Nakon što ste tjesteninu dodali u lonac s kipućom vodom, miješajte svakih 30 sekundi prvih pet minuta kuhanja kako bi se upilo maslinovo ulje, a tjestenina ne bi slijepila
Jednostavni trikovi s kojima će bezglutenska tjestenina uvijek biti ukusna, a ne gumena
Tjestenina bez glutena može postati gumena, kašasta ili se slijepiti ako se kuha predugo ili prekratko. Ipak, bez obzira na sve, moguće je dobiti savršenu al dente tjesteninu bez glutena.
POGLEDAJTE VIDEO: Naučite upariti tjesteninu s umakom
Pokretanje videa...
Saznajte u nastavku kako je što bolje pripremiti.
Kako kuhati tjesteninu bez glutena?
Prije nego počnete, pogledajte upute o vremenu kuhanja na pakiranju tjestenine, a zatim oduzmite dvije minute. To je vaše početno vrijeme kuhanja.
Tjestenina bez glutena rijetko ima jednako vrijeme kuhanja kao na pakiranju, pa je najbolje da je počnete provjeravati nekoliko minuta ranije kako ne biste promašili vremenski okvir, a tjestenina postala gumena ili kašasta.
1. U lonac dodajte malo maslinovog ulja
Veliki lonac napunite vodom do 2/3. Tjestenina bez glutena pjeni se više od pšenične tjestenine, pa je pametno ostaviti malo mjesta u loncu. Začinite lonac vode s dvije čajne žličice soli na 450 ml vode. Slana voda ključ je dobre tjestenine, bila ona bez glutena ili ne.
Zatim, kada voda počne ključati i prije dodavanja tjestenine, u lonac ulijte malo maslinovog ulja kako se rezanci ne bi slijepili.
2. Tjesteninu miješajte više nego inače
Nakon što ste tjesteninu dodali u lonac s kipućom vodom, miješajte svakih 30 sekundi prvih pet minuta kuhanja kako bi se maslinovo ulje upilo, a tjestenina ne bi slijepila. Tjestenina bez glutena traži više miješanja u početnoj fazi kuhanja nego obična tjestenina.
3. Kušajte ju prije nego što pakiranje kaže da treba
Počnite provjeravati je li tjestenina gotova nekoliko minuta prije vremena kuhanja navedenog na pakiranju. Ako još nije spremna, provjeravajte svake minute dok tjestenina ne postane al dente s ujednačenom teksturom i bojom.
4. Brzo je isperite
Nakon što je tjestenina al dente, ocijedite je, ali imajte pri ruci dio vode od kuhanja kako biste je kasnije upotrijebili ako se tjestenina počne zgrudnjavati. Kratko ju isperite hladnom vodom. Ovom metodom opet sprječavate sljepljivanje. Nemojte je dugo ispirati jer će se tjestenina previše ohladiti. Pet sekundi je savršeno.
5. Odmah je prelijte maslinovim uljem ili umakom
Nakon brzog ispiranja, vratite tjesteninu u lonac ili je stavite u zdjelu. Odmah je prelijte maslinovim uljem ili umakom po izboru. Ako je potrebno, dodajte malo spremljene vode od kuhanja, piše Simply Recipes.