Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Hrvatska dobila prvi restoran s čak dvije Michelinove zvjezdice

Hrvatska dobila prvi restoran s čak dvije Michelinove zvjezdice

Restoran Agli Amici iz Rovinja prvi je nositelj dvije Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake

Hrvatska se od danas može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije Michelinove zvjezdice te s 10 restorana nositelja jedne prestižne zvjezdice.

Jasno je to nakon današnje objave najnovije selekcije MICHELINA za Hrvatsku u sklopu koje se novim zvjezdicama mogu pohvaliti restorani Agli Amici iz Rovinja, koji od danas nosi dvije zvjezdice te restoran Dubravkin put iz Zagreba koji je dobio jednu zvjezdicu, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko) uspješno zadržali svoje zvjezdice.

- Novi Michelinov vodič ponovna je potvrda izvrsnosti hrvatske gastronomije, koja je zahvaljujući kreativnosti i strasti hrvatskih chefova već priznata u svijetu što potvrđuje i najnovija odluka Svjetske turističke organizacije, koja je našeg chefa Rudija Štefana proglasila globalnim ambasadorom za gastronomski turizam. Raznolikost ponude, autohtoni sastojci te bogatstvo interpretacije hrvatskih jela, dodatan su motiv i dolaska mnogim turistima, a razvoj eno i gastro turizma prepoznat je i u našim strateškim dokumentima. Čestitam svima koji su ove godine uvršteni u ovaj svjetski relevantan gastronomski vodič i vjerujem kako će iz godine u godinu sve više naših restorana pronaći svoje mjesto u njemu - izjavio je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.

'Zrno soli' i 'il Ponte' prvi su u Hrvatskoj dobili Zlatne plakete Michelin: 'To je kao Liga prvaka'
'Zrno soli' i 'il Ponte' prvi su u Hrvatskoj dobili Zlatne plakete Michelin: 'To je kao Liga prvaka'

Kada je pak riječ o oznaci Michelin Green Star, istu su uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodjeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.

- Hrvatska je danas vrlo dobro prepoznata kao kvalitetna i atraktivna destinacija, a Michelinove oznake predstavljaju potvrdu izvrsnosti hrvatske gastronomije i umijeća naših chefova koji svojim radom i trudom doprinose zadovoljstvu naših gostiju. Kao destinacija želimo pratiti trendove izvrsnosti, a da se imamo čime pohvaliti dokazuje i ova selekcija Michelina koji uvelike doprinosi promociji naše zemlje kao kvalitetne i prestižne gastronomske destinacije. Činjenica da Hrvatska danas ima ukupno 93 restorana nositelja neke od oznaka itekako ćemo znati iskoristiti u daljnjoj promociji, kako gastronomije kao proizvoda, tako i Hrvatske kao destinacije u cjelini -  izjavio je Kristjan Staničić, direktor

Koliko košta večera u restoranu s Michelinovom zvjezdicom?
Koliko košta večera u restoranu s Michelinovom zvjezdicom?

Uz navedene oznake Michelin je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restoran Fakin iz Legrada. Hrvatska od danas ima ukupno 11 restorana s ovom Michelinovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Dodajmo kako su nove oznake rezultat tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.

Postupak dobivanja zvijezde

Postupak dodjeljivanja Michelinove zvjezdice Zvijezde dobivaju restorani s najboljom kuhinjom, bez obzira o kojoj se vrsti kuhinje radi, a zvjezdicama se samo ocjenjuju ono što je servirano na tanjuru, ne uzimajući u obzir interijer, dekoracije, kvalitetu usluge i postavljanje stolova. Michelinov inspektor ocjenjuje restorane tako što u tajnosti posjeti restoran i prati sve što se dešava, vodeći se po pet osnovnih kriterija: kvaliteta sastojaka, vještini pripreme hrane i kombinaciji začina, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete hrane i pristupačnosti cijene.

Restoran zatim može osvojiti jednu do tri zvjezdice, ovisno o mnoštvu uvjeta koje mora ispuniti kako bi uopće ušao u ekskluzivni uski krug restorana s Michelinovom zviezdicom. Koliko je teško dobiti samo jednu zvjezdicu, govori činjenica da ih u čitavom svijetu ima tek 2657. S dvije zvjezdice su 481 najboljih, a s tri je svrstan u sam vrh gastronomije, među 135 najboljih svjetskih restorana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom