Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Gastroadvent u Splitu: Naučite napraviti kiflice, umake, desert

Gastroadvent u Splitu: Naučite napraviti kiflice, umake, desert
1

Prvu adventsku svijeću na splitskom gastroadventu zapalili su novinari portala i organizatorica Olja Martinić, a šef kuhinje restorana Galija smislio je, skuhao i otkrio nam recepte za slasna jela

Deseti po redu Gastroadvent, manifestacija koja objedinjuje paljenje svijeća u Došašću i gastronomiju boljih splitskih restorana, započeo je u Galiji. Prvu su svijeću -  svijeću nade, zapalili novinari portala, predstavnici turističkih zajednica i lokalni političari, a ove godine je organizatorica i nutricionistkinja Olja Martinić odredila ružmarin kao tematsku namirnicu koja će biti vodilja kroz jela tijekom četiri nedjelje ove manifestacije.

Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent

Marin Pavletić, šef kuhinje Galije smislio je preko 10 jela vezanih uz tu svevremensku mediteransku biljku.

POGLEDAJTE VIDEO (Paljenje prve svijeće na Gastroadventu u Splitu):

Pokretanje videa...

Gastroadvent u Splitu 05:30

- Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.) je sastavni dio mediteranske prehrane. Podrijetlom je iz  Europe, a upotrebljava se još od vremena starih Grka kada su tamošnji studenti krasili svoje glave vijencima od ružmarina smatrajući da on ima blagotvorno djelovanje na pamćenje. Listovi ružmarina i eterično ulje dobiveno destilacijom listova službeno su ljekoviti prema europskoj regulativi. List ružmarina sadrži karakteristične fenolske spojeve (karnozol, karnozolsku kiselinu, rozmanol) pa se smatra i lijekom i začinom. Po antioksidativnim svojstvima najsnažnija je namirnica. Raste na kamenom tlu, podnosi posolicu i visoke temperature, a njegovo stanište su karbonatne stijene. Kamen mu je dom. Isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena Poveljom UNESCO-a – navela je Martinić.

Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent

U Galiji su spremili s ružmarinom hrskavu tapioku, kifliće s bakalarom, libanonski klasik Baba Ganoush, bruschettu mondo s tunom, povrćem i kozjim sirom, gratinirane dagnje, te risotto od ružmarina poslužen u izdubljenom komadu parmezana. 

Palimo prvu adventsku svijeću, znate li što je njezina simbolika
Palimo prvu adventsku svijeću, znate li što je njezina simbolika

Od slastica su bile tu i torta od limuna i ružmarina, zapečene kruške s orasima i ružmarinom, kao i lisnato tijesto s kozjim sirom i šumskim voćem te pizze jer Galija je općenito jedna od prvih splitskih pizzerija.

Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent

- Splitski Gastroadvent je manifestacija kojoj je cilj ispreplesti povijest, kulturu, baštinske vrijednosti i gastronomiju u zajednički vijenac. Naš doprinos ovoj manifestaciji je žar naše mladosti kojim planiramo zapaliti vatru njegovih svijeća. Koračajući starim, kamenim pločama opjevanog grada u ritmu zvukova zvonika najstarije katedrale na svijetu, u zraku osjećamo miris tradicije proizašle iz baštine ovog podneblja. Ostavština naših predaka nama. Želimo da tragovi koji ostaju iza nas budu putokaz nekim budućim generacijama! - poručili su s Gastroadventa.

Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent

Donosimo vam i recepte s Gastro Adventa  u Splitu:

Hrskava tapioca

  • tapioka
  • svježi kozji sir
  • kozice
  • cikla
  • crnilo sipe
Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent


Perle tapioke najprije prokuhane, zatim procijeđene te pomiješane s crnilom od sipe, stavljamo u pećnicu da ih dovedemo u dehidrirano stanje. Nakon dehidracije ih pržimo u vrelom ulju da dobijemo hrskavost. Nakon prženja na njih stavljamo svježi kozji sir, pečenu ciklu i popržene kozice.

Što se nudi na adventu: Janjeći burger za 64, buncek za 48 kn
Što se nudi na adventu: Janjeći burger za 64, buncek za 48 kn



Kiflići s bakalarom

  • tijesto za kiflice
  • bakalar
  • kozji sir
  • sezam
Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent


Najprije zamiješamo tijesto za kiflice, te ga punimo smjesom od bakalara i kozjeg sira te oblikujemo u kiflice. Prije pečenja ga premažemo jajem te pospemo sezamom.

Baba Ganoush

  • patlidžan
  • med
  • limun
  • peršin
  • tahini umak (umak od sezama)
  • ružmarin
  • maslinovo ulje
  • kozji sir
Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent

Patlidžan prije pečenja dobro posolimo da malo odstoji kako bi pustio svoju vodu i gorčinu. Nakon toga patlidžan stavljamo peći u zagrijanu pećnicu. Kada je gotov pustimo ga da se ohladi te ga ogulimo.

Nakon guljenja patlidžan stavljamo u posudu skupa sa svim ostalim sastojcima te od toga napravimo paštetu. Kada dobijemo pravu teksturu spremno je za posluživanje.

Bruschetta mondo

  • tuna
  • svježi kozji sir
  • kruh
  • Wasabi pasta
  • Worcestershire umak
  • soja sos
  • poriluk
  • svježi krastavac
  • sezam
  • đumbir
Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent

Kruh narežemo na fete, namažemo sa smjesom od svježeg kozjeg sira i wasabi paste, te ga stavljamo peći u zagrijanu pećnicu. Kada je kruh gotov na njega stavljamo smjesu od tune, svježeg krastavca, sezama i poriluka koja se prethodno marinirala u soja sosu, đumbiru i Worcestershire umaku.

Gratinirane Dagnje

  • dagnje
  • mascarpone
  • krušne mrvice
  • kozji sir
  • ružmarin
Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent

Dagnje stavljamo u zagrijanu tavu i čekamo da se otvore. Kada su se dagnje otvorile jednu ljusku skidamo, a drugu gdje je meso ostavljamo te je punimo sa smjesom od mascarponea i ružmarina, pospemo prezlom i pečemo. Kada je prezla dobila lijepu smeđu boju vadimo dagnje van i na njih naribamo kozji sir.

Risotto

  • riža
  • maslinovo ulje
  • ružmarin
  • povrtni temeljac
  • češnjak
  • crno vino
Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent

Rižu prije kuhanja popržimo na maslinovom ulju i luku. Kada je riža popržena u nju stavljamo povrtni temeljac, ružmarin i vino te je tako kuhamo dok ne bude gotova. Nakon sto je risotto skuhan izlijeva se u izdubljenu polovicu koluta parmezana i poslužuje.

Okruglice

  • kozji sir
  • masline
  • panceta
  • maslinovo ulje
  • tikvice
Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent

Kozji sir pomiješamo u smjesu s maslinama, kozicama, malo maslinovog ulja i pancetom te ga oblikujemo u male okruglice. Kada smo oblikovali smjesu, okruglice pripremamo za pohanje. Nakon pohanja okruglice omotamo u zapečene tikvice i poslužujemo.

Rib-eye

  • rib-eye steak
  • kozji sir
  • ružmarin
  • češnjak
  • cherry pome
  • maslinovo ulje
  • parmezan

Češnjak nasiječemo na pola, posolimo, popaprimo i zalijemo s maslinovim uljem te ga stavimo peći. Kad je češnjak pečen stavljamo ga u posudu s kozjim sirom, ružmarinom i parmezanom te od toga napravimo smjesu. Kad je smjesa dobila teksturu stavljamo je u posudu za pečenje.

Nakon sto smo premjestili smjesu, na nju stavljamo cherry pome te sve skupa stavljamo peći. Kad je smjesa porumenila vadimo je van te uz nju poslužujemo rib-eye steak kojeg smo prethodno ispekli i pustili da odmori 10-ak minuta.

Zapečene kruške

  • kruške
  • maslac
  • orašasti plodovi
  • svježi kozji sir
  • ružmarin
  • med
Split: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent

Kruške narežemo na ploške te ih zapečemo u tavi u kojoj smo prethodno otopili maslac. Kada su kruške dobile boju vadimo ih van, na njih stavljamo smjesu od kozjeg sira i ružmarina te pospemo s orašastim plodovima. Sve zajedno podlijemo maslacem u kojem su se pržile kruške i stavljamo peći u pećnicu. Kada su gotove vadimo ih van i preko njih prolijemo med.

Lisnato sa šumskim voćem

  • lisnato tijesto
  • kozji sir
  • šumsko voće
  • menta

Lisnato stavim u kalupe, punimo s kozjim sirom te stavljamo peći. Kad je tijesto gotovo vadimo van i na njih stavljamo šumsko voće, mentu i čipku od karameliziranog šećera.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom