, papile mogu narasti do 18 milimetara i dovesti do dlakavosti jezika. Stanje pogađa oko 13% ljudi u nekom trenutku njihova života, a većina slučajeva je kod muškaraca i pacijenata starijih od 65 godina, javlja Američka akademija za oralnu medicinu. Kako izbočine prerastaju u vlakna nalik dlakama, skupljaju komadiće hrane, bakterije, mrtve stanice kože i ostalo što jeziku daje boju.

- Dlakavi jezik može biti smeđe, bijele, zelene ili ružičaste boje, ovisno o specifičnom uzroku i drugim čimbenicima, kao što su vodice za ispiranje usta ili čak slatkiši - navodi Američka akademija za oralnu medicinu.

Psihički stres 'slama srce' - bez nerviranja dok traju utakmice!
Psihički stres 'slama srce' - bez nerviranja dok traju utakmice!

A često se dlakavi jezik manifestira kao stanje poznato kao lingua villosa nigra ili crni dlakavi jezik.

 

Faktori rizika za pojavu dlakava jezika bilo koje boje uključuju prehranu mekom hranom i pijenje velikih količina kave, čaja ili alkohola. A tu su i pušenje, dehidracija, loša oralna higijena i korištenje oralnih lijekova koji mogu pomaknuti populaciju mikroba u ustima, prema prikazu slučaja.

Redovito četkanje jezika dobar je način za sprječavanje izduživanja i promjene boje papila. Liječnici su savjetovali pacijenta sa zelenim jezikom da četiri puta dnevno nježno opere jezik četkicom za zube i da prestane pušiti.

Simptom ozbiljne bolesti: Imate li ovakvo zadebljanje na vratu?
Simptom ozbiljne bolesti: Imate li ovakvo zadebljanje na vratu?

- Nakon 6 mjeseci praćenja, izgled jezika vratio se u normalu unatoč tome što je pacijent nastavio pušiti - napisali su liječnici u izvješću o slučaju, piše Live Science.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Evo koliko koraka dnevno treba napraviti da bi počeli mršavjeti
DOBRO JE ZNATI

Evo koliko koraka dnevno treba napraviti da bi počeli mršavjeti

U potrazi za učinkovitim strategijama mršavljenja, mnogi se okreću jednostavnom i pristupačnom rješenju: hodanju. Upamtite, svaki se korak računa i male promjene mogu vremenom dovesti do značajnih rezultata

Zastupnica SDP-a i cvjećar Ante skupa su prošli kroz operacije: 'Zajedno smo skinuli 120 kila'
LANI SU SMANJILI ŽELUDAC

Zastupnica SDP-a i cvjećar Ante skupa su prošli kroz operacije: 'Zajedno smo skinuli 120 kila'

Plus+ Zastupnica SDP-a Boška Ban Vlahek (42) i omiljeni cvjećar domaćih celebrityja Ante Jurković (28) operirani su u varaždinskoj bolnici prošle godine, a sad se napokon osjećaju dobro u svojoj koži
Baš su nestašni: 4 horoskopska znaka s 'najprljavijim' mislima
SPREMNI NA SVE

Baš su nestašni: 4 horoskopska znaka s 'najprljavijim' mislima

Kada je riječ o astrologiji, svaki horoskopski znak ima svoje jedinstvene osobine. Neki su poznati po svojoj inteligenciji, drugi po svojoj kreativnosti, a neki po tome da im je uvijek ista stvar na pameti