Udio mesa je od 0,5 do 4%. Soli u prosjeku imaju barem 50%, a ostalo su umjetni okusi. Za sočni i specifični “mesni” okus zaslužan je mononatrijev glutaminat
Kocke od soli: Koliko mesa sadrže goveđe kocke za juhu?
Juhe su mnogima luksuz zbog dodatnog vremena pripreme koje iziskuju, stoga su njihove dehidrirane inačice postale popularne. Riječ je o koncentratima za gotove juhe u obliku praha, granulata ili kocki sačinjenih od povrća i mesa te raznih dodataka koji se pripremaju u vodi uz lagano prokuhavanje. Goveđe kocke jedne su od najpopularnijih koje nalazimo na tržištu i predstavljaju lagan način kojim možemo poboljšati okus juhi ili nekom drugom jelu. Međutim, prije nego što ih dodamo, bilo bi dobro znati što je to što dodajemo i što nam daje ugodan okus. Najzastupljeniji sastojak je kuhinjska sol, oko 50 posto, zatim biljna mast ili hidrogenirano biljno ulje, pojačivači okusa te neki oblik škroba koji služi kao zgušnjivač. Mesnog ekstrakta u kockama koje smo testirali je tek između 0,5 i 4 posto. Za sočni i specifični “mesni” okus koje ove kocke daju jelima zaslužan je mononatrijev glutaminat, tvar sa širokom uporabom u prehrambenoj industriji koju nalazimo u većini gotovih proizvoda. Iako je riječ o sastojku koji je prirodno prisutan u našem tijelu i nekim namirnicama, ne mogu se zanemariti simptomi koje mu dio istraživanja pripisuje, poput ubraznog lupanja srca, glavobolje, slabosti. Zbog visokog udjela soli, raznih pojačivača okusa, bojila i aroma koje se ovim proizvodima dodaju najbolja varijanta kojom ćemo prirodno obogatiti aromu juha i ostalih jela je mesni ili povrtni temeljac koji pripremimo sami. Možemo ga napraviti s odabranim kvalitetnim sastojcima, a poslije ga čuvati u zamrzivaču.
Podravka: Obojena karamelom
Sušenog goveđeg mesa u Podravkinoj kocki ima samo jedan posto, a sadrži i goveđi loj, ali ne piše koliko. Postotak soli, također, nisu spomenuli na ambalaži. Sadrži prirodno bojilo, karamel. Cijena: 10,99 kn
Mammita: Mesa samo 0,5 posto
Mammita kocka sadrži uobičajeno visok udio soli, do 52 posto, a sljedeći najzastupljeniji sastojak je krumpirov škrob, u ulozi zgušnjivača. Ima najmanji udio goveđeg mesa, tek 0,5 posto. Cijena: 5,99 kn
Knorr: Manje soli, više mesa
Sadrži nešto manji udio soli, do 45 posto i udio mesa od 4 posto. Knorr kocka u sebi ima i 19 posto biljne masti i pet posto goveđe masti. Bojilo je prirodno i bezopasno. Sadrži i limunsku kiselinu. Cijena: 9,99 kn
Mercator: Puno soje, malo mesa
Mercatorova kocka ima veći udio biljnih ekstrakata (soja) od mesnih, kojih je 1,5%. Mogući najveći udio MSG-a, jer je jedini pojačivač okusa. Dopušteno za oboljele od gihta. Postotak soli ne piše. Cijena: 5,99 kn
Cusina: Nije za ljude s gihtom
Cusina sadrži tri pojačivača okusa, a dva od njih trebaju izbjegavati osobe s gihtom. Nije ni za osjetljive na soju, laktozu ili gluten. Ima 2,3% eksratakta goveđeg mesa, a postotak soli nije naveden. Cijena: 5,99 kn