Voćnu salatu možete napraviti od bilo koje vrste voća. Nasjeckajte ga pa dodajte nekoliko kapi limuna, pokoji svježi listić mente, malo meda... Donosimo vam inspirativne prijedloge
3 recepta za fine voćne salate
1. Klasična voćna salata
Sastojci:
- 2 kivija
- 1 mango
- 150 g ananasa
- 100 g grožđa
- 400 g miješanog bobičastog voća
- 1 velika naranča
- 2 žličice meda
Postupak:
Ogulite i prepolovite kivi pa ga narežite na tanke ploške i ubacite u posudu u kojoj ćete držati salatu. Isto učinite i s mangom. Očistite i ananas pa ga narežite na male, tanke komade.
Prepolovite svaku bobicu grožđa, a naranču, također, ogulite i nasjeckajte. Ubacite i bobičasto voće, dodajte med i dobro promiješajte. Prije posluživanja salatu dobro ohladite.
2. Od breskvi, malina i mascarponea
Sastojci:
- 2 zrele breskve (može i nektarine)
- 50 g šećera
- 1 žličica listova limunske majčine dušice
- 100 g mascarponea
- 100 ml vrhnja za šlag
- kap ekstrakta vanilije
- 16 malina - izrezanih na pola
- šaka pistacija - grubo nasjeckan
- 1 žlica javorovog sirupa
Postupak:
Breskve ogulite, narežite i posložite u 4 posudice za serviranje. Pospite ih s malo šećera pa na to stavite listiće limunske majčine dušice.
Izradite mascarpone, vrhnje, ekstrakt vanilije i preostali šećer tako da dobijete laganu, pahuljastu smjesu. Žlicom je stavljate na breskve pa na to poslažite maline i sve pospite pistacijom. Dekorirajte javorovim sirupom i listićima limunske majčine dušice, prenosi bbcgoodfood.com.
3. Salata od lubenice i dvije vrste dinja
Kod ovog recepta lubenicu i dinje možete narezati na kockice, ali želite li da salata izgleda impresivno, izdubite ih tako da dobijete male kuglice.
Količine u receptu se odnose na izrezano voće (ili u kuglicama) mjereno šalicom od 240 ml.
Sastojci:
- 2 žlice meda
- 1/4 žličice ribane kore limete
- 2 žlice svježeg soka limete
- 2 šalice dinje
- 2 šalice Honeydew dinje
- 2 šalice lubenice
Postupak:
U velikoj zdjeli dobro pomiješajte med, koricu limete i sok od limete. Dodajte preostale sastojke, lagano promiješajte, pokrijte posudu i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
Prije posluživanja salatu opet pomiješajte, rasporedite u zdjelice i ukrasite svježom mentom, prenosi bettycrocker.com.