Dolaskom prvog snijega i minusa, svi se zažele tople zimske kuhinje u kojoj je nezaobilazan i buncek. Za zapečeni buncek sa zeljem treba malo više vremena, ali se itekako isplati
Jako ukusni recept za zapečeni buncek s aromatičnim zeljem
Sastojci:
- buncek (1,5-2 kg svježeg bunceka)
- svinjska mast
- sol, papar
Za kiselo zelje:
- 1 kg kiselog zelja
- glavica luka
- čajna žličica šećera
- 3 češnja češnjaka
- sol, papar
- svinjska mast
Priprema:
Svježi buncek dobro operite. Zakuhajte u velikom loncu slanu vodu i stavite u nju buncek. Smanjite vatru i kuhajte oko sat i pol. Izvadite buncek iz vode i stavite u duboki pleh za pečenje.
Ostavite si 2 dcl vode od bunceka za zelje. Pećnicu zagrijte na 210°C. Kratko na vatri rastopite mast i njome prelijte buncek. Pecite buncek oko 30 minuta, povremeno podlijevajući s mašću dok ne vidite da je kožica hrskava.
Zelje malo isperite ako vam se čini da je prekiselo i ostavite sa strane da se ocijedi. Narežite na sitno luk i češnjak. U tavu stavite jušnu žlicu svinjske masti i pričekajte da se otopi na vatri, zatim dodajte šećer i na laganoj vatri ga zagrijavajte dok se ne karamelizira.
Potom dodajte luk i zelje i miješajte ga dok ne vidite da nema karamela na tavi nego da se umiješao u zelje. Dodajte sitno narezani češnjak i podlijte s 2 decilitra vode od bunceka koju ste ostavili sa strane. Smanjite vatru i kuhajte dok se zelje ne skuha.