Tjestenina kao lagana salata i ugodno iznenađenje za nepce
Iako nam ljeto lagano okreće leđa, ne postoji ni jedan razlog zašto ga ne biste još neko vrijeme zadržali barem na svojim tanjurima - hladnijim i lakšim obrocima koji zasite, ali ne opterete organizam. Meni su najdraže hladne salate na bazi tjestenine s dodatkom povrća, voća, laganog sira ili piletine.
Za takve salate potrebna je kvalitetna tjestenina koja će lijepo zaokružiti cijelo jelo i poslužiti kao izvrsna baza za slaganje okusa kao što je Marodi tjestenina. Od svega tri sastojka: durum pšenice, jaja i vode. I dovoljno. Okrenula sam se slaganju novih okusa koji će osvježiti, te ugodno iznenaditi nepce: Gran Fusilli (koji su sa svojim velikim viticama i hrapavom površinom upravo savršeni za ovo jelo) s borovnicama i piletinom te sokom limete (citrusno) te fuži s jagodama, fetom i špinatom (slatko-kiselo). Možete ih jesti tople ili hladne.
Gran Fusilli s borovnicama, piletinom i limetom
Sastojci za dvije osobe:
- 200 g Marodi Gran Fusilla
- 200 g pilećeg filea
- 1 manji žuti luk
- 2 limete
- 125 g borovnica
- 20 g ricotta sira
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- Svježa majčina dušica
Priprema:
- Piletinu prokuhati u slanoj vodi 15 minuta. Procijediti i nasjeckati na manje komade.
- Limetama naribati koricu te ih ocijediti (dobije se oko 50 ml soka).
- Nasjeckati luk na tanke ploške i prodinstati na žlici ulja 3-5 minuta dok ne omekša.
- Dodati nasjeckanu piletinu i sok limete, 100 ml vrhnja za kuhanje i 25 g borovnica te kuhati 10 minuta dok se umak ne zgusne (po potrebi dodati 30 mililitara vode).
- Za to vrijeme skuhati Marodi Gran Fusille po uputama s pakiranja.
- Pomiješati Gran Fusille, piletinu, koricu limete, žlicu nasjeckane svježe majčine dušice i 20 g ricotte.
- Jesti toplo ili staviti u frižider na dva sata da se ohladi.
Fuži s jagodama, fetom i špinatom
Sastojci za dvije osobe:
- 200 g Marodi fuža
- 200 g jagoda
- 50 g očišćenog špinata
- 50 g tostiranih oraha
- 100 g feta sira
- Dressing: 100 g jagoda, 1 žlica aceta balzamika, 3 žlice maslinova ulja, ½ žlice meda, prstohvat soli i papra
Priprema:
- Za dressing u blenderu ispulsirajte jagode, maslinovo ulje i aceto balsamico. Dodajte med, sol i papar te dobro promiješajte.
- Marodi fuže skuhajte po uputama s pakiranja.
- Za to vrijeme istostirajte orahe, jagode očistite i narežite na tanke ploške.
- Pomiješajte Marodi fuže s jagodama, špinatom, fetom i tostiranim orasima.
- Prelijte dressingom i promiješajte.
- Jesti toplo ili staviti u frižider na dva sata da se ohladi.
U slast.
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
Tamia Šeme je pobjednica 11. sezone 'Supertalenta'...
Ako nećemo imati više od korice kruha, i nju ćemo podijeliti, samo da djeca ostanu zajedno