Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Gastroadvent Split - Zapaljena 2. adventska svijeća uz češnjak

Gastroadvent Split - Zapaljena 2. adventska svijeća uz češnjak

'Gastroadvent (ni)je luk i voda' - naziv je ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu, a manifestacija ima za cilj ukazati na važnost konzumacije luka i vode te njihovu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti

Ovogodišnji Gastroadvent, splitska manifestacija koja okuplja novinare na paljenjima adventskih svijeća u došašću, drugi put u prosincu, okupila je u nedjelju predstavnike TV postaja uz obilje tematskih jela u Zori biloj, restoranu dvoje supružnika – Sandre i Dane Tahirović na splitskim Bačvicama.

Manifestacija je to kojom se slavi domaća autohtona gastronomija u novom ruhu, kao i pomalo zaboravljene namirnice posljednjih osam godina po zamislima splitske nutricionistkinje Olje Martinić.

Gastroevent Split - češnjak i sumpor

U boljim splitskim restoranima tijekom četiri predbožićne nedjelje spremaju se namirnice s određenom temom, a ove godine u znaku češnjaka, vode i sumpora čime obiluju splitski termalni izvori koji bili su poznati i starim Rimljanima s početka milenija.

Stoga, na stolovima splitskog restorana Zora bila našlo se niz jela uvezanih s češnjakom poput arancina crnog rižota na pjeni na telećem jusu, beer, kao i tuna tatar, gof sendvič punjen dugo kuhanom junetinom, te polpete od blitve na kremi od sedam puta kuhanog češnjaka kao i panna cotta od feta sira s češnjakom, pečenom paprikom i tapenadom.

Na događanju bili su, osim brojnih domaćih novinara, Ziesel Günther, koji je prije 32 godine inicirao pokretanje međunarodne koprodukcije Alpe Dunav Jadran s HRT-om te predstavnici turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Kremasta juha od sira i piva bolje prija iz raženog kruha
Kremasta juha od sira i piva bolje prija iz raženog kruha

'Gastroadvent (ni)je luk i voda' - naziv je ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu, a manifestacija ima za cilj ukazati na važnost konzumacije luka i vode te njihovu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, a koji potječu od bioaktivnih organskih jedinjenja zaslužnih za zdravstveni karakter ove namirnice. Sumporni spojevi su jamac velike blagodati bijelog luka pod uvjetom da je uzgojen na kvalitetnom tlu.

Gastroevent Split - češnjak i sumpor

Od starih vremena najbolja podloga su im za uzgoj tla blizu izvora termalnih voda sa sumporom.

Znanstveno su potvrđena farmakološka svojstva bijelog luka od kojih najpoznatija su da stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično, a unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu. Imaju antimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore. Sumporni spojevi, posebno allicin u češnjaku, štite i od stresa i djeluju antioksidativno.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Split: U sklopu Gastroadventa upaljena je druga adventska svijeća Split: U sklopu Gastroadventa upaljena je druga adventska svijeća Split: U sklopu Gastroadventa upaljena je druga adventska svijeća
29
| Foto: ILUSTRACIJA - Ivo Cagalj/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 2. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?
SVECI I VJERA U ZAGROBNI ŽIVOT

Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?

Naši preci su velikim slavljem obilježavali blagdan Svih svetih, zbog čega je dobio naziv 'Mali Božić'. Uoči blagdana se postilo, na dan je bila gozba, a na groblje se išlo u sumrak