Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo što jesti kada imate rak

Evo što jesti kada imate rak

Kada imate rak, bolest i liječenje mogu vas učiniti umornima i slabima. No pravilna prehrana može pomoći te dati energiju i pružiti barem malo olakšanje

VIDEO

Ne postoji specifična dijeta za oboljele od raka, ali određeni obrasci prehrane mogu podržati vaš imunološki sustav – obranu tijela protiv infekcija te vam pružiti snagu i energiju. Također, mogu ublažiti nuspojave liječenja.

Nutritivno bogata hrana može ubrzati oporavak organizma. Također pomaže održati zdravu tjelesnu težinu i smanjiti rizik od drugih bolesti, uključujući srčane bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrana na Olimpijskim igrama u Parizu 02:49

Prihvatite ove savjete kako biste lakše upravljali simptomima i osjećali se bolje tijekom liječenja raka.

Obogatite svoj tanjur voćem i povrćem. Voće i povrće sadrže vitamine i minerale potrebne za pravilno funkcioniranje organizma. Također sadrže antioksidanse koji štite od oštećenja stanica i upala. Probajte konzumirati pet do deset porcija voća i povrća dnevno.

Ova je hrana lijek za vaše tijelo (i um): Stvorite naviku jedenja barem jedne vrste svaki dan
Ova je hrana lijek za vaše tijelo (i um): Stvorite naviku jedenja barem jedne vrste svaki dan

Za maksimalnu korist, jedite raznoliku hranu. Uključite barem jedno križonosno povrće, poput brokule, kupusa ili kelja. Jedno istraživanje provedeno na stanicama u laboratoriju sugerira da spoj sulforafan, koji se nalazi u ovom povrću, može pomoći u borbi protiv određenih stanica leukemije.

Unosite dovoljno proteina

Tijelo koristi proteine za obnavljanje tkiva i održavanje zdravog imunološkog sustava. Ako nemate dovoljno proteina, tijelo koristi mišiće za energiju, što vas može oslabiti i povećati rizik od infekcija. Također može usporiti oporavak.

Nakon operacije, kemoterapije ili radioterapije možda ćete trebati dodatne proteine. Dobri izvori uključuju ribu, nemasno meso, perad, jaja, nemasne mliječne proizvode, orašaste plodove, grah i tofu.

Birajte zdrave masti

Masti pomažu održati toplinu tijela i prenose ključne hranjive tvari. No neke su masti zdravije od drugih. Zasićene masti, koje se uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima poput punomasnih mliječnih proizvoda i mesa, povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Većinu masti unosite iz nezasićenih masti, poput onih u biljnim uljima i morskoj hrani. Istraživanja sugeriraju da omega-3 masne kiseline iz ribe mogu usporiti razvoj stanica raka.

Kako nadoknaditi vitamin D? U ovim namirnicama ga je najviše
Kako nadoknaditi vitamin D? U ovim namirnicama ga je najviše

Pijte dovoljno tekućine

Vašim stanicama potrebna je voda za pravilno funkcioniranje. Ako ne pijete dovoljno, možete postati dehidrirani, što uzrokuje umor, vrtoglavicu i zbunjenost, a možete dobiti i glavobolju. Pijenje dovoljno tekućine može ublažiti simptome raka poput zatvora i umora. Određeni tretmani raka, poput zračenja i kemoterapije, mogu uzrokovati mučninu i proljev, što također može dovesti do dehidracije.

Preporučuje se unositi oko 8 čaša vode dnevno, ali posavjetujte se sa svojim zdravstvenim timom. Mogu vam preporučiti napitke koji nadomještaju elektrolite, poput sportskih pića ili juhe. Pijte redovito, ne čekajući da osjetite žeđ.

Smanjite unos prerađene hrane

Prerađena hrana često sadrži visoku razinu natrija, šećera i nezdravih zasićenih masti. Takva hrana može promijeniti crijevne bakterije, što dovodi do dugotrajne upale, što može igrati ulogu u razvoju raka.

Ograničite unos alkohola

Pretjerano konzumiranje alkohola može dovesti do dehidracije i iritirati rane u ustima koje mogu nastati kao posljedica liječenja. Dugoročno, alkohol može oštetiti stanice i povećati rizik od određenih vrsta raka, poput raka jetre, dojke i usne šupljine.

Želite li zdravog i sretnog psa, kvalitetna hrana i redovito istrčavanje nisu mu dovoljni
Želite li zdravog i sretnog psa, kvalitetna hrana i redovito istrčavanje nisu mu dovoljni

Razgovarajte sa svojim liječnikom o konzumaciji alkohola. Čak i umjerene količine mogu utjecati na rad koštane srži, što može utjecati na vaš tretman.

Obratite posebnu pažnju na kvalitetu hrane

Liječenje raka može oslabiti vaš imunološki sustav i povećati rizik od bolesti uzrokovanih hranom. Ovi koraci mogu vam pomoći da ostanete sigurni:

  •     Meso kuhajte dok nije potpuno pečeno, a jaja dok žumanjak ne postane tvrd.
  •     Izbjegavajte sirove klice, salatne barove i nepasterizirane napitke i sireve.
  •     Operite svježe voće i povrće.

Vaš zdravstveni tim možda će vam preporučiti dodatne smjernice kako bi smanjili izloženost potencijalno štetnim bakterijama i organizmima u hrani.

Caprese salad of tomatoes, mozzarella cheese and Basil on a dark background. Italian cuisine.

Prehranom upravljajte nuspojavama liječenja. Liječenje, uključujući kemoterapiju i zračenje, može utjecati na vašu sposobnost prehrane i hidratacije. Apetit i osjet okusa i mirisa mogu se promijeniti. Možda ćete imati suha usta, ranice ili poteškoće s proljevom, mučninom ili zatvorom.

Za ublažavanje nuspojava možda ćete trebati prilagoditi prehranu. Neki od koraka mogu uključivati:

  •     Jedite četiri do šest manjih obroka dnevno umjesto tri velika.
  •     Imajte u blizini visokokalorične, visokoproteinske grickalice i male obroke.
  •     Ako vam je hrana bezukusna, začinite jela začinima umjesto soli.
  •     Ako imate ranice u ustima ili bolno grlo, izbjegavajte kiselu ili začinjenu hranu, piše webmd.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla
HRVATICE LUDE ZA TRETMANOM

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla

Tretmani pomlađivanja spermom lososa, za kojim su lude mnoge Hrvatice, mogući su i u Hrvatskoj, a njime je zadovoljna i bivša Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan