
Prženi krumpirići puni su soli i trans masti koji utječu na hormone u želucu koji su zaslužni za osjećaj sitosti, stoga je uvijek bolja opcija dati prednost kuhanom krumpiru
Lifestyle
Komentari 0Prženi krumpirići puni su soli i trans masti koji utječu na hormone u želucu koji su zaslužni za osjećaj sitosti, stoga je uvijek bolja opcija dati prednost kuhanom krumpiru
Mnogi osjećaju glad u kratkom roku nakon obroka. Problem nije nužno o količini, već o vrsti namirnica. U nekima od njih, čak i u onim zdravima, nedostaje određenih bjelančevina i vlakana koje pružaju osjećaj sitosti. Jednostavna zamjena ili pripremanje hrane na drugi način može imati suprotan učinak, piše BirghtSide.
Prženi krumpirići puni su soli i trans masti koji utječu na hormone u želucu koji su zaslužni za osjećaj sitosti. Dodavanjem kečapa koji sadrži kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze u ovom slučaju samo pogoršavamo stvari. Bolja opcija je kuhani krumpir, jer kuhanjem u vodi neće nestati vitamini i škrob kao kod prženja. Lakše ćete utažiti glad, a i unijet ćete i manje kalorija.
POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice svijeta
Pokretanje videa...
Cijeđeni sok od naranče općenito je zdrav za organizam, no može potaknuti glad. To je zato što mu nedostaje važan dio voća koji je je hranjiv, a to su vlakna. Osim toga, može dovesti do povećanja razine šećera u krvi što na kraju dovodi do naglog spuštanja,a time i do osjećaja gladi. Voda s komadićima voća u ovom slučaju je bolji izbor.
Jogurti s manje masnoća jesu zdraviji, no nisu dovoljno zasitni te bi ubrzo mogli osjetiti glad. Prilikom kupnje, izbjegavajte one bogate ugljikohidratima. Običan jogurt u grčkom stilu ima dovoljno bjelančevina koje će vas zasititi.
Pločice od žitarica dobar su izbor za laganu užinu, no iako imaju malo kalorija mogle bi potaknuti glad zbog udjela šećera i ulja. Radije posegnite za bademima, lješnjacima i drugim orašastim plodovima.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+
Mnogi mliječni proizvodi poput sira imaju učinak da nakon njihovog konzumiranja samo želimo još. Dobra zamjena je skuta ili albuminski sir koji ima puno proteina, a i dalje je niskokaloričan.
Jaja su općenito hranjiva, no mnogi izbjegavaju žumanjak kako bi unijeli manje kalorija. Žumanjci sadrže masti koji zasite, a ujedno i lako apsorbiraju hranjive tvari iz jaja.
Dressing za salatu često je pun soli i šećera, a mnogima je navika takvim dodacima prekriti svaki list salate. Radije dodajte komadiće mesa ili maslinovo ulje.
Mnogi su uvjereni da žvakanjem žvakaćih guma sami sebe prevariti i umisliti da jedu, a pritom neće unositi kalorije. Takav trik zapravo daje suprotan učinak. Želučani sokovi se uslijed žvakanja pripremaju za obrok pa se automatski javlja i osjećaj gladi.
Voće će uvijek zasititi, no ne i jabuke ako se jedu same. One podižu razinu glukoze i brzo se probavljaju pa se samim time brže osjeti glad. Stoga im dodajte proteine, poput orašastih plodova i upotpunite jelo.
Jedva da sadrže vlakna i hranjive tvari i neće vas zasititi. Kombinirajte ih s jajima ili nekim drugim izvorom proteina.
Pahuljice su često rađene uz pomoć šećera i umjetnih sladila, a nema vlakana i proteina koji su važni za održavanje razine šećera u krvi na početku dana. Zobena kaša je bolji izbor zahvaljujući visokom udjelu vlakana i sposobnosti upijanja vode.