Obavijesti

Sport

Komentari 187

Hrvatska doznala kaznu za ustašku zastavu: Opus Arena će biti otvorena protiv Turske!

Hrvatska doznala kaznu za ustašku zastavu: Opus Arena će biti otvorena protiv Turske!

Dao sam deset posto šanse da bude pozitivan ishod. Ne mogu ulaziti u odluku žalbene komisije Uefe, najbitnije je da su pronađeni počinitelji i da su sankcionirani, rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić

VIDEO

HNS je prošlog tjedna odahnuo. Uefa je obustavila disciplinski postupak zbog tučnjave navijača na utakmici Hrvatske i Armenija. Krovna europska nogometna organizacija utvrdila je kako nema dokaza da su hrvatski navijači radili nerede.

No, pao je tek mali teret s leđa. S velikom strepnjom iščekivala se odluka Uefe o ustaškoj zastavi koja je osvanula na utakmici s Latvijom na Rujevici u rujnu. Srećom, Hrvatska je dobro prošla. Opus Arena u Osijeku bit će otvorena za gledatelje za susret protiv Turske koji se igra 12. listopada u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

- Danas smo dobili kaznu, a ono što je bitno je da će stadion u Osijeku biti skroz otvoren, bit će gledatelja na stadionu. Kazna je 10 tisuća eura i tisuću gledatelja manje na sljedećoj utakmici uz dvije godine kušnje. Još jednom smo sretni i zahvalni, smatramo da je ovo velika pobjeda HNS-a, naših građana i navijača. Vidimo da je Uefa prepoznala sve ono što se napravilo s naše strane da bismo prezentirali pravu stvar, da se HNS bori protiv svih vrsta diskriminacije. Hvala MUP-u, Prekršajnom sudu, svima onima koji su sudjelovali u pronalaženju i sankcioniranju počinitelja, hvala i Odjelu za sigurnost Jurice Jurjevića. - rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić, dok je Jurica Jurjević dodao:

- Ova odluka značajna je iz više razloga. Mi se za utakmicu u Osijeku pripremamo od kraja dvoboja u Armeniji. Iskoristit ćemo i ovu odluku i medije da tom rasizmu i diskriminaciji stanemo na kraj. Da se takvo nešto ne dogodi u Osijeku.

Rekli ste da ne vjerujete u pozitivan ishod, što se promijenilo?

- Dao sam deset posto šanse da bude pozitivan ishod. Ne mogu ulaziti u odluku žalbene komisije Uefe, najbitnije je da su pronađeni počinitelji i da su sankcionirani, što je najbitnije. Prije je bilo da mi budemo kažnjeni, mi platimo i to je to. Najbitnije je da su počinitelji nađeni, o tome smo obavijestili Uefu. Hvala im što su prepoznali našu želju da se to razriješi, želimo se boriti protiv toga - rekao je Kustić.

Još jedan u nizu incidenata, kakva je vaša suradnja s Ministarstvom unutarnjih poslova?

- Na samom početku sam pohvalio, zadovoljan sam suradnjom, bez reakcije naše redarske službe i odjela za sigurnost, i bez policije i suda, ne bi ovako brzo riješili cijelu situaciju. Ne daj Bože da imamo slične stvari, želio bih da uvijek se može reagirati i da se to spriječi. Ne smijemo s ovakvim propustima pojedinaca dopustiti da se stadion zatvara. 

Kakve će biti strategije da se to spriječi?

- Cilj je prevencija. Ako pričamo o širem problemu, postoji neprimjereno skandiranje koje neću izgovoriti a nama se često događa u utakmicama domaćeg prvenstva i utakmice reprezentacije kada smo nezadovoljni suđenjem. Zato smo dobili uvjetnu kaznu. Imali smo 55 tisuća Hrvata koji su to uzvikivali u Rotterdamu na utakmici Lige nacija protiv Nizozemske. Na utakmici u Rijeci smo imali 8.151 navijača, troje su napravili problem, uhićeni su i osuđeni pa je Uefa donijela jedinu logičnu odluku. Ako u nogometu bude tako da odgovara za posljedice onaj koji je to napravio, bit će puno bolje društvo - rekao je Jurica Jurjević, HNS-ov čelnik odjela za sigurnost.

Kakva će biti priprema utakmice u Osijeku, je li moguće među tim navijačima prepoznati pojedince koji žele nešto unijeti na stadion?

- Predsjednik se zahvalio navijačima pa je to prilika da otkrijemo nepoznato gledateljima. Pričalo se puno o tome kako je zastava unesena i prepoznata. Ja sam dobio poruku od odgovornog navijača da mu se čini da je vidio ustašku zastavu, on je bio nekoliko metara udaljen. To je smjer kojim moramo ići, ima neodgovornih, ali nadam se da ima puno više odgovornih. Pripremit ćemo se za utakmicu protiv Turske. Kad god Hrvatska igra, to je festival nogometa. Bit će dovoljno vremena da se svi pregledaju, bez ulaznice se neće moći ući u stadion. Znam da će biti veliki pritisak u smislu osiguranja, ali ne želimo podleći tome da veći dio stadiona bude podložen represivnim mjerama - rekao je Jurica Jurjević. 

Predsjednik HNS-a se za kraj zahvalio medijima. 

- Mediji su jako bitni, svemu su pridonijeli prenoseći istinu. Uz sve naše napore, policije i prekršajnog suda, ne bi to bilo tako da niste vi prezentirali pravu sliku koja je. Zahvala ide vama. Mi samo moramo provoditi ono što imamo, kad postoji volja i želja, imamo zakone, brzo se to riješi. U sedam dana se može pronaći i sankcionirati počinitelje. Nemojmo da budemo žrtve pojedinaca, da zbog toga ispaštaju svi, ne samo navijači, nego ni i igrači. Jako puno im znači podrška - rekao je Marijan Kustić. 

Hoćete li od navijača tražiti naknadu štetu?

- Za sve troškove ćemo povući daljnje postupke. 

Interes za utakmicu je ogroman, no još nije poznato koliko ulaznica će biti u prodaji. Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak otkrio je da je HNS osigurao pravo prvokupa tisuću ulaznica za najvjernije navijače koji su posljednjih pet godina bili na najviše utakmica reprezentacije. Na snazi ostaje i uvjetna kazna s utakmice u Rotterdamu.

Podsjećamo, na utakmici Hrvatska - Latvija dvije su osobe u nekoliko navrata istaknule zakonom zabranjenu ustašku zastavu, zbog čega je Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

Općinski sud u Rijeci izrekao je prvookrivljenom D.C. novčanu kaznu u iznosu od 1300 eura, a drugookrivljenom D.S. kaznu zatvora u trajanju od 20 dana. Također, obojici je određena i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja na svim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, kao i na odlaske u inozemstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obvezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku postaju, također u trajanju od dvije godine.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 187

VIDEO

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...
BURAN DAN U MAKSIMIRU

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...

Plus+ Za prvu navijačku želju treba platiti odštetu, iako ne trenira nikoga. Niko Kovač Bobanov je favorit, već je vodio trojicu dinamovaca. Nakon dva najteža poraza u povijesti Lige prvaka, jedan je trener dobio otkaz, drugi nije

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?
VRUĆA STOLICA

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?

Neki bivši treneri "modrih" trenutačno su zauzeti, drugi pak slobodni, a u kombinacijama se spominje i angažman Nike Kovača. Pitali smo vas tko bi trebao voditi Dinamo u nastavku sezone
Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera
PRESUDIO MU BAYERN

Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera

Nakon dvodnevnog sasjedanja u Maksimiru su presudili Jakiroviću. Prvi favorit za nasljednika Niko Kovač za sebe i svoj stožer traži plaću kakvu nije zarađivao niti jedan igrač u Dinamovoj povijesti