Iskoristite sezonu šparoga i napravite fina jela poput proljetnih lazanja, zelenog rižota sa šparogama ili fritaje iz pećnice. Radi se o laganim i zdravim jelima koja gotovo svi vole
3 slasna jela sa šparogama u glavnoj ulozi - prste ćete lizati
Fritaja sa šparogama iz pećnice
Sastojci: 600 g divljih šparoga, 100 g kozjeg sira, 2 ljutike, prstohvat soli, 1/2 žličice papra, 8 jaja, 6 žlica maslinova ulja, vezica vlasca
Priprema: Šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima. Prokuhajte ih minutu do dvije u slanoj vodi da im skratite pripremu. Na maslinovu ulju kratko popecite sitno nasjeckanu ljutiku, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju.
Jaja razbijte i pjenasto umutite pjenjačom. Dodajte u njih pirjane šparoge i promiješajte. Posolite i popaprite ih. Kalup za slane pite premažite maslacem. U kalup izlijte jaja sa šparogama. Po svemu namrvite kozji sir.
Stavite peći fritaju u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva desetak minuta. Stalno provjeravajte kako se peče. Čim jaja počnu poprimati boju po vrhu, izvadite jer moraju u sredini ostati lagano kremasta.
Prema želji, posipajte nasjeckanim vlascem i poslužite.
Proljetne lazanje sa šparogama
Sastojci: 350 g lazanja, 500 g šparoga, 100 g boba, 100 g graška, 250 g parmezana, 40 g maslaca, 500 ml mlijeka, 40 g brašna, sol, papar
Priprema: Šparoge operite. Ako je riječ o divljima, prelomite ih i koristite samo dio s izdankom, a ako su krupnije iz prodavaonice, podrežite ih i ogulite. Prokuhajte nekoliko minuta u kipućoj vodi ili na pari. Izvadite ih i ostavite da se ocijede. Krupnije šparoge razrežite po pola po duljini. Bob i grašak skuhajte. Pripremite bešamel. Na rastopljenih 40 grama maslaca svijetlo popržite brašno. Dolijte mlijeko uz neprestano miješanje.
Kad se umak zgusne, maknite ga s vatre. Vatrostalnu posudu premažite maslacem. Položite red lazanja i prelijte s nekoliko žlica bešamela. Posložite šparoge, posipajte bob i grašak te ribani parmezan. I tako do kraja.
Preko zadnjeg reda lazanja prelijte bešamel i posipajte ostatkom parmezana. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 Celzijevih stupnjeva.
Zeleni rižoto sa šparogama
Sastojci: 200 g šparoga, 400 g riže, 3 žlice vrhnja za kuhanje, vezica bosiljka, vezica peršina, 3 žlice maslinova ulja, 1 luk, 5 mladih lukova, 150 ml vina, 1,2 l pilećeg temeljca, 90 g parmezana, sol, svježe mljeveni papar
Priprema: Šparoge operite i odvojite im gornji mekani dio, od tvrđeg poslije napravite juhu. Kuhajte šparoge u posoljenoj vodi oko dvije minute. Izvadite ih i ocijedite. Sačuvajte tekućinu u kojoj su se kuhale. Narežite ih krupnije.
Zagrijte ulje u širokoj posudi za kuhanje. Popržite luk i mladi luk dok omekšaju. Smanjite vatru, dodajte rižu i stalno miješajte na laganoj vatri. Dodajte vino. Kada riža potpuno upije tekućinu, dodajte malo juhe te tekućinu u kojoj su se kuhale šparoge. Stalno miješajte da se riža ne primi. Ponovo podlijte kad tekućina ishlapi.
Nakon 25 minuta pirjanja dodajte natrgani bosiljak i peršin. Miješajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Umiješajte naribani parmezan i vrhnje. Poslužite vruće.