U suradnji s estonskom blogericom Rutom (klik na https://estoniancuisine.com/) nastao je zajednički projekt u kojem jedna drugoj zadajemo tradicionalne recepte krajeva iz kojih potječemo.
Estonski kolač: Osvježavajuća i lagana poslastica s borovnicom
Tako sam ja na zadatak dobila napraviti kolač od borovnica u kojem je jedan od glavnih sastojaka quark, jedna vrsta svježeg sira, te je to prvi puta da sam radila svoj sir.
Kolač je lagan i osvježavajuć, uz blagu notu sira i borovnica.
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 350 g brašna
- 200 g quarka (ovdje je izvorni recept)
- 50 g šećera
- 3 žutanjka
- 2 dcl vrhnja 35% masnoće
- 1,2 l mlijeka
- sol
- 2 dcl kiselog vrhnja
- 200 g borovnica
Priprema:
- Kako biste napravili quark trebat ćete dva lonca, jedan širi i dublji u kojem ćete grijati vodu i drugi u koji ćete staviti na vodu (kuha se u toploj kupci). U dublji ulijte vode tako da bude do pola razine loncu koji je uronjen u njega. U prazan lonac ulijte 1 l mlijeka i 2 dcl kiselog vrhnja i na temperaturi vode od 60 Celzijevih kuhajte mlijeko cca 45 minuta, dok se sirutka ne odvoji od zgrušanog dijela. Procijedite kroz gazu ili gusto sito. Od litre mlijeka dobijete 200 g quarka.
- Narežite hladan maslac na kocke, dodajte 200 g quarka, 300 g brašna, 2 žlice šećera i 1/2 žličice soli te umijesite tijesto. Umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na min. sat vremena.
- Izvadite tijesto iz frižidera i obložite nauljeni lim ili kalup za pite s 2/3 tijesta. Stavite peći 20 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva, da se stvrdne.
- Dok se tijesto peče, pomiješajte 100 g šećera, dvije žlice brašna, 3 žutanjka, 2 dcl teškog vrhnja i 1 dcl mlijeka. Zagrijte dok se ne zgusne.
- Na tijesto prvo stavite borovnice (ako koristite smrznute pomiješajte ih sa žlicom škroba). Potom prelijte kremu i natrgajte ostatak tijesta.
- Pecite još 20 minuta, izvadite, ohladite i servirajte.
Ja volim posipati prženim listićima badema.
Kolač je prekrasne ljubičaste boje u sredini, lagano kremast i vrlo ukusan.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Jakirović za 24sata prvi put nakon odlaska iz Maksimira: Ja sam vratio Kulenovića u Dinamo
10 fantastičnih seks poza uz koje će užitak biti maksimalan
Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako