Restorani 'Zrno soli' iz Splita i 'il Ponte' iz Trogira dobitnici su Zlatnih plaketa Michelin za gastronomsku kreativnost za 2023. godinu, koje se po prvi puta dodjeljuju u Hrvatskoj
'Zrno soli' i 'il Ponte' prvi su u Hrvatskoj dobili Zlatne plakete Michelin: 'To je kao Liga prvaka'
Zlatne plakete su uručene u srijedu navečer u Splitu u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koja je partner u Hrvatskoj globalnom vodiču za razvoj gastronomije Michelinu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
![Održana dodjela Zlatnih Michelin Plaketa](https://img.24sata.hr/z3nGdB7PF34bQvAsIF6i8XwxbVA=/880x587/smart/media/images/2024-03/pxl-170124-108719181_GydkEE4.jpg)
- Hrvatska turistička zajednica godinama surađuje s Michelinom, a ove godine po prvi puta i u Hrvatskoj se dodjeljuje Michelinova Zlatna plaketa što je pokazatelj da se naša gastronomija razvija i plasira na svjetsko tržište kao turistička ponuda - rekla je Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za razvoj i proizvodnju Hrvatske turističke zajednice.
Hrvatska je postala sedma država u svijetu kojoj se dodjeljuju Michelinove zlatne plakete. To su još: Španjolska, Njemačka, Francuska, Austrija, Italija i Portugal.
Po riječima direktorice Jačan Obratov, Hrvatska trenutačno ima 85 restorana s obilježjima Michelin što je iznimno važno za globalnu afirmaciju hrvatske gastronomije.
![Split: Održana dodjela Zlatnih Michelin Plaketa](https://img.24sata.hr/ed-iIq6xTvejw_IFR0jnMpUBqzM=/622x0/smart/media/images/2024-03/pxl-170124-108719145_0ghtqff.jpg)
- Michelinove preporuke i recenzije se itekako uvažavaju - dodala je.
Vlasnik restorana "Zrno soli" u Splitu Ivo Vrdoljak rekao je da mu Zlatna plaketa Michelin jako mnogo znači.
- Zlatna plaketa Michelina ima tako veliku važnost u gastronomiji kao što je to primjerice u nogometu osvajanje Lige prvaka - kazao je Vrdoljak.
Voditeljica restorana "il Ponte" iz Trogira Marija Šego ponosna je na Michelinovu Zlatnu plaketu.
![Split: Održana dodjela Zlatnih Michelin Plaketa](https://img.24sata.hr/ug3hk6fk18IWTKKPK7UlWMNk00w=/622x0/smart/media/images/2024-03/pxl-170124-108719144_AtnWovU.jpg)
- Novi smo restoran koji radi tek tri godine i nastojimo se prilagoditi i domaćim i stranim gostima tako da tri puta godišnje mijenjamo meni - rekla je.
Na prigodnoj svečanosti istaknuto je kako činjenica da su dobitnici Zlatnih plaketa z Splita i Trogira govori o ubrzanom razvoju gastronomije u tom dijelu Dalmacije. Najavljeno je da će ubuduće dodjele Michelinovih Zlatnih plaketa postati tradicionalne i u Hrvatskoj.