Male kruhić buhtlice jedna su mi od najdražih stvari za pripremati. Izvor sreće kroz koje se prožimaju okusi češnjaka, maslaca i samo malo peršina.Mljac.
LAKO IH JE PRIPREMITI
Male kruhić buhtlice savršena su poslastica s malo češnjaka
Za ovaj Vam recept treba malo više vremena pa ga stoga preporučam raditi vikendima ili na dane kad imate manje posla.
Sastojci:
- 800 g oštrog brašna + za pobrašniti podlogu
- 1 vrećica instant suhog kvasca (moji najdraži su: onaj u zelenom pakiranju iz Lidla, dr. Oetker ili di-go)
- cca 350 ml mlake vode
- 75 g krušnih mrvica
- pola glavice češnjaka
- sol
- pušlek peršina
- 1 limun
- 125 g maslaca
- žličica kajenskog papra (poprilično opcionalno)
Postupak:
- U veliku zdjelu usipajte brašno, kvasac i 1 žličicu soli te u sredini napravite rupu. Postepeno ulijevajte 350 ml mlake vode, cijelo vrijeme miješajući dok ne dobijete grubu verziju tijesta.
- Prebacite na pobrašnjenu podlogu i mijesite deset minuta dok tijesto ne bude glatko i elastično, a ruke i podloga čiste. Zlatno pravilo miješanja kruha, upamtite.
- Stavite tijesto u čistu zdjelu, zarežite X na vrhu, prekrijte krpom i pustite da se odmara 1 h.
- Dok tijesto odmara, napravite začinski maslac. 125 g maslaca pomiješajte s pola pušleka nasjeckanog peršina, pola glavice protisnutog češnjaka, prstohvatom soli, žličicom kajenskog papra i koricom 1/2 naribanog limuna.
- Trećinom maslaca premažite dno tepsije (20 x 30 cm) te po njemu pospite krušne mrvice i naginjanjem tepsije pustite da se mrvice rasprše po cijelom dnu.
- Razdijelite tijesto na 24 jednake kuglice i poslažite u 6 redova po 4 u redu. Prekrijte krpom i pustite da se tijesto odmara još minimalno pola sata.
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih (obje ploče). Kuglice premažite drugom trećinom maslaca te pospite s malo soli i stavite na dno pećnice na 30 minuta dok ne zazlate. Ja znam pred kraj podići ka gornjoj ploči i upaliti grill na 5 minuta da gornja korica dobije hrskavost.
- Premažite ostatkom maslaca te stavite u sredinu stola i uživajte u trganju i dijeljenu kruha s drugima.
U slast,
T :)
Inspirirano: Jamie’s Comfort Food
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku
Dražen Kutleša: Čovjek koji živi između dogme i moderniteta
Najteža kandidatkinja osme sezone napustila show: 'Da sam nastavila vani, otišla bih u smrt'
Rođendan tragično preminulog Matije Ljubeka, legende našeg sporta: 'Ubojici neću oprostiti...'