Želite li s mesom, sa sirom, višnjom, špinatom, jabukom? Ili više volite štrukle? Sve to proizvedu u Mlinarovoj tvornici u Osijeku, i to u stotinama tisuća komada
Jedini na svijetu: Svaki dan pripremit će 700.000 bureka
Želite li s mesom, sa sirom, višnjom, špinatom, jabukom? Ili više volite štrukle? Sve to u golemoj igri brojeva u Mlinarovoj tvornici na osječkoj periferiji dnevno proizvedu u stotinama tisuća komada.
Trenutačno je kapacitet proizvodnih linija 430.000 komada, no kad se završe sve četiri linije, proizvodit će 700.000 bureka na dan. U jedinoj tvornici bureka na svijetu sve je impresivno. Od same zamisli do početka proizvodnje prošlo je samo godinu dana. Nekad je na toj parceli bila hala Elektro-Osijeka u kojoj su proizvodili mješalice za beton. Danas je to apotekarski čisti pogon u kojem na podu nema grama brašna. Ono se nalazi u dva silosa kapaciteta 34 tone.
Davor Javorović/PIXSELL
- Strojevi su zadnje čudo tehnike i najbolje što se moglo nabaviti na pekarskom tržištu. Na kraju svake proizvodne linije kutija napunjena zamrznutim burecima prolazi kroz detektor metala da ne bi slučajno neki dio stroja završio u hrani. Zato smo i dobili sve moguće certifikate za ovu tvornicu - kaže tehnički direktor Mario Popijač.
U proizvodnji koriste isključivo hrvatske namirnice, u tvornici radi 40 ljudi, a uskoro će ih zaposliti još 70. Od miješanja tijesta do pakiranja prođe 35 minuta. U jednoj minuti proizvede se 100 malih bureka, a na dan pet tona sira, šest tona krumpira, tri tone mesa...
- Jedan kontejner već je otišao u Australiju, a planiramo izvoz u sve europske zemlje i u Rusiju - zaključuje Popijač.
Davor Javorović/PIXSELL