Da se razumijemo, ovo nije tradicionalni recept za ramen. Ovo je moja brža, kućna verzija koja se sastoji od povrtnog temeljca dok se inače koriste mesni (najčešće svinjski) ili riblji.
Brz i jednostavan recept za domaći vegetarijanski ramen
Ja sam se odlučila za vege opciju kako bih napravila temeljac koji se može servirati i u vege varijanti s primjerice tofuom. Moja ramen zdjelica se sastoji od piletine, noodlesa od jaja, hrskavog povrća, dosta mladog luka i kuhanog jaja (u meko ili tvrdo ovisno o željama).
Sastojci :
Za 1 l temeljca (4-6 porcija):
- Ostatci povrća za zakuhavanje prvog sloja temeljca (ako nemate iskoristite povrtnu kocku)
- 100 g shiitake gljiva i 300 g smeđih šampinjona (gljive daju taj umami okus)
- Pušlek svježeg korijandera
- Pušlek svježeg peršina
- 1 kg žutog luka
- 2 glavice češnjaka
- Soja sos
- Curry prah, korijander u prahu, začin 5spice (azijska mješavina začina u kojoj dominiraju zvjezdasti anis i klinčić)
- Sol, papar
Priprema:
- Za početni temeljac u 1,5 l vode stavite ostatke povrća (ja iskoristim sve što sam skupila kroz par dana, koricu mrkve, tikvica, lupinke luka i češnjaka, listove karfiola/brokule – održivo kuhanje), ako ne onda ukuhajte 3 povrtne kocke 15 minuta. Ukoliko kuhate povrće (utrpajte količinu koju imate) pustite da krčka oko sat vremena.
- Potom izvadite ostatke povrća te dodajte ugrubo nasjeckan korijander i peršin, neočišćeni luk narezan na četvrtine i glavice češnjaka prerezane po pola po visini. Dodajte 2 žlice soja sosa i gljive pa pustite da se lagano krčka još 45 minuta.
- Dodajte žlicu curry praha (ljutina ovisi o vama, ja koristim srednje ljuti), žličicu korijandera u prahu i žličicu 5spice začina. Dodajte još 2 žlice soja sosa pa pustite da se kuha još 30 minuta. Potom izvadite sve van iz temeljca (gljive sačuvajte ako želite za pojesti), kušajte te posolite i poparite koliko vam paše pa prokuhajte još par minuta.
- U zasebnoj zdjeli zakuhajte vodu sa solju pa skuhajte noodlese (400 g) po uputama (ubacite ih u proključalu vodu na 3-5 minuta).
- Dok se temeljac kuha, pileća prsa (500 g) nasjeckajte na kockice pa začinite sa žlicom šećera i 2-3 žlice soje. U tavu ili wok dodajte žlicu-dvije ulja i jako zagrijte pa ubacite piletinu da se prepeče.
- Povrće po izboru (500 g) nasjeckajte na štapiće i začinite s malo rižinog octa (ili običnog alkoholnog). Jaja (4-6) skuhajte kako ih volite. Nasjeckajte dosta mladog luka.
- Spojite ramen. Stavite noodlese u dublji tanjur ili zdjelicu, dodajte piletinu u jedan kut i pošteno zalijte temeljcem. Stavite povrće sa strane, dodajte jaje na vrh i ukrasite s lijepom količinom mladog luka. Po želji možete dodati i tofu, alge, sjemenke sezama, prepržene gljive.
Ne libite se srkati noodlese jer je to kompliment kuharu i neka je u slast,
T :)
Izvorni recept pronađite ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.