Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Ima 21 godinu i sa samo 6000 eura izgradio je kuću iz snova

Ima 21 godinu i sa samo 6000 eura izgradio je kuću iz snova

Acorn je naziv doma Jacka McKenne, a ukupni trošak je manji od 7.000 eura. Gradnja se posebna po 'uradi sam' konceptu, uz pametni dizajn koji omogućava maksimalnu funkcionalnost unutar kompaktnog prostora

VIDEO

Acorn kuća je smještena na staroj dvostrukoj prikolici koju je Jack McKenna (21) kupio rabljenu za oko 70 eura ukupne dužine 5 i širine 2,4 metra. Unatoč tome, Acorn je udoban i stylish dom, sagrađen na vlastitom imanju, uređen po principu raznolikih stvari koje je vasnik skupio s vremenom.

Iako se radi o starim i vintage stvarima, Jack ih je po pravilima upcyclinga uklopio kako bi imao svoj mali, savršeni dom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bistrica Cottage nekada je bila stari mlin 01:35

- To je jedan od načina kako držati ukupnu cijenu niskom - izjavio je Jack, piše Autoevolution.

Korištenje spašenog materijala može biti jedan način kako smanjiti troškove, ali to je također način za produženje projekta izvan prihvatljivih rokova. Naime, te materijale ponekad treba čekati mjesecima, dok se slučajno ne pojave.

FOTO Pogledajte naše najljepše vidikovce sa zadivljujućim panoramskim pogledom
FOTO Pogledajte naše najljepše vidikovce sa zadivljujućim panoramskim pogledom

Jack je na Acornu radio tri godine, povremeno, kad bi se vratio kući s fakulteta, uz pomoć oca i djeda. Malena kuća nalazi se na obiteljskoj farmi u Colchesteru, Engleska, koja ujedno služi i kao rezervat prirode.

Ljetni „makeover“ doma: Pronašli smo komade koji funkcioniraju u svakom prostoru
Ljetni „makeover“ doma: Pronašli smo komade koji funkcioniraju u svakom prostoru

Ovaj projekt je dobar primjer upcyclinga i održivog načina života, te može poslužiti kao inspiracija sve one koji vole ovu varijantu gradnje te imaju potrebne vještine.

Sve, od načina na koji se kombiniraju obnovljeni i spašeni materijali do rasporeda i samostalno izrađenog sustava za filtriranje vode, dizajnirano je za maksimalnu učinkovitost uz smanjeni ugljični otisak.

Interijer je vizualno zanimljiv, od kombinacije šarenih pločica i drvenih površina obojenih u duboke nijanse do dizajna s povišenom kuhinjom i king-size krevetom koji se skriva ispod kuhinje tijekom dana. Sam Jack je osmislio dizajn kad mu je bilo samo 16 godina, inspiriran drugim malim kućama s usporedivo malim tlocrtima.

S trinaest godina, Jack je izradio vlastitu verziju kuće 'One SQM Home' Van Boa Le-Metnzela, koja je i danas najmanja mala kuća na svijetu.

Kada je došlo vrijeme za planiranje njegovog života nakon fakulteta, izgradnja vlastitog malenog doma činila se kao logičan korak – kao i ideja da započne gradnju dok je još bio u školi. Gradnju je započeo 2020. godine.

- Nije izgledalo tako sjajno u ideji, ali sada kad smo to izgradili, stvarno je super - ponosan je vlasnik.

Kuća ima sve, od kućnog ureda i prostora za zabavu do spavaće sobe i dnevnog boravka, kompletne kuhinje s rasklopivim stolom za blagovanje te kupaonice s kompostnim WC-om, tuš kabinom i umivaonikom. Peć na drva, bojler i električna energija iz mreže osiguravaju udobnost tijekom cijele godine.

Acorn ima mnogo lebdećih polica, skrivenih spremišta ispod kreveta i po cijeloj platformi kuhinje, pa čak i u stepenicama koje vode do kuhinje i u ormarićima, kako bi se prostor iskoristio maksimalno. To je čudo, za samo 12 kvadratnih metara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

Dnevni horoskop za petak 27. rujna: Blizanci šire pozitivnu energiju, Bik neka pazi što priča
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za petak 27. rujna: Blizanci šire pozitivnu energiju, Bik neka pazi što priča

Pročitajte dnevni horoskop za petak 27. rujna i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje