Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Pravilo 50/30/20 vam može pomoći da uštedite više novca

Pravilo 50/30/20 vam može pomoći da uštedite više novca

Stručnjaci iz Savooa, platforme za kuponske kodove, preporučuju pravilo '50/30/20' kao način za održavanje troškova i kupovinu stvari unutar dodijeljenog budžeta

VIDEO

S obzirom na teške ekonomske uvjete, posebno s nedavnim povećanjem cijena, mnogi od nas žele odvojiti više novca svaki mjesec. Iako su financijske situacije različite, postoji jednostavna strategija koja može pomoći u organizaciji vašeg budžeta i povećanju štednje.

Ako se trudite uštedjeti više od svoje plaće, pravilo "50/30/20" može biti izvrstan način za početak. Ova metoda omogućuje vam da redovito štedite dio svog prihoda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dio Hrvata je pun novaca kao brod: Štednja porasla za 20 posto, na 37 milijardi eura 00:58

Što je pravilo "50/30/20"?

Stručnjaci za uštedu novca iz Savooa, platforme za kuponske kodove koja donira dio prihoda u dobrotvorne svrhe, preporučuju pravilo "50/30/20" kao način za održavanje troškova i kupovinu stvari unutar dodijeljenog budžeta.

Prema ovom pravilu, vaša potrošnja se dijeli u tri kategorije: potrebe, želje i štednja.

1. Potrebe – 50 posto plaće

Potrebe uključuju osnovne životne troškove kao što su stanarina, računi, hrana i prijevoz do posla ili škole.

Ovo su najbolji financijski savjeti za svaku dekadu života
Ovo su najbolji financijski savjeti za svaku dekadu života

2. Želje – 30 posto plaće

Želje su troškovi koji nisu nužni, kao što su kupovina, izlazak, članstva u teretanama, pretplate, putovanja i druženja.

3. Štednja ili otplata duga – 20 posto plaće

Zadnjih 20 posto vaše plaće treba ići na otplatu dugova iznad minimalnih iznosa ili na štedni račun, investicije ili mirovinski fond. Razdvajanjem novca na ovakve kategorije, ova metoda postaje pouzdana strategija za budžetiranje.

- Kada na račun dođe veća svota, lako je izgubiti kontrolu - objašnjava izvršni direktor Ed Fleming, i preporučuje da novac odmah prebacite u različite "novčane posude" ili da sačekate da se oduzmu mjesečni troškovi kako biste bolje vidjeli koliko imate na raspolaganju, prenosi Metro.

Polovicom mjeseca, lakše ćete pratiti koliko novca imate za uživanje u aktivnostima poput izlazaka ili hobija. Također, možete koristiti alate poput web stranica s popustima i usporedbenih portala kako biste smanjili troškove i učinili svoj novac još korisnijim.

Tko su svjetski superbogataši?
Tko su svjetski superbogataši?

Prilagodite pravilo svojim potrebama

Naravno, financije su vrlo osobne, stoga pravila budžetiranja neće odgovarati svima. Za neke, 50 posto plaće možda nije dovoljno za pokrivanje svih osnovnih troškova, dok bi 30 posto moglo biti više nego što obično troše na neesencijalne stvari.

U tom slučaju, pokušajte prilagoditi raspodjelu novca svojim specifičnim potrebama. Možda će vam više odgovarati raspodjela 60/20/20 ili 70/20/10.

Ovo pravilo može poslužiti kao koristan vodič za poboljšanje vaših financija i poticanje štednje, a prilagodbe prema vlastitim potrebama osigurat će da imate realan i održiv budžet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 15. listopada: Vage će imati tegobe, a Rak biti uspješan u zavođenju
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 15. listopada: Vage će imati tegobe, a Rak biti uspješan u zavođenju

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 15. listopada i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje