Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

24 recepta uz koje nećete dugo stajati uz štednjak: Brzi kolač od keksa, šarene lazanje, okruglice

24 recepta uz koje nećete dugo stajati uz štednjak: Brzi kolač od keksa, šarene lazanje, okruglice

Mnogi misle da za zdravo jelo treba satima provesti u kuhinji. Ali ovi recepti su zdravi i brzo se naprave. Naučite kako napraviti domaće slastice, lažne lazanje i ukusna morska jela u samo pola sata.

Uz paklene vrućine ljeta, ljudi su demotivirani stajati u kuhinji satima pred vrućom peći. No zdrava jela mogu biti brzo spremljena i poslužiti kao odličan ručak, večera ili desert.  

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Pokretanje videa...

Valentina: Imam recept star 100 godina ispisan krasopisom za najmekše krafne, isprobajte ga 01:11

1. Brzi popečci od blitve i boba

Sastojci: 100g špinata, 250g očišćenog boba, 150g krumpira, 1/2 žličice mljevene kurkume i kima, 2 žlice peršina, 30g krušnih mrvica, jaje

Priprema: Skuhajte i sitno nasjeckajte špinat. Bob kuhajte dvije minute i ogulite. Skuhajte krumpir pa ga propasirajte s bobom i začinima. Dodajte jaje i krušne mrvice, oblikujte popečke i popržite ih s obiju strana.

Isprobajte recepte tradicionalne privlačke kuhinje: Težački pijati danas su prave gastrodelicije
Isprobajte recepte tradicionalne privlačke kuhinje: Težački pijati danas su prave gastrodelicije

2. Čokoladni mousse

Sastojci: 60g čokolade, 3 žlice maslaca, 3 jaja, 50g šećera, 160g ohlađenoga tučenog vrhnja, pola žličice ekstrakta vanilije

Priprema: Na pari otopite čokoladu i maslac. Postupno umiješajte žumanjke. Istucite bjelanjke. Dodajte šećer. Ugrijte vrhnje. Dodajte još malo šećera i vaniliju pa izmiksajte mikserom. Pomiješajte smjesu s bjelanjcima u čokoladnu smjesu. Dodajte i vrhnje. Raspodijelite smjesu u čašice i ohladite.

3. Dagnje na mornarski način

Sastojci: 100g zelenih rezanaca, 2 luka, 2 češnjaka, 3 žlice maslinova uja, 500g dagnji, 100g zelene i crvene paprike, 50g pelata, 2 slane srdele, žličica kapara, 1/2dl bijelog vina, majčina dušica, riblji temeljac

Priprema: Na maslinovu ulju popržite luk i češnjak. Dodajte papriku narezanu na rezance. Pirjajte dvije minute te dodajte domaće ili konzervirane pelate. Promiješajte pa dodajte slane srdele, kapare i dagnje te riblji temeljac i vino. Lagano miješajte dvije-tri minute posudu. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom te pomiješajte s rezancima.

4. Desert s borovnicama

Sastojci: Šalica jogurta od limuna, 2 integralna medenjaka, 1/2 šalice borovnica

Priprema: Pola jogurta izlijte na dno čaše za posluživanje. Slijedi sloj izmrvljenih integralnih medenjaka po kojima također prelijemo jogurt, a zatim složimo borovnice. Ponovite slaganje, a borovnice neka budu na vrhu. Ohladite i uživajte.

5. Domaći sladoled

Sastojci: 150g šumskog voća, 500ml vrhnja za šlag, 500ml jogurta, 2 žlice šećera u prahu

Priprema: Vrhnje za šlag istucite sa šećerom u prahu. Dodajte jogurt, a zatim i voće, koje miješajte onoliko koliko velike komade voća želite osjetiti. Ako želite kremastu smjesu, usitnite voće u blenderu. Dobivenu smjesu rasporedite u kalupe te stavite u zamrzivač.

6. Frittata od povrća

Sastojci: 25g maslaca, 200g šampinjona, 2 rajčice, 4 jaja, 75g naribanog celera, peršin, 150g sira, sol, papar

Priprema: Rastopite maslac, dodajte šampinjone i rajčice. Pirjajte 3-4 minute. Izvadite ih u zdjelu i ostavite sa strane. Istucite jaja. Umiješajte celer, peršin, gljive i rajčice. Posolite i popaprite. Rastopite maslac u tavi, dodajte smjesu od jaja, pospite sirom i kratko zapecite u pećnici.

Super trikovi za bržu pripremu hrane, a uz to i puno finiji okus
Super trikovi za bržu pripremu hrane, a uz to i puno finiji okus

7. Gamberi na bijeloj pašti

Sastojci: 300g špageta, 300g očišćenih kozica ili gambera, 2 češnjaka, peršin, 200ml vrhnja za kuhanje, 1dl bijelog vina

Priprema: Na maslinovu ulju propržite sitno sjeckani češnjak pa dodajte očišćene repove kozica. Pržite minutu i podlijte vinom. Kad vino uskuha, dodajte vrhnje za kuhanje. Začinite solju i paprom te ostavite da zakuha. Prije posluživanja pospite peršinom.

8. Kotleti s marelicama

Sastojci: 4 kotleta, glavica luka, tikvica, sol, papar, majčina dušica, 1/2 žličice majčine dušice, 2 žlice senfa, 2 žlice džema od marelica, 2 šalice riže

Priprema: Kotlete očistite, posolite i narežite na tanke komadiće. Pospite ih majčinom dušicom i paprom. U tavi zagrijte ulje i ubacite meso. Za to vrijeme skuhajte rižu u malo vode. Nekoliko minuta prije kraja ugasite vatru i ostavite je poklopljenu. Propirjajte luk i tikvice narezane na ploške. Umiješajte senf, džem i malo vode te poslužite s rižom i mesom.

9. Lagane ljetne bruschette

Sastojci: 150g konzerviranoga graška, 8 cherry-rajčica, 2 češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, 2 žličice limunova soka, 2 žlice vinskog octa, sol, papar

Priprema: U zdjeli prerezane rajčice posolite pa ostavite da odstoje. Dodajte maslinovo ulje i češnjak te promiješajte. Umiješajte grašak, vinski ocat, limunov sok i papar pa sve lagano promiješajte. Francuski kruh po duljini prerežite na tri dijela pa svaki uzdužno prepolovite. Grilajte na tavi do zlatno-smeđe boje. Svaku krišku namažite češnjakom, poškropite maslinovim uljem i dodajte umak od graška.

10. Lažne lazanje

Sastojci: 4 šalice tjestenine, žlica maslinova ulja, luk, 2 češnjaka, 250g mljevene junetine, sol, papar, bešamel, vezica špinata, 1/2 šalice ricotte, 1/2 šalice ribanog parmezana, šalica ribane mozzarelle

Priprema: Pirjajte luk i češnjak pa dodajte junetinu, pola žličice soli i papra te pirjajte dok meso ne posmeđi. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Meso i tjesteninu složite u vatrostalnu posudu. Dodajte, špinat, ricottu, 1/4 šalice parmezana i bešamel. Pospite mozzarellom i parmezanom. Pecite na 200°C oko 15 minuta.

11. Ljetna salata

Sastojci: 200g tjestenine, konzerva tune, 5 cherry-rajčica, 5 maslina, 2 žlice maslinova ulja, 2 žlice octa

Priprema: Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Pomiješajte je s procijeđenom tunom, narezanim maslinama i rajčicama. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i paprom. Prema želji, poslužite na listu zelene salate i prelijte sokom od limuna ili limete.

Što jesti na ovoj paklenoj vrućini? Popis hrane koja hladi tijelo i one koja ga zagrijava
Što jesti na ovoj paklenoj vrućini? Popis hrane koja hladi tijelo i one koja ga zagrijava

12. Mahune s rajčicama

Sastojci: 1/2kg mahuna, 1/4 šalice bosiljka, 2 žličice nasjeckanog vlasca, 2 žlice limunova soka, 2 žlice vrhnja, žlica meda, 2 šalice cherry-rajčica, 2 žlice feta sira

Priprema: Mahune blanširajte, ocijedite i potopite kratko u hladnu vodu da ostanu hrskave. Bosiljak promiješajte s vlascem, limunovim sokom, vrhnjem, medom i soli. Zatim promiješajte ohlađene mahune, fetu i rajčice.

13. Mesne okruglice s tjesteninom i šalšom

Sastojci: 400g mljevenog mesa, 30g brašna, pola žličice muškatnog oraščića i origana,  glavica luka, 50g parmezana, 50g pršuta, 3 češnjaka, 2 žlice krušnih mrvica, jaje, 250g tjestenine, 350g šalše

Priprema: Mljevenome mesu dodajte jaje, krušne mrvice, češnjak, sol, origano, papar, pršut narezan na kockice, naribani parmezan, nasjeckani luk i muškatni oraščić. Izmiješajte, oblikujte kuglice, uvaljajte ih u brašno i pecite oko osam minuta. Zagrijte šalšu, razrijedite je vodom i stavite okruglice. Kratko prokuhajte i poslužite uz kuhanu tjesteninu. Prema želji, pospite parmezanom ili ribanim sirom.

14. Osvježavajući sorbet od limuna

Sastojci: 8 limuna, 30dag šećera, 2dl vode i malo limunove kore 

Priprema: Prokuhajte šećer i vodu, a nakon što provrije, kuhajte nekoliko minuta. Ohladite pa dodajte limunov sok i malo naribane limunove kore. Promiješajte i stavite u zamrzivač na nekoliko sati, no svakih dvadesetak minuta sorbet promiješajte vilicom. Prema želji, prije posluživanja sorbetu možete dodati malo votke. Žlicom za sladoled kuglice sorbeta poslužite u čašicama.

15. Pasta carbonara

Sastojci: 340g špageta, 4 jaja, 200g slanine, 4 žlice ovčjeg sira, 2 žlice parmezana, sol, papar, začini po želji

Priprema: Zakuhajte vodu za tjesteninu, a slaninu izrežite na kockice i pržite na jakoj vatri dok ne postane hrskava. Izmiješajte žumanjke, naribani parmezan, ovčji sir i papar. Špagete procijedite i dodajte u tavu sa slaninom. Ugasite vatru pa ulijte smjesu od jaja i sira. Pospite parmezanom.

16. Punjeni patlidžani

Sastojci: patlidžan, pola šalice kukuruza, glavica luka, rajčica, češnjak, 1/3 šalice sira, origano, šalica kuhane riže

Priprema: Prepolovite patlidžan i izdubite ga. Nasjeckajte meso patlidžana na kockice. Propirjajte ga pa dodajte kukuruz, luk, rajčicu i češnjak. Začinite i umiješajte kuhanu rižu. Smjesom napunite patlidžane pa pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta. Na kraju pospite naribanim sirom i začinima prema želji.

17. Rigatoni s junetinom

Sastojci: Glavica luka, 3 češnjaka, šalica očišćenih maslina, 1/3 šalice crvene paprike, 340g junetine, 340g tjestenine rigatoni, žličica origana, peršin, sol, papar

Priprema: Pržite junetinu 10-ak min uz miješanje. Maknite meso, a u tavi popržite luk, origano, češnjak i začinite. Skuhajte tjesteninu. Luku dodajte junetinu, masline i papriku te pirjajte još dvije minute. Na tjesteninu stavite umak i zagrijte. Pospite peršinom.

10 odličnih recepata s tikvicama
10 odličnih recepata s tikvicama

18. Smokve u balzamičkom octu

Sastojci: Žličica crnog papra, 2 žličice maslaca, 2 žličice sjeckane majčine dušice, 4 polovice bresaka, 8 polovica smokava, 1/3 šalice balzamičkog octa, 1/3 šalice vrhnja, sol

Priprema: Prepržite papar pa ga usitnite. Na maslacu 2 minute pržite breskve. Izvadite ih, a u tavu dodajte maslac i majčinu dušicu. U to potopite smokve na 2 minute i izvadite ih. Dodajte ocat u tavu i kuhajte dok se ne reducira. Na svaki tanjur položite breskvu na nju žlicu vrhnja, dvije smokve i prelijte umakom. Pospite paprom.

19. Superbrza salata

Sastojci: 200g tjestenine, 150g povrća, 2 rajčice, stapka mladog luka, 50g feta-sira, paprika, krastavac, 8 maslina, sol , papar, maslinovo ulje

Priprema: Povrće natrgajte na veće komade pa ga skuhajte u posoljenoj vodi. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Napravite bazu za salatu od maslinova ulja, nasjeckanih rajčica, sjeckanoga mladog luka, feta-sira, paprike nasjeckane na trake, krastavca nasjeckanog na kockice, maslina te soli i papra. Dobro promiješajte pa svemu dodajte tjesteninu i kuhano povrće. Ohladite.

20. Superbrzi kolač od keksa

Sastojci: 400g keksa, 2 šalice mlijeka, 2 pudinga od vanilije i čokolade, 1/2dl slatkog vrhnja, rum, kakao u prahu

Priprema: U posudu ulijte mlijeko i malo ruma. Jednu stranu keksa umočite u mlijeko pa složite u lim za pečenje. Skuhajte puding od čokolade. Prelijte preko prvog reda keksa. Složite još jedan red namočenih keksi pa ga prelijte pudingom od vanilije. Kolač ukrasite tučenim vrhnjem i kakaom. Dobro ohladite.

21. Šarene lazanje

Sastojci: Patlidžan, 250g smrznutog špinata, 425g ricotte, jaje, 1/2 šalice parmezana, 1 i pol šalica pasirane rajčice, 5 listova za lazanje, šalica narezane mozzarella, sol, papar

Priprema: Kolutove patlidžana posolite, popaprite i pecite 12 min na 200°C. Izmiješajte špinat, ricottu, jaje, parmezan i malo papra. U lim ulijte malo rajčice i prekrijte tijestom, zatim stavite pola količine mješavine s ricottom, trećinu mozzarelle i prekrijte patlidžanom. Ponovite slaganje, a patlidžan ovaj put prelijte rajčicom, kao i zadnji sloj tijesta. Pecite 30 min, pospite mozzarellom i pecite još 15 min.

Deset trikova kako brzo izrezati, isjeckati i oguliti povrće i voće
Deset trikova kako brzo izrezati, isjeckati i oguliti povrće i voće

22. Šerbet od limuna

Sastojci: 2 limuna, 2 žlice šećera, bjelanjak, malo soli, metvica

Priprema: Limune operite, osušite i ocijedite. Kuhajte šećer i mineralnu vodu dok se šećer ne rastopi. Sirup procijedite i pustite da ohladi. Umiješajte mu limunov sok i koru te stavite u zamrzivač. Istucite bjelanjke s malo soli i umiješajte u zaleđen šerbet. Posudu vratite u zamrzivač na još dva sata. Poslužite u čaši s listićima metvice.

23. Špageti s vongolama

Sastojci: 500g vongola, 500g špageta, luk, 4 češnjaka, čili papričica, 2dl bijelog vina, l ribljeg ili povrtnog temeljca, žlica peršina, maslinovo ulje, sol, papar  

Priprema: Vongole popržite na ulju. Dodate sjeckani češnjak, luk, peršin i čili pa podlijte temeljcem. Ostavite da zakuha. Dodajte vino, a kad ukuha, začinite solju i paprom. Špagete “al dente” pomiješajte s umakom i promiješajte najviše dvije minute na laganoj vatri.

24. Tjestenina s piletinom

Sastojci: 300g tjestenine, 4 komada pilećih prsa, žlica maslinova ulja, šalica mozzarelle i pesta, 4 cherry-rajčice  

Priprema: Izrežite piletinu na komadiće i popržite je na maslinovu ulju. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu i dodajte je u tavu s piletinom. Umiješajte cherry-rajčice, mozzarellu i pesto.

storyeditor/2022-06-26/Tjestenina_s_lososom_i_graskom_134526644_l.jpg
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...