Tko će kome, ako ne Tea sendviču? Ovaj sam napravila inspirirana ponovnim repriziranjem Prijatelja koje gledam minimalno dva puta godišnje...
Ćuftastičan sendvič za koji me inspirirao Joey iz 'Prijatelja'
Posebno me inspirirala epizoda u kojoj Joey u trenutku panike skače preko pola auta da bi svoj sendvič zaštitio od fantomskog metka. Zaintrigirana time što taj tzv. meatball sub čini toliko posebnim odlučila sam ga složit doma (i na poslu) i reakcija je bila fenomenalna. Apsolutno razumijem Joey-a.
Radi se o talijanskoj vrsti sendviča, vrlo popularnoj u Americi (meatball sub) te se sastoji od ćufti (očito) kuhanih u paradajzasto-povrtnom umaku i topljene mozzarelle, sve zapakirano u pecivo poput lizike/malog baguetta (sub). Poanta je da ćufte djeluju poput eksplozije okusa s otopljenom mozzarellom koja ih savršeno objedinjuje. Recept zahtijeva više truda i vremena pa ga preporučam raditi preko vikenda.
Sastojci:
(za 6-8 sendviča)
- cca 0,5 dcl maslinovog ulja
- 2 žuta luka
- 1 mrkva
- 2 stapke celera
- 1 čili
- 1/2 tegle grillanih paprika
- 1 češanj češnjaka
- cca 0,5 dcl crnog vina
- velika konzerva pelata (800 g)
- 3 dcl vode
- sol, papar
_________________________________________________________
- pola pušleka peršina
- 2 češnja češnjaka
- 1 jaje
- 0,5 kg miješanog mljevenog mesa
- 100 g krušnih mrvica
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 100 g parmezana/grana padane/ribanca
__________________________________________________________
- 6-8 malih baguetta ili 3-4 veća
- 3-4 većih komada mozzarelle
Priprema:
- U dubljoj tavi zagrijte 0,5 dcl ulja pa dodajte nasjeckani luk i češnjak i dinstajte 2-3 minute. Dodajte nasjeckani celer, mrkvu, čili i grill papriku pa popržite 3-4 minute sve skupa. Zalijte s vinom, pustite minutu da ispari pa dodajte pelate, vodu, sol i papar i pustite da krčka na srednje jakoj vatri 20 minuta.
- U međuvremenu napravite ćufte: u zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte nasjeckani peršin i češnjak, krušne mrvice, žlicu maslinova ulja, jaje, naribani parmezan, prstohvat soli i papra pa dobro promiješajte. Oblikujte 24 kugle veličine ping pong loptice i posipajte ih brašnom.
- Prepecite ćufte na malo ulja, par minuta sa svake strane dok lagano ne posmeđe. Dok se peku izblendajte povrtni umak.
- Prebacite ćufte u umak i kuhajte 15 minuta na slaboj vatri.
- Pecivo prerežite po pola i moj savjet je da unutarnju stranu prepržite na malo ulja ili istostirate (inače umak uđe u pecivo i postane gnjecavo).
- Donju stranu peciva prekrijte s umakom (žlicu-dvije), na njih poslažite ćufte (3-4), na vrh ćufti dodajte kriške mozzarelle (pola mozzarelle po sendviču). Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 Celzijevih 2-3 minute dok se sir ne otopi (ispod gornje ploče).
- Servirajte s rikolom ili ovako kako je.
U slast!
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Dražen Kutleša: Čovjek koji živi između dogme i moderniteta
Najteža kandidatkinja osme sezone napustila show: 'Da sam nastavila vani, otišla bih u smrt'
Rođendan tragično preminulog Matije Ljubeka, legende našeg sporta: 'Ubojici neću oprostiti...'