Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Iako je drugačije teksture, klinci obožavaju tijesto od batata

Iako je drugačije teksture, klinci obožavaju tijesto od batata

Sven Perec, programer u banci, ima i OPG te proizvodi pravu poslasticu - tjesteninu od batata u kojoj se nalazi 30 posto povrća, što je zgodno za roditelje koji muku muče s djecom i povrćem

Obitelj iz Šandrovca kraj Bjelovara tjesteninu aktivno proizvodi tek nekoliko mjeseci.

- Proizvodimo batat već sedam godina i logičan slijed bio je da drugu klasu batata preradimo u nešto. Ideja se rodila prije 2-3 godine, kad smo probali ručno zamijesiti određene tjestenine s ljubičastim i narančastim batatom s dodacima raznog brašna (heljdino, pirovo, integralno). Tad još nismo imali durum krupicu jer do nje nije jednostavno doći - kaže Sven Perec.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sven Perec tjestenina od batata VIDEO

Svatko iz obitelji zadužen je za neki dio proizvodnje.

- Tjesteninu radim sam, ali priprema zahtijeva pomoć drugih. Sve agrotehnološke mjere na batatu radi pretežito moj brat. Nakon što se prva klasa proda, druga se klasa uzme i preradi u tjesteninu. Uz brata rade mama i djevojka. Brat je zadužen za obradu tla, a mama i djevojka za lakše poslove - kaže.

Ravneš: Sven Perec bavi se proizvodnjom tjestenine od batata

Tjesteninu rade od narančastog i ljubičastog batata.

- U tijestu ima 30 posto povrća, pa tako vi ustvari jedete tjesteninu s povrćem. To je zgodno za djecu jer ona ponekad neće jesti povrće, ali kroz nekakvo tijesto prije će ga pojesti - rekao je Sven.

Ravneš: Sven Perec bavi se proizvodnjom tjestenine od batata

Iako mnogi misle da je ova tjestenina slatka, Sven objašnjava kako se ne osjeća neka posebna slatkoća, ali se osjeti drukčija tekstura, koja je mnogo laganija i lakše je probavljiva, pa nema nadutosti.

- Osjeti se razlika u okusu, obične tjestenine su bljutavije jer nema ništa u njima osim brašna. Ovo je ipak nešto drukčije, ali nije kao da jedete kuhani batat - pojašnjava.

Alternativne tjestenine sve su popularnije, a stručnjaci kažu da su nutritivno puno zdravije
Alternativne tjestenine sve su popularnije, a stručnjaci kažu da su nutritivno puno zdravije

Probali su raditi i s običnim, bijelim brašnom, ali to jednostavno nije to.

- Svatko tko želi kvalitetniju tjesteninu kupit će onu od durum krupice. Radi se od pšenice koja je namijenjena isključivo za proizvodnju tjestenine, ona je tvrđa, ima mnogo više proteina i nema one sluzavosti koju dobijete u tjestenini s bijelim brašnom.

Ravneš: Sven Perec bavi se proizvodnjom tjestenine od batata

- U Bjelovaru prodajemo tjesteninu svim osnovnim školama. Nutricionistica koja je zadužena za jelovnike tražila je uzorke. Htjela je u jelovnike staviti batat, ali to djeca nisu htjela jesti, pa je pokušala ovako. Bilo je ispočetka malo čuđenja, ali sada djeca to vrlo rado jedu - priča.

Jednostavni trikovi s kojima će bezglutenska tjestenina uvijek biti ukusna, a ne gumena
Jednostavni trikovi s kojima će bezglutenska tjestenina uvijek biti ukusna, a ne gumena

U budućnosti OPG Perec planira proširiti ponudu te je već u planu raditi tjesteninu s brašnom od bučinih koštica - zelene boje.

- Imamo i tjesteninu sa sušenim špinatom, crnilom sipe (osjeti se more - karakterističan okus i miris tog crnila), gljivama... - zaključuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako
ŽIVOTNI ZAOKRET

Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako

Ana Marčec iz Duge Rese, prije 15-ak godina borila se s viškom kg i nekoliko dijagnoza, potražila je pomoć u nutricionizmu i alternativnoj medicini, a danas joj je to i posao