Prema nedavnom glasanju na fejsu pokazali ste velik interes za zdravu tjesteninu, tj. špagete od pira sa zapečenom rikotom, rajčicama i rikolom.
Finije ne ide: Zdrava tjestenina prema receptu Jamieja Olivera
Ovaj sam recept usvojila iz J.Oliverove kuharice Everyday Superfood uz nekoliko preinaka prema svojem htijenju. Radi se o jelu bogatom vlaknima i beta glukanom koji regulira razinu kolesterola, a budući da je u pitanju tjestenina od pira, bogato je ugljikohidratima integralnog porijekla što znači da nas duže drži sitima. Špagete od pira nabavljam u Mulleru, te ne sadržavaju jaja što znači da su prikladni i veganima.
Sastojci za četiri osobe:
- maslinovo ulje
- 4 češnja češnjaka
- pola pušleka majčine dušice
- 1/2 žličice sušenog origana
- 4 tanja mlada luka
- 1 limun
- pola kilograma cherry rajčica
- 250 g ricotte ili skute
- 300 g špageta od pira
- 2 žlice balzamičnog octa
- sol, papar
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih.
- U zdjelici pomiješajte 4 žlice maslinova ulja, listiće majčine dušice, origano, naribanu koricu limuna, sol, papar i nasjeckani češnjak.
- U dublji protvan stavite oprane i očišćene rajčice i nasjeckani mladi luk (samo bijeli dio), a u sredinu položite rikotu/skutu. Premažite je začinskim uljem. U preostalo ulje dodajte žlicu balzamika i time prelijte rajčice. Stavite u pećnicu na 45 minuta.
- Nakon 30 minuta zakuhajte lonac posoljene vruće vode i skuhajte špagete da budu al dente.
- Kad je pečeno izvadite protvan iz pečnice te izvadite ricottu. U protvan ulijte pola šalice vode u kojoj ste kuhali tjesteninu te lagano protresite da se sokovi pomiješaju i sastojci opuste.
- Dodajte ocijeđene špagete i sok pola limuna te začinite po potrebi. Dobro promiješajte te nadrobite ricottu/skutu po vrhu. Pokapajte žlicom balzamika, ukrasite rikolom, nasjeckanim listovima mladog luka i servirajte. Malo parmezana također ne bi bilo naodmet.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
Ako nećemo imati više od korice kruha, i nju ćemo podijeliti, samo da djeca ostanu zajedno