Ako meso vadite iz škrinje, pustite ga da dosegne sobnu temperaturu prije pripreme. Češnjak se brzo prži pa ako zagori to može pokvariti okus čitavom jelu. Dodajte ga među zadnjima
15 pogrešaka prilikom kuhanja koje svi rade, a uništavaju okus
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Nemate kvasca, a jeli bi pizzu? Isprobajte ove odlične recepte
1. Dodavanje ulja u vodu dok se kuha tjestenina
Ljudi to inače rade kako bi spriječili lijepljenje tjestenine i da voda proključa. Međutim, dodavanje ulja nije najbolja ideja ako planirate jesti tjesteninu s umakom, jer će ga ulje spriječiti da se dobro stopi s tjesteninom.
2. Ispiranje tjestenine vodom
Kada je tjestenina gotova, većina nas vjerojatno samo izlije vodu u kojoj je kuhala. No, zadržavanje vode zapravo može poboljšati okus. Ako pripremate tjesteninu s umakom, ta voda vam može pomoći da se umak bolje i ravnomjernije stopi s tjesteninom. Ako tjesteninu dodatno ispirete vodom nakon cijeđenja, to može biti dodatan razlog zašto se umak teže poveže.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
3. Nemiješanje tjestenine na vrijeme
Važno je odmah promiješati tjesteninu dok se kuha. Vjerojatnije je da će se na početku više lijepiti, zbog škroba koji se oslobađa.
4. Pečenje mesa koje nije do kraja odmrznuto
Ako meso vadite iz škrinje, pustite ga da dosegne sobnu temperaturu prije pripreme. Inače će se peći neravnomjerno. iznutra bi moglo ostati sirovo, a izvana zagorjelo.
5. Prije rezanja mesa, pustite da odstoji
Sokovi koji je stvore prilikom pečenja većinom se nalaze u sredini. Zato je bolje pričekati malo prije nego što ga narežete kako bi se ti sokovi mogli upiti u rubne dijelove mesa.
6. Miješanje riže
Osim ako ne pripremate rižoto, bolje je ne miješati rižu. Inače će aktivirati škrob, koji će rižu učiniti kašastom.
7. Podizanje poklopca tijekom kuhanja riže
Ako kuhate rižu u loncu, nemojte micati poklopac kako biste provjerili je li riža gotova. Ako to učinite, toplina više neće biti ravnomjerna, a riža na vrhu će biti manje skuhana od one na dnu lonca lonca. Također će poremetiti omjer vode i riže pa bi mogla biti suha.
8. Prženje hrane u ekstra djevičanskom maslinovom ulju
Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima nisku točku dima. Na primjer, ako na njemu pržite hranu mogli bi doći do neugodnih mirisa, ali i do ispuštanja otrovnih kemikalija.
9. Ribu dobro osušite
Ako je riba vlažna na površini i takvu je stavite pržiti na tavu, više će isparavati nego što će se pržiti. To znači da pri kraju prženja neće poprimiti zlatnožutu koricu.
10. Osušite zeleno lisnato povrće
Nakon što ste dobro oprali listove, dobro ih osušite. Inače bi se moglo prekuhati te izgubiti okus.
11. Dodavanje hladnog maslaca i vrhnja u pire krumpir
Ovakvi potezi mogli bi spriječiti da se škrob u krumpiru pravilno apsorbira. Dakle, bolje je prije zagrijati maslac dok se ne rastopi, a vrhnje dok ne zavrije.
12. Previše hrane u jednoj tavi
Kada kuhate za više ljudi, prikladno je sve kuhati u jednoj velikoj tavi ili loncu. Međutim, ako je unutra previše hrane, može ispasti suha. Toplina će se smanjiti i meso će izgubiti vlagu.
13. Dodavanje češnjaka prije vremena
Češnjak se brzo prži pa ako zagori to može pokvariti okus čitavom jelu. Dodajte ga među zadnjim sastojcima.
14. Prethodno zagrijte tavu
Trebate zagrijati tavu nekoliko minuta prije prženja. U suprotnom meso ili riba koju pripremate neće se dobro ispeći.
15. Ne stavljajte sirovi krumpir u pećnicu
Ako stavite sirove krumpire u pećnicu, mogli bi iznutra ostati sirovi te izgorjeti izvana. Kako biste to izbjegli, djelomično skuhajte krumpir u kipućoj vodi prije pečenja, piše BrightSide.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Jamie Oliver pokazao je kako napraviti kruh s tri sastojka
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:
Pokretanje videa...