Kranjske kobasice treba prije svega jesti umjereno. Povremeno se smiju naći u nekom varivu, no oni s povišenim krvnim tlakom ne bi ih uopće trebali jesti...
Kranjske kobasice odasvud, samo ne iz Kranja
Meso za svoje kranjske kobasice uvozim iz Austrije, Njemačke i Hrvatske, rekao je prije nekoliko dana Anton Arvaj, najpoznatiji proizvođač ove kobascice u “deželi” i zaprepastio slovensku javnost, inače osjetljivu na ovaj tradicionalni proizvod.
Slovenija je prije dvije godine zatražila da se u Hrvatskoj zabrani prodaja pod tim imenom, no spor još traje, pa se kranjske kobasice prodaju i kod nas. Kobasice koje smo mi analizirali imaju od 72 do 98 posto mesa, svinjskog ili kombinacije svinjskog i goveđeg mesa. No ne znamo od kojih dijelova životinja. No prema Pravilniku o mesu i mesnim proizvodima u proizvodnji polutrajnih kobasica, u koju kategoriju spada i kranjska, smije se koristiti meso različitih kategorija, pa tako i iznutrice, koža, ostaci vezivnog i masnog tkiva, baš kao što je to slučaj s mortadelom, šunkaricom ili šunkom u ovitku.
Iako će se neki možda truditi, kvaliteta
mesa ne može se prepoznati na prvi pogled. Ni boja, okus niti izgled ne
mogu biti kriterij razlučivanja jer su uglavnom rezultat raznih dodataka.
Za lijepu crvenkastu boju mesa često je zaslužno prirodno bojilo, koje se
dobiva iz određene vrste kukaca. No riječ je o bezopasnom dodatku, za
razliku od nitrita, koji se dodaju slamuri, također zbog ljepše boje.
Nitriti, fosfati, vitamin C, pa i šećer
Osim za boju, nitriti u mesu sprečavaju razvoj štetnih bakterija, pa mu
tako produljuju rok trajanja. No nitriti u organizmu mogu postati štetni
te ometati rad crvenih krvnih stanica. Njihova količina se stoga
ograničava, a u mesne proizvode dodaje se i uglavnom vitamin C, koji
sprečava njihovo loše djelovanje. Još jedan od moguće štetnih sastojaka su
fosfati. Ima ih u gotovo svim mesnim prerađevinama jer oni međusobno
“lijepe” sve sastojke. I njihova količina u kobasicama je ograničena jer u
velikim količinama mogu ometati rad vitamina D i kalcija te na duge staze
oslabiti kosti.
Suvremena pošast šećera nije zaobišla ni mesne proizvode. I u kranjske
kobasice šećer dodaju da bi okus bio što privlačniji nepcu. Ima ga vrlo
malo, otprilike dva-tri grama na kilogram kobasica. Naravno, tu je i
neizostavna sol. Osim za bolji okus, dodaju je kao konzervans, ali i zato
što pridonosi mekoći i sočnosti mesa. Kranjske kobasice zbog svega treba
jesti umjereno.
Povremeno se smiju naći u nekom varivu, no oni s povišenim krvnim tlakom
te s problemima s jetrom ili bubrezima ne bi ih uopće trebali jesti.
Pik
Uz sol i šećer, u proizvodnji Pik-ove kobasice korisiti se karagenan,
zgušnjivač iz crvenih morskih algi. Nitrit je i ovdje u ulozi konzervansa,
a njegovo loše djelovanje sprečava dodatak čija je količina također
ograničena.
Gavrilović
Pivac ima pojačivač okusa natrijev glutaminat. proglašen je bezopasnim,
ali izaziva sumnju zbog zabilježenih simptoma lupanja srca. Ima sol,
nitrite, fosfate.
Pivac
Pivac ima pojačivač okusa natrijev glutaminat. Proglašen je bezopasnim,
ali izaziva sumnju zbog zabilježenih simptoma lupanja srca. Ima sol,
nitrite, fosfate.
Podravka
Podravka sadrži i sol i začine te šećer, ali i prirodni emulgator sojin
lecitin. Ima i fosfate, nitrite i antioksidans, kojem se količina isto
ograničava.
PPK
U PPK-u je meso kombinacija svinjskog i goveđeg. od dodataka tu su sol,
šećer, ali i fosfati, koji na duge staze mogu oslabiti kosti. ima vitamina
C, protiv lošeg djelovanja nitrita. boja je od kukaca.