Bilo da se suočavate s problemima sa zglobovima, srcem, vidom ili čak mentalnim zdravljem, prava hrana može pomoći u smanjenju rizika, ublažavanju simptoma i poticanju oporavka organa
Evo koje povrće trebate jesti za određeni zdravstveni problem
Povrće je temelj zdrave prehrane, bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pomažu u održavanju optimalnog zdravlja. No, osim što je izvrstan izvor hranjivih tvari, određene vrste povrća mogu igrati ključnu ulogu u prevenciji i liječenju specifičnih zdravstvenih problema. Ako niste sigurni koje povrće odabrati, nutricionisti su za HuffPost otkrili njih nekoliko koji pomažu u otklanjanju određenih zdravstvenih tegoba.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Bundeva i mrkva - saveznici u zdravlju zglobova
Ako su vam koljena i kukovi bolni, odaberite povrće koje ima protuupalna svojstva. Stručnjaci preporučuju bundevu i mrkvu jer sadrže karotenoide, fitonutrijente koji pomažu u smanjenju upale i podržavaju zdravlje kostiju. Uz to, ove narančaste namirnice mogu smanjiti rizik od razvoja bolesti poput reumatoidnog artritisa.
Slatki krumpir i lisnato povrće za bolji vid
S godinama raste rizik od problema sa vidom poput makularne degeneracije, katarakte i glaukoma. Prehrana bogata vitaminom A ključna je za održavanje zdravlja očiju. Uz mrkvu, koja je poznata po svom učinku na vid, slatki krumpir također je izvrstan izvor beta-karotena. Za dodatnu zaštitu, uključite tamno zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja, koji sadrže lutein i zeaksantin, koji štite oči od oksidativnog stresa.
Avokado i brokula - najbolji odabir za žensko zdravlje
Žene imaju specifične nutritivne potrebe, pa je važno odabrati namirnice koje podržavaju ravnotežu hormona i opće zdravlje. Avokado, bogat zdravim mastima, odličan je za ravnotežu hormona, dok brokula nudi vlakna i prebiotike koji podržavaju probavni sustav. Ova kombinacija izvrsna je za žene svih dobi.
Lisnato povrće za zdravije srce i sprječavanje dijabetesa
Zdravlje srca je ključno za dugovječnost, a prehrana može igrati veliku ulogu u njegovom održavanju. Lisnato povrće poput špinata, kelja i blitve bogato je antioksidansima i mineralima koji pomažu održati krvne žile zdravima i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Preporučuje se da ih uključite u svoju svakodnevnu prehranu kako biste podržali zdravlje srca.
Ako imate dijabetes ili želite spriječiti njegov nastanak, važno je birati povrće koje je bogato vlaknima i siromašno škrobom. Lisnato povrće poput špinata, kelja i blitve sadrži vitamine, minerale i antioksidanse koji pomažu u regulaciji šećera u krvi. Osim toga, ovo povrće je niskokalorično i ne podiže razinu šećera u krvi.
Za zdravlje mozga – špinat i mrkve
Mozak zahtijeva posebnu pažnju, a prehrana može pomoći u sprječavanju demencije i drugih neuroloških problema. Mrkve, koje sadrže vitamin B6, pomažu u održavanju mentalne jasnoće i regulaciji raspoloženja. Osim toga, špinat je bogat magnezijem, koji je važan za funkciju mozga i smanjenje rizika od neuroloških bolesti poput Alzheimerove bolesti.
Za prevenciju raka odaberite brokulu i kelj
Konzumiranje povrća iz obitelji kupusnjača, poput brokule i kelja, može smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva i dojke.
Ove biljke bogate su sulforafanom, antioksidansom koji se povezuje s pozitivnim učinkom u borbi protiv raka. Preporučuje se da brokulu i kelj jedete barem nekoliko puta tjedno.