Svi znaju pripremiti kuhane ili pečene kestene, većina i pire od kestena. Ali, s kestenima možete puno više. Donosimo tri ukusna recepta s kestenima - umak, kruh i kolač
Kesteni na neuobičajeni način: Kao prilog, u finoj piti ili kruhu
Kremasti kesten pire je najpopularnija jesenska slastica. Nakon kuhanja protisnutim kestenima dodaje se mlijeko, maslac, šećer u prahu i aromatizira se rumom i vanilijom. Poslužuje se s tučenim vrhnjem, a može se rabiti i za nadijevanje kroasana, kolača ili peciva.
POGLEDAJTE VIDEO: Slastice kao umjetnost
Pokretanje videa...
Tijesto nadjenite prije pečenja ili razrijedite kesten pire s malo mlijeka i poslužite se špricom za nadijevanje kolača. Ponestane li vam badema, oraha ili lješnjaka prilikom pripreme kolača, ukusna zamjena je kesten, koji prethodno treba skuhati i naribati.
Slani i slatki umaci te pirei poslužit će za pripremu jela na kineski način, a cijeli plodovi se dodaju povrću iz woka sa soja umakom i začinima.
Od kestenovog brašna prave se hrskava peciva koja slove kao talijanski specijalitet. Dodajte im pinjole, grožđice ili komorač.
Kruh od kestenovog brašna
Sastojci: 75 g suhe jabuke i 100 g brusnice, 100 g kestena 175 ml vode, 175 ml jabučnog soka, 150 g kestenovog i 350 g pšeničnog brašna, 15 g kvasa u prahu, vrećica suhog kvasca, žličica šećera i soli, 2 žlice jabučnog octa i ulja, mažuran
Priprema: Kolutiće jabuke zagrijte s brusnicama, jabučnim sokom i vodom te ohladite. Pomiješajte brašno, kvas u prahu, suhi kvasac, šećer i sol. Mijesite sa sokom, vodom, octom, uljem, brašnom i mažuranom te ostavite sat. Nabubreno voće pomiješajte s usitnjenim kuhanim kestenima i umiješajte u tijesto koje ostavite još sat. Pecite oko 45 min na 200 °C.
Slatka pita od orašastih plodova
Sastojci: Tijesto: šalica brašna, žlica maslaca, 2/3 šalice mljevenih oraha, 3 do 6 žlica vode. Nadjev: 300 g glaziranih kestena, šalica ruma, 6 žličica maslaca, 2 bjelanjka i žumanjka, 2/3 šalice šećera,1/2 šalice kestenovog i 1/3 običnog brašna
Priprema: Razradite maslac i brašno, dodajte orahe i malo soli, dodajte vodu i ostavite pola sata. Izmiksajte kestene s rumom i ostavite 20 minuta. Napravite snijeg od bjelanjaka, izmiješajte šećer i žumanjke. Žumancima dodajte brašno i putar te pomiješajte sa snijegom. Tijesto nadjenite kestenima i pecite 45 minuta do jedan sat. Ukrasite kestenima.
Teleći odresci u umaku od kestena
Sastojci: 40 g maslaca, 40 g očišćenih oraha, 2 kriške tosta, 40 g skuhanih i protisnutih kestena, 10 zrna papra, majčina dušica, 4 teleća odreska, 120 g gorgonzole, 200 ml mesnog temeljca
Priprema: Krupno nasjeckane orahe popržite s kockicama kruha. Paprom i majčinom dušicom začinite odreske. Gorgonzolu i protisnute kestene dodajte orasima. Popecite odreske, posolite, dodajte gorgonzolu i kestene te stavite u pećnicu na 200 °C. Pecite 10 minuta. Temeljac nalijte u tavu i kuhajte na jakoj vatri dok polovica ne ishlapi, umiješajte maslac i poslužite s mesom.