Nije tajna da je Jamie Oliver moj omiljeni kuhar... Ma možda čak i najdraži. Dosta mojih recepata je inspirirano njegovim receptima. Sada više ni to nije tajna...
Prefinim browniesima 'Golog kuhara' nemoguće se oduprijeti
Neki dan smo imali goste i htjela sam napraviti neki fini kolač, ali bez puno zafrkancije. Malo sam pregledala knjige i internet stranicu od Jamie Olivera i našla suuuuuper recept.
Brownies – čokolada, orasi, bademi, malo cimeta i narančine korice, par kapi vanilije. Ovaj kolač samo se topi u ustima i nestaje...
SASTOJCI:
- 250 g maslaca
- 200 g čokolade (ja sam koristila čokoladu za kuhanje)
- 80 g kakaa
- 65 g brašna (glatkog)
- Jedna žličica praška za pecivo
- 360 g šećera (može smeđi ili bijeli)
- Četiri velika jaja (ako imate manja jaja, dodajte samo jedan žutanjak)
Dodatno:
- Naribana korica naranče
- Dvije žličice cimeta
- Malo vanilije (ekstrakt ili 1 mahuna)
- 50-70 g badema, oraha (krupno sjeckani)
POSTUPAK:
- Na pari otopite maslac i čokoladu.
- U međuvremenu pomiješajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, (opcionalno: cimet, koricu naranče, vaniliju)
- Orahe i/ili bademe krupno nasjeckajte.
- Kada ste otopili maslac i čokoladu dodajte u smjesu suhih sastojaka i miksajte. Zatim dodajte prethodno umućena jaja i miksajte. Kada ste dobili finu čokoladnu smjesu umiješajte ručno orahe, bademe ili što ste odlučili dodati (može i bez ičega).
- Protvan za pečenje (oko 30*20cm) obližite masnim papirom i izlijte smjesu. Smjesa nije tekuća, dosta je gusta pa će je biti potrebno raširiti po površini protvana i poravnajte površinu koliko je to moguće. Slobodno licnite špatulicu, već sada smjesa je božanstvenog okusa.
- Pecite kolač na 180°C oko 20-25 minuta. Piknite kolač s čačkalicom, a ukoliko izađe čista, kolač je gotov. Nemojte ga peći predugo da se ne osuši, treba ipak biti malo mekši u sredini.
- Pokušajte ga pustiti da se ohladi u protvanu prije nego ga izvadite. Kada ga budete rezali malo će se mrviti.
Poslužite ga posipanog kakaom u prahu i s malo šlaga ili sladoleda od vanilije.
Izvorni tekst pročitajte ovdje.
O autorici:
Ja sam Marcela Sambol i autorica sam bloga 'My Cookstagram'. Moj blog neraskidiva je veza ugodnog s korisnim.
Kuhanje me opušta i uveseljava, a uveseljava i moje bližnje. Osim samih recepata često objavljujem i inspiraciju za brze i jednostavne obroke. Osim na blogu, možete me pratiti i na Facebooku i Instagramu.
Nepoznati detalji uoči meča Cro Copa i Fjodora: 'Mirko je vidio majku na grobu oca. Plakao je'
Stipina karijera: S trona skine Werduma, plješće mu 45.000 Brazilaca, a onda čisti WC-e
Med i bilje iz šume ključni su za okus naših likera i medice...